Putin: Inflace v Rusku klesla a nezaměstnanost je minimální

Ruský prezident Vladimir Putin při dnešní poradě o ekonomických otázkách prohlásil, že nezaměstnanost v Rusku se podařilo snížit na historicky nejnižší úroveň a inflace aktuálně klesla na nulu (vzato meziměsíčně – pozn. red.).

»Musíme aktivně povzbuzovat konečnou poptávku v ekonomice, zajistit růst příjmů občanů, poskytnout byznysu dodatečnou hotovost a úvěry,« prohlásil Putin podle agentury TASS. Květnové tržby v maloobchodu sice meziročně vzrostly o 5,4 procenta, »ale reálně – se zřetelem na inflaci – přece jen poklesly«, poznamenal šéf státu. Dodal, že k povzbuzení domácí spotřeby už byla přijata řada opatření, včetně zvýšení penzí a minimální mzdy o deset procent od 1. června, jakož i životního minima a mnoha sociálních dávek.

Prezident zdůraznil, že úroveň nezaměstnanosti v Rusku »se v dubnu nacházela na historicky nejnižších číslech po celou dobu sledování«, tedy na čtyřech procentech, a v květnu počet registrovaných nezaměstnaných dokonce dále klesl. Od druhé poloviny května se podle hlavy státu také zastavil růst cen v obchodech. »Inflaci se podařilo zkrotit. Její roční míra k 27. květnu činila 17,4 procenta. Ale od druhé poloviny května se růst cen zastavil. Nyní je inflace na nule,« prohlásil Putin podle TASS.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy