Video: Čaj z An-si je od pradávna čínským symbolem námořní hedvábné stezky

An-si, dříve známé jako Čching-si, leží na jihovýchodním pobřeží provincie Fu-ťien, v severozápadní části zlatého trojúhelníku Sia-men, Čang-čou a Čchüan. Dnes patří toto město s tisíciletou historií výroby čaje k městu Čchüan-čou, které je kolébkou čaje wu-long a je známé jako »hlavní město čaje v Číně«.

Čaj z An-si je od pradávna čínským symbolem námořní hedvábné stezky. Za dynastií Sung a Jüan, kdy vznikl přístav Čchüan-čou, se ansijský čaj dostal po »námořní hedvábné stezce« do světa jako důležitá komodita.

Tchie-kuan-jin je zástupcem čajů z An-si. Jeho jedinečnou »orchidejovou vůni« a typický říz si oblíbili spotřebitelé doma i v zahraničí. Pro většinu čínských emigrantů je také nostalgickou vzpomínkou.

V květnu 2022 byl kulturní systém ansijského čaje tchie-kuan-jin oficiálně uznán za »Globálně významné zemědělské kulturní dědictví«.

Čajovna Jün-ling leží v okrese An-si v horách C‘-jün v nadmořské výšce 800 metrů v obklopení hor a mraků. Celoroční průměrná teplota na základně je 18-20 stupňů Celsia. Čtvero ročních období, bohaté srážky a čistý vzduch doplňují krásné scenérie.

Železná bohyně patří do kategorie čajů wu-lung, jedné ze šesti hlavních kategorií čajů v Číně. Je také jedním z deseti nejznámějších čínských čajů.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy