Češi za Finy zaostali, ale porážka může být paradoxně výhrou. Místo Kanady je čeká ve čtvrtfinále Německo

Čeští hokejisté v posledním duelu skupiny B na mistrovství světa nestačili na domácí Finsko a prohráli 0:3. Výsledek sice nevypadá nijak lichotivě, ale paradoxně to může znamenat výhodu s ohledem na čtvrtfinále. Národní tým skončil v tabulce třetí a půjde na druhý celek ze skupiny A, a tím je Německo. Vyhnulo se tak obhájcům titulu z Kanady, přičemž domácí Suomi čeká Slovensko.

Pokud někdy nebýt smutný z porážky českých barev, tak právě dnes. Nevadí. I sestava kouče Kariho Jalonena byla hodně testovací. A herní vzorce rovněž. To neznamená, že by národní mužstvo nechtělo vyhrát, ale vše směřuje výhradně ke čtvrtku a k čtvrtfinále.

Příklad? Stav 0:3 tři minuty před koncem. O nic nejde. Ale Češi zkusili hru bez brankáře. Nácvik na čtvrtek? Evidentně. Tam půjde o všechno. Kdo vypadne, bude zklamaný. Kdo vyhraje, je blízko medaile. A závěr dnešního duelu opravdu ukázal, že český celek pojal dnešek jen jako přípravu na onen zápas s velkým Z.

Že gól útěchy nepadl? Nevadí. Teď teprve jde do tuhého. Domácí obecenstvo slavilo, ovšem tenhle výsledek opravdu nic neřeší. Češi jsou třetí, Finové první, mezi ně se vklínilo ještě Švédsko. Ale což?! Nyní je to vše zapomenuto. Jde se znovu od nuly.

Premiéra Langhamera v základu

V brance českého týmu dnes nastoupil poprvé v kariéře do utkání MS v zahajovací sestavě Marek Langhamer, jenž dosud na turnaji ve Finsku odchytal jen přes polovinu utkání se Švédy. V první třetině ho překonali Joel Armia a Sakari Manninen. Ve druhém dějství zvýšil na 3:0 Toni Rajala. Brankář Finů Jussi Olkinuora neinkasoval potřetí za sebou a vychytal v Tampere již čtvrtou nulu. Gól nedostal již 181 minut a 38 sekund.

»Byl to náročný zápas, ani nevím, jak to shrnout. Dostali jsme dva rychlé góly v první třetině, která nám vůbec nevyšla. Proti týmu, jako je Finsko, které hraje výborně defenzivně, se to pak těžko otáčí. Bohužel nám to nevyšlo. Celý večer jsme hráli bez puku, nedokázali jsme založit pořádně útok. Beci, ale i útočníci drželi puk zbytečně dlouho. Byli jsme daleko od sebe, tím pádem jsme hráli celý večer bez puku, což nejde. Musíme si odpočinout a soustředit se na čtvrtfinále,« zhodnotil zápas útočník David Pastrňák.

»Líbilo se mi, jak jsme hráli. Vyzvali jsme Finy s nejlepší defenzivou v turnaji. Na začátku druhé třetiny jsme mohli převzít taktovku, tam jsme měli skórovat. Zápas by to změnilo. Znovu musím říct, že se mi nelíbil výkon rozhodčích, ale teď koukáme na čtvrteční čtvrtfinále s Německem,« řekl kouč národního týmu Kari Jalonen. Na svoji rodnou zemi nestačil. »Je to bolavá porážka, to každopádně. Pro mě to byl samozřejmě speciální zápas. Mrzí mě, že jsme Finsko nedokázali porazit. Navždy to ale pro mě bude velká vzpomínka,« řekl Jalonen k duelu se svou vlastí.

Třeba se ještě dočká reparátu v bojích o medaile. V to pevně doufáme…

Finsko – ČR 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Armia (H. Pesonen), 17. Manninen (J. Sallinen, Mikael Granlund), 36. Rajala (Seppäla, Heiskanen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) – Briganti, Davis (oba USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 673.

Finsko: Olkinuora – Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Seppälä, Friman, Pokka, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund – J. Sallinen, V. Filppula, Rajala – Armia, Lammikko, H. Pesonen – Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.

ČR: Langhamer – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, D. Sklenička – Pastrňák, Krejčí, Červenka – H. Zohorna, Hertl, Blümel – J. Vrána, Kämpf, Smejkal – M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Konečná tabulka:

1.Finsko7601025:519
2.Švédsko7511027:1018
3.ČR7401219:1313
4.USA7320218:1213
5.Lotyšsko7210414:208
6.Rakousko7112316:227
7.Norsko7110515:295
8.Velká Británie7001610:331

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy