Čeští hokejisté v zámoří mění štace. Podívejte se přehledně na »hýbání škatulat«

Ač je venku léto, a to v nejlepším a nejžhavějším slova smyslu, už teď se připravuje příští hokejová sezona. A v té zámořské se chystají výrazně promluvit do nadcházejícího ročníku i čeští hokejisté – ostatně jako tomu bylo i v tom minulém. Nabízíme přehled toho, kteří hráči od konce letošní finálové série až dosud změnili dres.

Michal Kempný

Jednatřicetiletý obránce je novou posilou Seattle. Vítěz Stanley Cupu z roku 2018 a bronzový medailista z letošního mistrovství světa podepsal podle serveru capfriendly.com v týmu loňského nováčka soutěže roční jednocestnou smlouvu na 750 000 dolarů. Kempný se stal po minulé sezoně volným hráčem, poté co mu vypršel čtyřletý kontrakt s Washingtonem na 10 milionů dolarů. Capitals pomohl hodonínský rodák v roce 2018 k zisku prvního Stanley Cupu v historii. Do NHL přišel Kempný jako nedraftovaný hráč v roce 2016 po ročním působení v Omsku a do výměny v únoru 2018 hrál za Chicago.

Vítek Vaněček

Šestadvacetiletý brankář podepsal tříletou smlouvu s New Jersey, jež ho získalo z Washingtonu. Celkem si vydělá 10,2 milionu dolarů (zhruba 250 milionů Kč), v průměru 3,4 milionu dolarů za rok. New Jersey získalo odchovance Havlíčkova Brodu výměnou za práva výběru ve 2. a 3. kole letošního draftu v Montrealu. Devils zase získali od Capitals místo ve druhém kole. Vedení NJD očekává, že se Vaněček popere o roli brankářské jedničky s Mackenziem Blackwoodem, jenž vstoupí do posledního roku svého kontraktu s platem jen o málo vyšším, než nyní dostal jeho konkurent. 

Ondřej Kaše

Reprezentační útočník bude v NHL nastupovat za Carolinu. Jako volný hráč podepsal sedmadvacetiletý odchovanec Kadaně s Hurricanes roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů. Nechráněným volným hráčem se stal poté, co od Toronta nedostal kvalifikační nabídku. S novým kontraktem si Kaše finančně o něco polepšil. V Maple Leafs mu skončil roční kontrakt na 1,25 milionu dolarů. Kaše, jenž opakovaně utrpěl v NHL otřesy mozku, si v uplynulé sezoně připsal v 50 zápasech základní části 27 bodů za 14 branek a 13 asistencí. V sedmi duelech play off zaznamenal tři přihrávky.

Jiří Kulich

Mladý útočník podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Buffalem. Vedení Sabres osmnáctiletého juniorského reprezentanta draftovalo do NHL letos v prvním kole jako 22. hráče celkově. Podle informací webu CapFriendly si Kulich může vydělat až 2,85 milionu dolarů. Na mistrovství světa hráčů do 18 let byl Kulich klíčovým hráčem českého výběru, s devíti góly se stal nejlepším střelcem turnaje a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem šampionátu.

Tomáš Hamara

Osmnáctiletý obránce podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Ottawou, která jej letos draftovala ve třetím kole jako celkově 87. hráče. Český juniorský reprezentant si podle informací webu CapFriendly může celkově vydělat maximálně 2,57 milionu dolarů. Odchovanec pražské Sparty působí od roku 2018 ve Finsku, kde se již dokázal prosadit i do seniorského týmu Tappary Tampere. V minulé sezoně odehrál v základní části 24 zápasů, ve kterých si připsal dvě asistence. Další dva starty přidal v play off. Vedle toho hrál i za juniorku Tappary a krátce i za tým KeuPa Hockey Keuruu ve druhé lize.

Lukáš Klok

Reprezentační obránce podepsal roční dvoucestnou smlouvu s týmem NHL Arizona Coyotes. Podle informací webu CapFriendly si účastník letošních olympijských her v Pekingu může vydělat maximálně 950 000 dolarů. Sedmadvacetiletý bek působil v uplynulé sezoně v Nižněkamsku v KHL. Klok tak následuje svého spoluhráče v Neftěchimiku i reprezentace Ronalda Knota, který s Arizonou podepsal smlouvu již na začátku června. Odchovanec Vítkovic Klok působí v zahraničí od roku 2018. Nejprve hrál sezonu KHL za Slovan Bratislava, poté se na dva roky přesunul do Finska a s týmem Lukko Rauma získal mistrovský titul. Loni se do Kontinentální ligy vrátil.

Ondřej Palát

Jednatřicetiletý Palát mění poprvé v NHL působiště. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay a finalista uplynulého ročníku uzavřel pětiletý kontrakt s New Jersey na 30 milionů dolarů (zhruba 730 milionů korun). Český reprezentant nastupoval za Tampu Bay deset sezon. Letos mu vypršela pětiletá smlouvu na 26,5 milionu dolarů. Po prohraném finále s Coloradem začal vyjednávat s Lightning o možném prodloužení spolupráce. Nakonec však floridský klub, který bojuje s platovým stropem, opouští.

Andrej Šustr

Obránce, který naposledy oblékal dres Anaheimu, bude působit v NHL v Minnesotě. Jednatřicetiletý odchovanec Plzně podepsal s Wild jako nechráněný volný hráč roční dvoucestnou smlouvu. V případě pobytu v prvním týmu bude brát 750 tisíc dolarů, pokud by působil na farmě, měl by příjem 400 tisíc dolarů. Šustr se vrátil do NHL loni po dvouletém působení v Kontinentální lize v čínském Kunlunu. Uzavřel tehdy také roční dvoucestnou smlouvu na 750 tisíc dolarů s Tampou Bay, odkud se stěhoval 8. března do svého dalšího bývalého klubu Anaheimu.

David Rittich

Český brankář uzavřel v NHL jako nechráněný volný hráč roční kontrakt na 900 tisíc dolarů s Winnipegem. Po ročním působení v Nashvillu se devětadvacetiletý odchovanec Jihlavy vrací z USA do Kanady, kde už chytal za Calgary a Toronto. V týmu Jets doplní americkou jedničku Connora Hellebuycka. Rittich v uplynulé sezoně odchytal za Nashville v konkurenci Fin Juuseho Sarose jen 17 utkání s průměrem 3,57 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 88,6 procenta. V play off nastoupil jen v úvodním utkání 1. kola proti pozdějšímu šampionovi Coloradu a v 16. minutě po pěti inkasovaných brankách ze 13 střel střídal.

Dominik Kubalík

Reprezentační útočník v NHL poprvé mění dres. Po třech letech v Chicagu bude hrát za Detroit, se kterým podepsal dvouletou smlouvu s platem 2,5 milionu dolarů ročně. Šestadvacetiletý hráč je po Filipu Hronkovi a Jakubu Vránovi třetím Čechem na soupisce Red Wings. V minulé sezoně za klub hrál i Filip Zadina, kterému ale skončila smlouva a je chráněným volným hráčem. Kubalík se do NHL přesunul v roce 2019 ze Švýcarska. V uplynulé sezoně odehrál 78 zápasů s bilancí 15 branek a 17 asistencí. 

Jan Rutta

Účastník dvou mistrovství světa Jan Rutta se loučí s Tampou Bay a míří do Pittsburghu, s kterým podepsal jako nechráněný volný hráč tříletou smlouvu na 8,25 milionu dolarů. Rutta v letech 2020 a 2021 získal s Lightning Stanleyův pohár. Letos prohrál floridyský tým ve finále s Coloradem. Tampě Bay se nepodařilo udržet Ruttu po skončení dvouleté smlouvy na 2,6 milionu dolarů. Jednatřicetiletý odchovanec Písku si v uplynulé sezoně připsal v 76 zápasech 18 bodů za tři branky a 15 asistencí. V 17 duelech play off nasbíral pět bodů za gól a čtyři přihrávky.

David Jiříček

Osmnáctiletý obránce podepsal v NHL tříletou nováčkovskou smlouvu s Columbusem. Bronzový medailista z květnového seniorského mistrovství světa ve Finsku byl minulý týden draftován jako šestý hráč v pořadí a byl nejvýše umístěným českým hokejistou. Podle zámořských médií si Jiříček, který je momentálně na kempu Columbusu, může vydělat každý rok maximálně 950 000 dolarů.

Petr Mrázek

Třicetiletý brankář byl v zámořské NHL vyměněn z Toronta do Chicaga. Maple Leafs navíc vedle českého gólmana obětovali volbu v 1. kole letošního draftu a získali volbu ve 2. kole. Blackhawks, do jejichž kádru patří i útočník Dominik Kubalík, si již z 25. místa vybrali amerického obránce Sama Rinzela, kanadský klub si následně zvolí během dnešního pokračování výběru talentů z 38. pozice. Mrázek se loni koncem července upsal Torontu na tři roky za celkem 11,4 milionu dolarů. Má tak před sebou ještě dvě sezony z kontraktu, jež mu v průměru zaručuje příjem 3,8 milionu dolarů ročně.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy