Zámek ve Versailles – výstava v Číně k prohloubení vzájemného porozumění a přátelství

Výstava o historických vazbách mezi Čínou a Francií, kterou počátkem příštího roku uspořádá Versailleský palác a Zakázané město, přispěje k vzájemnému porozumění a přátelství, uvedla pro agenturu Xinhua Catherine Pegardová, ředitelka paláce Versailles.

»Když si mezi sebou vyměňujete mistrovská díla, když mluvíte o stylu, když mluvíte o umění, je to způsob, jak si být blíž,« řekla Pegardová v exkluzivním rozhovoru pro agenturu Xinhua v úterý v Ginze v centru západního Tokia, kde se účastnila výstavy fotografií o Versailleském paláci.

V Zakázaném městě, známém také jako Palácové muzeum, v čínském hlavním městě Pekingu se uskuteční výstava s názvem »Versailleský palác a Zakázané město: Francouzsko-čínské vztahy v 18. století« potrvá od 1. dubna do 30. června 2024, kdy uplyne 60 let od navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.

»Jsme na to velmi hrdí, protože to znamená, že jsme dvě země s velmi starobylou kulturou, a kulturní výměna je velmi podstatná už od počátků existence Versailleského paláce, kdy se král Ludvík XIV. rozhodl vyslat své lidi, aby poznali Čínu,« řekla Pegardová.

Turisté při návštěvě Palácového muzea, známého také jako Zakázané město, v Pekingu, hlavním městě Číny, 8. července 2023. FOTO – Xinhua/Chen Yehua

V roce 1685 byli francouzští jezuité vysláni králem Ludvíkem XIV. do Číny, aby sloužili na čínském dvoře jako matematici čínskému císaři Kchang-si z dynastie Čching (1644-1911), a po nich následovalo mnoho dalších, kteří sloužili na čínském dvoře po dlouhou dobu, jak uvádí katedra ve Versailles.

Bilaterální komunikace se tehdy netýkala jen kultury nebo umění, ale mimo jiné také astronomie, matematiky, filozofie a medicíny, poznamenala Pegardová a dodala: »Myslím, že k nějakému poznávání jednotlivých zemí bylo velmi daleko…. Byla to jakási vzájemná zvědavost mezi oběma dvory. A i přes mnohé rozdíly se chtěli navzájem lépe poznat a myslím, že to pro ně bylo velmi důležité.«

Podle Pegardové budou ve Versailleském paláci k vidění mistrovská díla dokládající vliv čínského stylu na Francii a versailleský dvůr, například čínský porcelán, nábytek a některé obrazy.

Lidé si prohlížejí Galerie des Glaces (Zrcadlový sál) na zámku Versailles v den jeho znovuotevření 6. června 2020 nedaleko Paříže ve Francii. FOTO – Xinhua/Gao Jing

»Myslím, že pro Číňany by bylo přitažlivé pochopit, jak Čína mohla v té době ovlivnit Francii,« řekla a uvedla příklad královny Marie Leszczyńské, manželky krále Ludvíka XV, která byla tak nadšená čínským uměním, že si nechala namalovat vlastní portrét od umělců v čínském stylu.

Další zajímavostí výstavy je podle Pegardové to, že diváci budou moci poprvé vidět exponáty z čínských sbírek vystavované v Zakázaném městě.

»Naši kolegové ze Zakázaného města chtějí představit některé dary, které věnovali francouzští králové čínským císařům,« což bude jejich premiéra pro veřejnost, uvedla.

»Prosím, navštivte tuto výstavu a poté se přijďte podívat do skutečného Versailleského paláce ve Francii,« vzkázala čínským zájemcům Pegardová.

Při vzpomínce na noční prohlídku Zakázaného města, kterou absolvovala společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem loni v dubnu, Pegardová uvedla, že na ni udělal dojem obrovský rozsah paláce i úžasný noční výhled, a poznamenala, že výstava v příštím roce bude atraktivní a úspěšná.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy