Den s velkým D. Češi na MS juniorů zabojují o finále

Český hokej má před sebou další den s velkým D. Co do důležitosti určitě, jestli i z hlediska možného super úspěchu, to se teprve ukáže v Göteborgu. Na mistrovství světa hráčů do 20 let se svěřenci trenéra Patrika Augusty zítra poperou o postup do finále znovu po roce. Po včerejší senzační čtvrtfinálové výhře 3:2 nad kanadským favoritem se jim do cesty postaví další těžká váha – domácí Švédové.

»Turnaj pro nás teprve začíná,« burcuje kouč Augusta. Stačí jedna výhra a Češi mohou slavit další medailový úspěch po loňském zisku stříbra na šampionátu v Halifaxu, kde ve finále podlehli domácí Kanadě 2:3 v prodloužení. Byla to pro ně první medaile po 18 letech, ovšem semifinále hrají junioři již potřetí v řadě.

Fanoušci nejrychlejší kolektivní hry modré planety jistě mají ještě v paměti, jak se loni v Halifaxu naše dvacítka utkala rovněž s reprezentací Tre Kronor a slavila postup poté, co David Jiříček vyrovnal v poslední minutě třetí třetiny a o postupu do finále následně rozhodl Jiří Kulich v prodloužení. Mladíci Tří korunek, v jejichž kádru je většina hokejistů nastupujících pravidelně v tamní nejvyšší soutěži, tedy mají Augustově týmu co vracet.

Klíčová bude kondice, protože mužstva sehrála pět duelů v sedmi dnech. I toho jsou si trenéři vědomi, a tak tomu přizpůsobili dnešní přípravu. »Trénink nebyl nic intenzivního, spíše šlo o regeneraci a o to, aby si hráči osahali led. Rozhodně nešlo o nic speciálního plánovaného na Švédy,« uvedl český lodivod. »Hlavně jsem rád, že jsou všichni zdraví,« dodal Augusta, který žádné změny v sestavě neplánuje.

Utkání o finále začíná v 15 hodin a čeští fanoušci jej budou moci znovu sledovat v přímém přenosu na ČT sport. Čas je dán volbou pořadatelského týmu, který si logicky vybral dřívější dobu úvodního buly, aby měl více času na regeneraci před pátečním vrcholem turnaje. Druhou semifinálovou dvojici tvoří USA a Finsko a tyto dvě reprezentace spolu změří síly až v 19.30. Dopoledne je na programu ještě duel o udržení v elitní skupině mezi Norskem a Německem.

Pravděpodobná sestava ČR: Hrabal – Hamara, Alscher, Čech, Cibulka, Prčík, Galvas, Kočí – Bareš, Šapovaliv, Kulich – Redlich, Melovský, Šalé – Rymon, Becher, Štancl – Židlický, Přibyl, Maštalířský – Hujer.

* * *

Program MS:

Čtvrtek 4. ledna (Scandinavium):

11.00 o udržení: Norsko – Německo,

15.00 semifinále: Švédsko – Česko,

19.30 semifinále: USA – Finsko.

Pátek 5. ledna (Scandinavium):

15.00 o 3. místo.

19.30 finále.

(koz)

FOTO – iihf.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy