Levné vaření: rýže a brambory v hlavní roli

Za pár korun můžete během několika minut připravit skvělé a levné pokrmy z rýže. Na trhu je řada skvělých druhů této plodiny, nemá smysl je vyjmenovávat, protože pro nás jsou důležitější recepty. Snad jen malé doporučení: přirozená lenost nás vede k nakupování rýže ve varných sáčcích. Není to ono! Lepší je klasické balení, jak jen to nazvat, snad – sypané rýže.

Lehce ji properete pod tekoucí vodou, v procesu vaření můžete sledovat to, zda již je hotová.

Tip! Nejlepší je rýži vařit v nesolené vodě podobně jako těstoviny (těm ovšem vodu osolíme). I když to neplatí obecně, jak si ostatně ukážeme hned v následujícím receptu.    

Bylinková rýže je dobré řešení pro letní podvečer. Dva hrnky rýže (14 Kč) důkladně propláchněte v tekoucí vodě, na lžíci másla (5 Kč) a lžíci olivového oleje (2 Kč) zpěňte 2 středně velké jemně pokrájené cibule (3 Kč), 3 na plátky nakrájené větší stroužky česneku (4 Kč), Přidejte na plátky nakrájené 4 žampiony (asi 10 Kč) nebo čerstvé hříbky (0 Kč) a krátce orestujte. Přidejte rýži, čerstvé bylinky ze zahrádky (usekanou petrželku, mladou kopřivu, bazalku, tymián – vše po lžíci), zalijte 3 hrnky drůbežího vývaru z kostky (9 Kč), zamíchejte a duste pod pokličkou do změknutí rýže. Podle potřeby dolijte malé množství vody. Dosolte a opepřete podle chuti.

Poznámka: Podobných chuťových kombinací můžete z rýže připravit bezpočet. Jen se nebát experimentovat.

Pečená rýže – to je klasika, kterou často označujeme jako čínskou. 2 hrnky (14 Kč) propláchnuté rýže uvařte v nesolené vodě, přeceďte ji a nechte stranou. Asi 250 g vepřové plece (aktuálně asi 18 Kč) pokrájejte na tenké plátky či nudličky, do masa přidejte 2 lžíce slunečnicového oleje (3 Kč), lžíci sójové omáčky (5 Kč), lžičku škrobu (0,5 Kč) a jedno vejce (2,50 Kč). Nechte odležet v chladu. Na lžíci slunečnicového oleje 1,50 Kč) osmažte jemně pokrájené 4 plátky anglické slaniny (1,50 Kč), přidejte na nudličky nakrájenou červenou papriku (10 Kč), orestujte a přidejte rýži. Dobře promíchejte. Na jiné pánvi osmažte maso (nezapomeňte míchat). Poté vše smíchejte dohromady, dosolte, opepřete podle chuti a podávejte. Každou porci ozdobte snítkou petrželky a jemně usekaným česnekem  (4 stroužky – asi 6 Kč). Labužníci přidají jemně usekanou chilli papričku zbavenou semínek (3 Kč).

Medová rýže má svůj půvab pro přátele sladkostí, v základní podobě chutná i dětem. Uvařte v nesolené vodě dobře propláchnuté 2 hrnky rýže (14 Kč). V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla (asi 10 Kč),  přidejte rýži, špetku soli, vmíchejte med (jednu porci jednu až dvě lžíce, cenu těžko odhadnout, záleží na tom, od koho med nakupujete), lžičku skořice. Hned podávejte. Každou porci smíchejte s čerstvým, očištěným a pokrájeným ovocem (jahody, jablka, hrušky či jakékoli jiné). Překvapení pro dospělé gurmány! Přidejte do svojí porce medové rýže semínek zbavenou, opravdu jemně pokrájenou chilli papričku!

A ještě poznámka: Rýže je skvělá v kombinaci s luštěninami, s čočkou a fazolemi pak především!

Pojďme i na brambory. Začněme cibulovými brambory. Brambory (1000 g – 17 Kč), uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte na kostičky nebo silnější plátky. Na dvou lžících vepřového sádla (4 Kč) osmažte dozlatova dvě větší cibule nakrájené na tenké plátky (5 Kč) a přidejte brambory. Za občasného míchání je spolu s cibulí osmažte. Ochuťte majoránkou, čerstvou petrželkou a podávejte. Buď jen tak nebo jako přílohu například k opečeným špekáčkům (4 kusy za 20 Kč), nebo k dušené zelenině (250 g mražené zeleniny – 16 Kč).

Tip: Přidejte do hotových brambor několik stružků jemně pokrájeného česneku!      

Bramboráčky zná každý. Zkuste je připravit s ovocem na sladko. Hrubě nastrouhejte 1000 g oloupaných brambor. Letní jablka zbavená jádřince nakrájejte na tenké plátky. Na oleji (slunečnicový olej – 1000 ml za 45 Kč, ale určitě vám zbude napříště), stačí kapka do lívanečníku, osmažte brambory z obou stran, přitlačte je. Mezi tím na pánvi lehce osmahněte ovoce, pokapejte je medem (1000 g zhruba 100 Kč a zbude). Vložte je mezi dva bramboráčky a posypte skořicí (sáček zhruba 17 Kč). To opravdu nemá chybu!

Smažené škubánky, to je klasika za pár korun. Jistě, někdo dá přednost škubánkům s mákem, my doporučujeme smažené škubánky se sýrem (30 % eidam, 100 g za 9,50 až 11 Kč) a čerstvě strouhaným křenem (ze zahrádky zadarmo, koupený – 100 g za 8 Kč). Oloupané brambory uvařte v neslané vodě, slijte, osolte a přidejte jeden až dva hrnky polohrubé mouky (maximálně 6 Kč) a vypracujte těsto. Vypracujte stejně velké škubánky a osmažte je na vepřovém sádle (500 g za 25 Kč) dozlatova. Položte na ně malé kousky sýra, nechte ho roztavit a na každou porci přidejte křen. Skvělá a levná večeře.

(jan)

ILUSTRAČNÍ FOTO – pixabay

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy