Verstappen znovu králem, a to i po startu z šestého místa

AKTUALIZOVÁNO

Dvojnásobný mistr světa Max Verstappen ovládl Velkou cenu Belgie formule 1 a připsal si desáté vítězství v sezoně. Red Bull navíc jako první tým v historii vyhrál úvodních dvanáct závodů v ročníku.

Na druhém místě za suverénním lídrem šampionátu dojel se ztrátou 22 sekund další jezdec Red Bullu Sergio Pérez. Třetí příčku na okruhu ve Spa-Francorchamps obsadil Charles Leclerc z Ferrari.

Verstappen po trestu za výměnu převodovky přišel o pole position, ale i po startu z šestého místa potvrdil absolutní nadvládu v sezoně a osmým triumfem za sebou se přiblížil rekordní sérii devíti triumfů Sebastiana Vettela z roku 2013.

O jeho vyrovnání bude Verstappen usilovat v domácím závodě Velké ceně Nizozemska. Formuli však nyní čeká tradiční letní přestávka a na okruhu v Zandvoortu se pojede až 27. srpna.

»Šesté místo na startu pro mě byla novinka, ale věděl jsem, že mám skvělé auto. Takže šlo o to jen přežít první zatáčku,« řekl Verstappen. »Vyhnul jsem se problémům a pak už šlo všechno dobře,« dodal.

Leclerc nedokázal využít startu z prvního místa, kam se posunul po penalizaci pro obhájce titulu. V prvním kole ho předjel Pérez a v devátém kole mu nedal šanci ani Verstappen.

Nizozemský pilot se na první příčku posunul v 17. kole, ani týmový kolega Pérez mu nedokázal vzdorovat. Verstappen si tak bez větších problémů dojel pro vítězství a navázal na sobotní triumf ve sprintu.

V průběžném pořadí má Verstappen na prvním místě 314 bodů, před Pérezem vede o propastných 125 bodů a míří za třetím titulem. Španělský veterán Fernando Alonso má na třetím místě 149 bodů.

Red Bull ovládl i dvanáctý závod v sezoně, což dokázal jako první tým v historii formule. Dosavadním maximem bylo jedenáct vítězství McLarenu z roku 1988. Red Bull také v součtu s minulým ročníkem vylepšil rekordní sérii na třináct triumfů v řadě.

»Všechno je o týmové práci a tým ji před sezonou odvedl skvěle, díky tomu jsme neporažení. Je to neuvěřitelné, musíme to udržet. Teď si ale každý zaslouží pauzu,« uvedl šéf Red Bullu Christian Horner.

O tom, jestli Red Bull může vyhrát i zbývajících deset závodů v sezoně, nechtěl spekulovat. »Tak daleko se nedívám. Po přestávce se vrátíme a prostě zkusíme udržet vítězné tempo,« prohlásil.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy