Festival čínských luceren u příležitosti roku draka v Budapešti

V rámci oslav nadcházejícího čínského lunárního nového roku, roku draka, zde byl v sobotu zahájen lampionový festival.

Na festivalu jsou k vidění stovky uměleckých děl z dědictví luceren z města C‘-kung v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan, které je touto tradiční uměleckou formou proslulé.

»Rok 2024 je také rokem 75. výročí čínsko-maďarských diplomatických vztahů,« řekl na zahajovacím ceremoniálu Sun Ťie, zástupce čínského velvyslanectví v Maďarsku.

Lampiony vystavené na Festivalu lampionů roku draka v budapešťské zoologické zahradě v Budapešti, 16. prosince 2023. FOTO – Xinhua/Attila Volgyi

Sun vyjádřil naději, že tento lampionový festival bude nejen ukázkou nádherného spojení tradiční čínské kultury a umění, ale také živým vstupem do rozmanitých čínsko-maďarských kulturních styků v příštím roce.

Uvnitř zahrady a budovy Biodomu na bulváru budapešťské zoologické zahrady lze za svitu několika stovek lampionů vstoupit do osvětleného světa roku draka a zachytit tak krásu živočichů.

Návštěvníci se fotografují na Festivalu lampionů roku draka v budapešťské zoo v Budapešti, 16. prosince 2023. FOTO – Xinhua/Attila Volgyi

Endre Sos, vedoucí ochrany přírody a zdraví zvířat v budapešťské zoo, řekl, že mnoho lidí v Evropě si možná plně neuvědomuje obrovský tvůrčí potenciál čínského lampionového umění, a poznamenal, že čínští umělci dokáží díky svým vynikajícím dovednostem vytvořit lampiony téměř jakéhokoli tvaru, což je skutečně pozoruhodné.

Akce je přístupná každý den mezi 17. a 21. hodinou místního času až do 24. února. Rok draka začíná 10. února.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy