Viktoria Plzeň o titulu nemluví, cílem jsou pohárové příčky

Fotbalisté Plzně chtějí podle trenéra Miroslava Koubka v nové prvoligové sezoně skončit na příčkách zaručujících start v evropských pohárech. O titulu zkušený jednasedmdesátiletý kouč, který se po minulém ročníku po osmi letech vrátil na lavičku západočeského klubu, na tiskové konferenci nahlas nemluvil. Západočeši by rádi napravili nepovedenou jarní část uplynulé sezony a předváděli atraktivnější fotbal.

»Chci, abychom hráli dobrý fotbal, který se bude lidem líbit. Sportovní cíle se nikdy nedají striktně naplánovat. Určitě povinností Viktorie Plzeň s tímto velmi dobrým kádrem, který máme, je docilovat umístění, které pokud možno zajistí evropské poháry,« řekl Koubek, který po minulé sezoně nahradil na trenérském postu Michala Bílka.

Plzeňští v uplynulém ročníku na podzim prošli do skupiny Ligy mistrů, ale jaro se jim vůbec nepovedlo. V ligové tabulce nedokázali udržet první místo a nevyšla jim obhajoba loňského šestého titulu v klubové historii.

»Cítíme, že jaro nám nevyšlo. Takže prostor ke zlepšení je veliký. Jsme natěšení. Už se nemůžeme dočkat, až to vypukne a zápasy půjdou rychle za sebou. Víme, že máme velkou sílu. Nechtěl bych teď porovnávat nás a pražská S, my se soustředíme na sebe. Chceme skončit do trojky a uděláme pro to maximum,« prohlásil kapitán Viktorie Lukáš Hejda.

Západočechům vyšla letní příprava. V sedmi zápasech si připsali šest vítězství a jednu remízu, v generálce porazili FC Kodaň 3:2. »Určitě je lepší, když vyhráváte i v přípravě, než prohrávat. Pak je větší chuť do přípravy a možná i víra v určitou cestu, kterou se vydáváme. Takže příznivé výsledky nám určitě neublížily, ale nepřeceňuji ani nepodceňuji je. Hlavně v Rakousku to byli nároční soupeři,« řekl Koubek.

»Ostré zápasy jsou ale něco jiného, v přípravě hrajete často ve vesnickém prostředí, prostřídáte dvě jedenáctky. Je to příjemné, když se v přípravě daří, ale teď vše můžeme hodit do koše a začínáme znovu,« doplnil nejstarší ligový kouč, jenž v roce 2015 získal se Západočechy ligový titul.

S novými majiteli

Plzeňští vstoupí do sezony pod novými majiteli. Většinu v klubu před nedávnem převzala rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH, šéfovi Viktorie Adolfu Šádkovi zůstal menšinový podíl a bude nadále ve vedení coby předseda představenstva.

Západočeši mají v kádru 25 hráčů do pole a čtyři gólmany. Zcela novými tvářemi jsou pouze zkušený záložník Ibrahim Traoré ze Slavie a stoper Sampson Dweh, jehož příchod z Vyškova Viktoria dotahuje. Mladý Liberijec by měl pomoci při absenci zraněných obránců Milana Havla, Luďka Pernici a Filipa Čiháka. O jiných příchodech podle Koubka nyní klub nejedná.

»Téma zužování kádru jsme zatím ještě nediskutovali. Jako trenér jsem vždy raději, když mám z čeho vybírat. Určitě to souvisí s účastí ve třech soutěžích, počet hráčů je tak akorát. Pokud by se dařilo postupovat do dalších kol kvalifikace evropských pohárů, je to kvapík. Nemůže vám to uhrát 11, 15 ani 16 hráčů, potřebujete jich víc,« řekl Koubek. »Myslím, že ještě na dvou třech místech sestavy máme otazníky,« doplnil.

Viktorii čeká také kvalifikace Konferenční ligy, v jejímž 2. předkole narazí na kosovskou Dritu. Na cestě do skupiny potřebují Západočeši přejít přes tři soupeře. »Postup do skupiny je pro nás jednoznačný cíl. Evropu chceme hrát, víme, co to obnáší. Uděláme pro to maximum. Věřím, že síla tu je, abychom to zvládli,« uvedl Hejda.

(koz, čtk)

FOTO – fcviktoria.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy