Divočina na Spartě. Nadvakrát zkoumaný (a nakonec odvolaný) gól a Třinec slaví druhou výhru

Hokejisté Třince vyhráli v pátém semifinále play off extraligy na ledě Sparty 3:2 a snížili stav série na 2:3 na zápasy. Pražané nevyužili ani druhý mečbol a finálový soupeř Pardubic stále není znám. Východočeši si mnou ruce, jak se ve druhé sérii mezi sebou jejich potenciální soupeři »mlátí«, a fanoušci Sparty jen kroutí hlavou, jak si lze zkomplikovat jasně se vyvíjející sérii.

»Teď už je to o tom, jak dobře zregenerujeme. My víme, jak hrají oni, oni zase, jak hrajeme my. My jsme ale ti, co mají nůž na krku a nesmějí prohrát. A jsme i ti, kteří si tady v Praze v O2 areně chtějí zahrát ještě jednou,« řekl obránce Marian Adámek.

Oceláři získali v úvodní třetině dvoubrankový náskok díky Marku Daňovi a právě Adámkovi, v závěru druhé části snížil Filip Chlapík. V čase 56:30 upravil Adam Helewka na 3:1 a za 45 sekund zkorigoval výsledek opět Chlapík. Šestý zápas se bude hrát ve čtvrtek od 17.00 v Třinci.

Ono ale nemuselo zůstat jen u zkorigování. Chvíli po Chlapíkově druhém gólu Sparta odvolala brankáře Kováře podruhé v zápase. Skrumáže před brankářem Kacetlem využil ke gólu na 3:3 Michal Moravčík. Jenže – videorozhodčí začal zkoumat, zda puk přešel přes brankovou čáru. Zjistilo se, že ano, a O2 arena v ten moment slavila tentýž gól podruhé. Ale je tu druhé »jenže« – Oceláři si vzali trenérskou výzvu. A ukázalo se, že clonící Lajunen zabránil Kacetlovi v chytání a druhé přezkoumání videa naopak vneslo obrovskou radost do řad Draků…

V Pardubicích se slaví nejvíce. Zatímco Oceláři a Sparta se budou rvát dále, oni si mohou v poklidu trénovat, načerpat síly a pak vlétnout na svého finálového soupeře.

To však příliš předbíháme… Sparta dnes nastoupila bez kapitána Michala Řepíka, který dostal dvouzápasový disciplinární trest za faul na Patrika Hrehorčáka z nedělního zápasu. Do sestavy se místo něj zařadil Kanaďan Stephen Harper. Oceláři vítěznou sestavu nezměnili a k dispozici byl i Hrehorčák. Na střídačce kryl brankáři Ondřeji Kacetlovi záda Marek Mazanec, jenž se zranil při rozbruslení před sobotním třetím duelem.

Do první šance se dostal ve 3. minutě domácí Konečný, ale z levého kruhu těsně minul protější tyč. Oceláři mohli otevřít skóre při vyloučení Kempného, ale Nestrašil nedokázal překonat ležícího Kováře. V oslabení se snažil natlačit do šance Forman. V čase 9:16 už se hosté radovali. Od mantinelu přistrčil Cienciala puk za levý kruh Daňovi, který trefil přesně protější horní roh branky.

Oceláři byli nadále aktivnější. Ze záporného úhlu se snažil překonat sparťanského gólmana Hrehorčák a ve 13. minutě už zvýšil náskok Adámek, jehož střelu přizvedl Hrabík a Kovář neměl šanci zareagovat. Třinecký bek ozdobil 300. zápas v extralize a při oslavě gól věnoval svému před týdnem narozenému synovi.

Ve druhé části prověřil Kováře Helewka, Kacetl kryl Miklišovu ránu a za Třinec zahrozil po objetí branky Roman. Oceláři dlouho nepouštěli Pražany do šancí. Až v 29. minutě byl blízko snížení Kousal, ale jeho efektní střele bekhendem z otočky chyběla přesnost. Kovář si poradil s Helewkovou ránou z levého kruhu. Sparta si před koncem první třetiny vytvořila tlak a v poslední sekundě překonala Kacetla. Chlapík a Vitouch ještě neuspěli, ale potom už Chlapík tečí Krejčíkova nahození skóroval.

Ve 44. minutě se dočkala Sparta své první přesilovky v utkání, ale až v závěru Draveckého trestu musel Kacetl zasahovat po Sobotkově střele z pozice mezi kruhy. Třinec, hrající už od druhé třetiny bez kapitána Růžičky, nadále pozorně bránil a nepouštěl Spartu dlouho do šancí.

Naopak v 57. minutě se šikovně uvolnil Helewka, zasunul bekhendem puk za Kováře a vrátil Ocelářům dvougólový náskok. Za tři čtvrtě minuty vrátil domácí na kontakt Chlapík. A pak už nastala situace s dvojím přezkoumáváním videa, která zvedla v hale obrovské emoce, ale na druhé výhře Třince v semifinálové sérii již nic nezměnila. »My, co jsme byli na ledě, jsme tak trochu tušili, že gól nebude a že Jani do brankáře najel,« uznal dnes dvougólový Chlapík.

»Z naší strany výborná první třetina. Aktivní, agresivní. V té druhé jsme se nechali domácími zatlačit. Byli jsme najednou málo aktivní, dostávali jsme se pod tlak. Ve třetí třetině tam byla kombinace toho, že jsme chtěli být aktivní, ale Sparta ukázala sílu. Zatlačila nás. My jsme ale předvedli obětavý výkon, každý jednotlivec. Na všech frontách, ve všech pozicích. Hráčům děkuju a gratuluju,« uvedl na klubových stránkách Třince kouč Zdeněk Moták.

»Gratuluju Třinci k zaslouženému vítězství. Zdenda řekl hodně. My jsme to na konci udělali trochu zajímavé, ale nevyšlo to. Vedeme 3:2 a jedeme dál. Takhle jednoduchý a krásný hokej je,« připojil Motákův protějšek Pavel Gross.

* * *

HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 40. Chlapík (Krejčík, D. Vitouch), 58. Chlapík (Kempný, R. Horák) – 10. Daňo (Cienciala), 13. Marian Adámek (Dravecký, L. Hudáček), 57. Helewka (Hrehorčák, Kundrátek). Rozhodčí: Hribik, Ondráček II – Ondráček I, Hynek. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 14 208. Stav série: 3:2.

(koz)

FOTO – hcocelari.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy