Fotbalisté zakončí sezonu v Černé Hoře. V hlavní roli improvizace

Čeští fotbalisté zakončí úterním přípravným zápasem v Černé Hoře červnový program a sezonu 2022/23. Reprezentanti se pokusí navázat na sobotní výkon a vítězství 3:0 v utkání kvalifikace mistrovství Evropy na Faerských ostrovech a vyhrát i pátý vzájemný duel. Po zápase v Tórshavnu se v neděli od mužstva odpojilo hned sedm hráčů a trenér Jaroslav Šilhavý tak bude muset v Podgorici mírně improvizovat se sestavou. Za Černohorce podle jejich kouče Miodraga Raduloviče nenastoupí jablonecký křídelník Vladimir Jovovič.

Český celek na Faerských ostrovech dominoval a po dvou gólech Václava Černého a jedné brance Ladislava Krejčího mladšího hladce vyhrál. Šilhavého svěřenci si připsali v kvalifikaci druhé vítězství a po třech zápasech skupiny vedou se sedmi body tabulku.

»Po tomhle výsledku se nám nastoupí v Černé Hoře lépe, i když to třeba bude trochu improvizované. Někteří hráči se odpojili, musíme to dát dohromady. Logicky dostanou šanci ti další, kteří nehráli,« řekl novinářům Šilhavý, jehož svěřenci prohráli jediný z posledních pěti zápasů.

Na cestě z Faerských ostrovů podle dohody s kluby opustili mužstvo obránci Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Jurásek a Krejčí, útočníci Václav Jurečka s Janem Kuchtou a nakonec i záložník Alex Král. Všech sedm hráčů nastoupilo v sobotu v základní sestavě. Šilhavý bude skládat kompletně novou obranu, změny nastanou i na hrotu útoku a možná také mezi tyčemi.

Český celek bude i v improvizované sestavě podle bookmakerů mírným favoritem. Reprezentace vyhrála všechny čtyři vzájemné duely a navíc v nich neinkasovala. Naposledy v září 2019 zvítězila v Černé Hoře po bezbrankovém poločase 3:0, soupeře také vyřadila v listopadu 2011 v baráži o mistrovství Evropy. Balkánský tým po odtržení od Srbska sehrál první zápas v březnu 2007 a zatím neprošel na žádný závěrečný turnaj.

Pět zápasů bez výhry

Černohorci v sobotu v evropské kvalifikaci doma remizovali s Maďarskem bez branek a po třech zápasech skupiny mají čtyři body. Na svém hřišti už pětkrát po sobě nedokázali zvítězit.

Také černohorský trenér Radulovič zřejmě výrazněji zamíchá se sestavou. Prestižní zápas podle kouče zmešká křídelník Jovovič, jenž v Česku působí v Jablonci. Radulovič jej na tiskové konferenci zařadil mezi sedmičku hráčů, kteří budou scházet kvůli zranění či předchozí dohodě.

»Tým, který máme, je každopádně schopný postavit se renomovanému soupeři. V reprezentaci se nehrají přátelská utkání, vždy o něco jde – prestiž, umístění v žebříčku FIFA. S Čechy jsme hráli čtyřikrát a pokaždé jsme odešli poraženi bez vstřeleného gólu. To je velká motivace,« řekl Radulovič.

Český tým označil za extrémně kvalitní. »Hráli na minulém mistrovství Evropy, dobře otevřeli i tuto kvalifikaci. Moc si jich vážíme. Máme motivaci ukázat svou kvalitu proti dalšímu lépe hodnocenému soupeři. Doufám, že budeme mít více důvodů ke spokojenosti než proti Maďarsku,« dodal pětapadesátiletý trenér.

Zápas v Podgorici začne v úterý v 18.00. Český kapitán Tomáš Souček si může připsat 60. start za reprezentační »áčko«.

Po letní přestávce se Šilhavého svěřenci opět sejdou na začátku září, kdy se znovu rozběhne kvalifikace. Národní mužstvo nastoupí doma proti Albánii a poté v přípravě v Maďarsku.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy