Sbírka 1500 osobních věcí Freddieho Mercuryho jde do dražby

Osobní věci zpěváka a lídra skupiny Queen Freddieho Mercuryho půjdou ve Velké Británii do dražby. Jak ve středu informoval deník Guardian, aukční síň Sotheby’s vydraží asi 1,5 tisíce předmětů, včetně hudebníkova oblečení, uměleckých děl, která sbíral, a návrhů písní.

Od doby, kdy hudebník v listopadu 1991 ve věku 45 let zemřel na AIDS, byly všechny tyto předměty uloženy v Mercuryho domě Garden Lodge v prestižní londýnské čtvrti Kensington. Spolu s domem připadly Britce Mary Austinové, kterou Mercury nazýval »láskou svého života« a »svou zákonitou manželkou«. Hudebník, který se ke konci života netajil svou bisexualitou, považoval Austinovou za svou nejlepší přítelkyni až do posledních dnů svého života, věnoval jí píseň Love of my life a skutečně ji požádal o ruku a dostal její souhlas, i když se nikdy neoženil.

»Po celá léta jsem měl tu radost a výsadu žít obklopen nádhernými věcmi, které Freddie tak toužil mít a které měl tak rád. Ale léta uběhla a nastal čas, abych učinila těžké rozhodnutí uzavřít tuto velmi zvláštní kapitolu svého života. Je pro mě důležité udělat to tak, jak by si to Freddie přál a nic neměl tak rád jako aukce,« uvedla Austinová.

Co se bude dražit

Mezi předměty, které se budou dražit, je replika koruny a pláště lemovaného umělou kožešinou, kterou měl zpěvák na sobě na pódiu v Anglii v roce 1986, aby zazpíval britskou hymnu God Save the Queen. Pro hudebníka to byl poslední koncert s kapelou. Cena této položky se odhaduje na 80 000 liber (100 000 dolarů). Rukopisný návrh světoznámé písně We Are the Champions se podle očekávání může prodat za 300 tisíc liber (375 tisíc dolarů) a portrét francouzského malíře Jamese Tissota (1836-1902) za 600 tisíc liber (750 tisíc dolarů). Kromě toho budou na aukci vystaveny takové předměty jako hřeben na knír firmy Tiffany, hodiny vyrobené šperkařskou firmou Carla Fabergeho, oděvní a šatní doplňky zpěváka.

Předaukční výstava se bude konat v New Yorku, Los Angeles, Hongkongu a Londýně. Předměty budou v britské metropoli vystaveny od 4. srpna do 5. září, tedy do dne, kdy by Mercurymu bylo 77 let. Samotná aukce je naplánována na 6. září.

Část výtěžku z aukce půjde na Mercuryho charitativní fond a také na fond Elton John Singer’s Trust, který zvyšuje povědomí o problematice HIV/AIDS ve světě.

O skupině Queen

Jedinečný rozsah Mercuryho hlasu, zpěváka, klávesisty a skladatele, spolu s virtuózními kytarovými sóly Briana Maye, jsou charakteristickým znakem kapely, která si získala srdce milionů milovníků hudby po celém světě. Skupina vydala 15 studiových alb, kterých se dohromady prodalo téměř 100 milionů kopií. Poslední studiové album Queen vyšlo v roce 1995, čtyři roky po Mercuryho smrti. Navzdory smrti Mercuryho, kterého mnozí považují za duši kapely, a odchodu baskytaristy Johna Deacona do důchodu Queen stále aktivně vystupují v obnovené sestavě. K May a Taylorovi se v různých obdobích jako zpěváci kapely připojili Brit Paul Rodgers a Američan Adam Lambert.

Mezi nejpopulárnější písně skupiny patří We Are the Champions, dále Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, The Show Must Go On, I Want to Break Free, A Kind of Magic. V roce 2001 byla skupina uvedena do Rock and rollové síně slávy a od roku 2002 má na hollywoodském chodníku slávy hvězdu, která je poctou za její hudební úspěchy. V roce 2018 byl do kin uveden Mercuryho životopisný film Bohemian Rhapsody, který získal čtyři Oscary. Zlatou soškou byl oceněn i výkon amerického herce Ramiho Maleka, který ztvárnil titulní roli.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy