Slavia si doma opět zastřílela a je první. Jablonec konečně pod Horejšem zvítězil

AKTUALIZOVÁNO

Osm ligových kol čekali fotbalisté Jablonce na první výhru pod trenérem Davidem Horejšem, kterou mimochodem nezažili ani předtím v přípravě. Dnes se Severočechům povedlo zdolat Hradec Králové poměrně jasně 3:0. Stejným výsledkem zdolal Baník Ostrava kouče Pavla Vrby jiný tým z východu Čech – Pardubice. A ještě veseleji bylo na Slavii, která rozstřílela České Budějovice 6:1. Naopak fanoušci pražských Bohemians smutní. Zatímco venku se »klokanům« daří, doma rozdávají body – tentokrát Liberci, který vyloupil Ďolíček po výsledku 0:2.

Slavia díky další vysoké výhře vede neúplnou tabulku o skóre před mistrovskou Plzní, která má ale utkání k dobru. Pražané rozhodli o pohodlné výhře už v úvodním dějství, kdy se dvakrát trefil nejlepší střelec soutěže Stanislav Tecl a jednou Ivan Schranz. Po změně stran se za domácí prosadili Lukáš Masopust, Ondřej Lingr a střídající Ewerton, za hosty snížil Roman Potočný. Dynamo hrálo od 65. minuty v oslabení bez vyloučeného Jakuba Hory.

Slavia zvítězila po dvou soutěžních remízách po sobě, naplno bodovala pošesté z posledních sedmi kol a ve čtyřech domácích zápasech ligové sezony vstřelila 23 branek. V příštím utkání nejvyšší soutěže se Pražané za týden představí v Plzni. Jihočeši v lize na Slavii podvanácté za sebou prohráli, v posledních dvou kolech nebodovali a jsou dvanáctí.

Jihočeši působili neškodným dojmem a za celou první půli Mandouse nijak výrazně neohrozili. Radost z toho mohl mít hlavně Tecl, který skóroval poosmé v ligové sezoně a střeleckou tabulku vede už o tři trefy. Vršovičtí navíc pokračovali v dominanci i po změně stran a věnovali vysoké vítězství svému šéfovi Tvrdíkovi, který dnes slaví 54. narozeniny. Pražané potřetí za sebou dali doma v lize aspoň šest gólů, tři branky jim scházely k jejich rekordní výhře 9:1 v samostatné historii nejvyšší soutěže.

»Podařilo se nám vytvořit si v první půli tlak. V první fázi nás vychytal gólman, potom se nám povedlo otevřít zápas gólem. Podobně jako v minulých domácích zápasech se náš výkon stupňoval, do přestávky se nám podařilo přidat další dvě branky. V aktivním výkonu jsme pokračovali i v druhém poločase. Dostávali jsme se do zajímavých pozici, vytvářeli jsme si další šance a byli jsme dnes produktivní. Hráli jsme rychle, nátlakově, dobře jsme otáčeli hru. Velmi dobře nám zahrál střed hřiště, což byl rozdíl oproti čtvrtečnímu zápasu. Dnes spokojenost a zasloužené vítězství,« konstatoval trenér Slavie Jindřich Trpišovský. »Poslední dobou tu všichni dostávají nakládačky, my jsme byli další v řadě. Je třeba ocenit vynikající výkon Slavie, která nás přehrávala ve všech směrech,« kontroval Jozef Weber, trenér Českých Budějovic.

Horejšovi se ulevilo

Skóre na jablonecké Střelnici otevřel v 50. minutě Václav Sejk, další branky přidali v 67. a 80. minutě Jakub Martinec s Janem Chramostou. Severočeši se po prvním triumfu pod Horejšem posunuli na 13. místo, »Votroci« jsou na šesté pozici neúplné tabulky. Jablonec neprohrál s Hradcem Králové 12. ligový duel za sebou a v nejvyšší soutěži zvítězil po devíti utkáních. Východočeši prohráli po čtyřech zápasech a podruhé za sebou neskórovali.

»Jsem obrovsky rád, že jsme konečně vyhráli. Určitě se mi ulevilo, čekali jsme na výhru už od přípravných zápasů. Druhý poločas naše hra splňovala to, co bychom od mančaftu chtěli, byla jednoznačně v naší režii. Dali jsme tři góly týmu, který branky moc nedostává, navíc jsme udrželi nulu,« řekl jablonecký kouč David Horejš na tiskové konferenci.

Oba trenéři se museli vypořádat s množstvím absencí z důvodu zranění nebo disciplinárních trestů. Zlomené zápěstí nepustilo do hry ani domácího kapitána Hübschmana. Debut v jabloneckém dresu si naopak odbyl nigerijský stoper Akpudje, čerstvá posila z litevského týmu FK Panevežys. Více šancí ale měli v první polovině hosté, protože nedali, lámal se v těch okamžicích chleba. »Zápas jsme si prohráli v první půli, kdy jsme nedali tři stoprocentní šance. Domácí někdy až zázračně zachránil brankář Hanuš,« litoval královéhradecký trenér Miroslav Koubek. »Absence byly znát hlavně na naší hře v obraně, Jablonec se navíc po poločase hodně zlepšil, byl hodně motivovaný konečně vyhrát. Nakonec rozhodla individuální kvalita jejich útočných hráčů,« dodal Koubek.

Radost Jablonce z prvního gólu FOTO – ČTK/Radek Petrášek

Liberec už je třetí

Fotbalisté Liberce se díky výhře v Ďolíčku posunuli se na třetí místo neúplné tabulky. Hosté se v souboji sousedů v tabulce prosadili ve druhé minutě obou poločasů, v úvodu se trefil Matěj Valenta a krátce po přestávce další střední záložník Lukáš Červ. Oba týmy dohrávaly o deseti. V 69. minutě dostal červenou kartu střídající domácí hráč Ondřej Petrák, o chvíli později byl vyloučen Valenta.

Liberec v lize zvítězil na půdě Bohemians po šesti zápasech a naplno bodoval po dvou kolech. Bohemians doma v této sezoně nejvyšší soutěže ani napočtvrté nevyhráli a získali tam jen jeden z dosavadních 11 bodů. V tabulce jsou »Klokani« sedmí. »Utkání se rozhodlo ve dvou minutách. Z jedné podceněné situace jsme v úvodu inkasovali gól, který určil ráz utkání. Shodou okolností tahle situace byla včera na videu. Kdybychom stáli v prostorech, kde máme být, první gól by nepadl. Liberec si pak couvnul a čekal na brejky. My jsme dobývali, v prvním poločase jsme si vytvořili několik zajímavých situací na to, abychom vstřelili branku. Tam vidím jeden z klíčů k neúspěchu, že se nám to nepodařilo. Do druhé půle jsme udělali dvě změny, ale veškerou snahu zase zhatí gól ve druhé minutě po další střele. Byla to podobná situace jako před první brankou. To ani nebyly gólové příležitosti. Jsem naštvaný, že takhle doje…me zápas. Pokolikáté už doma, nemám slov,« zuřil Jaroslav Veselý, trenér domácích.

Jeho protějšek Luboš Kozel byl pochopitelně při hodnocení spokojenější. »Povedl se nám vstup, dali jsme branku. Pak do nějaké 30. minuty jsme byli pod tlakem, domácí měli hodně standardek a dlouhých autů. Jinak byl náš výkon docela dobrý, byli jsme nebezpeční dopředu. Do druhého poločasu jsme zase vstoupili aktivně a přidali jsme druhou branku. S Bohemkou to hodně otřáslo a druhý poločas jsme měli jakž takž pod kontrolou,« dodal Kozel.

Slovácko zase ztratilo výhru

Fotbalisté Slovácka dnes remizovali v Mladé Boleslavi 1:1. Svěřenci trenéra Martina Svědíka v nejvyšší soutěži nevyhráli počtvrté v řadě a nevyšla jim ideálně generálka na čtvrteční utkání Evropské konferenční ligy v Kolíně nad Rýnem. V nastavení prvního poločasu se prosadil hostující Mirčás Duskí, za domácí vyrovnal v samém závěru střídající Ladislav Krobot. Tým z Uherského Hradiště bodoval v Mladé Boleslavi ve čtvrtém ligovém duelu za sebou. Středočeši doma v sezoně nejvyšší soutěže nezvítězili ani na čtvrtý pokus.

»Je to už třetí utkání po sobě, kdy vedeme a necháme si vyrovnat a místo tří bodů si vezeme remízu. Je to smutné, kór když to takhle dopadne v posledních vteřinách,« řekl na tiskové konferenci Svědík, jenž v minulosti Boleslav vedl.

»Mám rozporuplné pocity. Chtěli jsme tři body, nakonec jsme rádi za jeden. Byli jsme aktivnější, měli jsme výrazně víc střel, chtěli jsme to utkání víc zlomit. Soupeř měl hodně hráčů, kteří odpočívali,« konstatoval domácí trenér Pavel Hoftych.

Oproti čtvrteční domácí remíze 3:3 s Partizanem Bělehrad v úvodním duelu skupiny Konferenční ligy udělal Svědík osm změn v sestavě. Místo Nguyena nastoupil v brance Fryšták a na hrotu útoku Vecheta.

Plavšič byl vidět

Ostrava porazila poslední Pardubice 3:0, zvítězila po čtyřech utkáních a poskočili na deváté místo neúplné tabulky. Východočeši nebodovali popáté za sebou. Baník nasměroval k vítězství ve 32. minutě Daniel Tetour proměněnou penaltou, ve druhém poločase pak výsledek pojistili náhradník Muhamed Tijani a Nemanja Kuzmanovič.

Ostravští nastoupili s oběma čerstvými posilami Plavšičem a Caduem a obzvláště srbský záložník byl při velké chuti. Subtilní křídlo, které přišlo na hostování ze Slavie, vedlo v první půli většinu nebezpečných útoků Baníku. Dlouho však byl tlak domácích jen územní. Až po přibližně pětiminutové, vynucené pauze způsobené hustým kouřem nad hrací plochou z choreografie ostravských fanoušků, přišel velký závar v pardubickém vápně. Po Plavšičově centru hlavičkoval Frydrych, gólman Markovič míč vytáhl na tyč, kterou z dorážky vzápětí opět trefil i Cadu, a po dalším centru do vápna zasáhl jeden z hostujících hráčů kopačkou Frydrycha a kopala se penalta. Z ní bezpečně skóroval Tetour.

Ostrava i poté diktovala tempo zápasu a hrála na soupeřově polovině. Do poločasové přestávky však z toho víc vytěžila nedokázala.

Po změně stran už obraz hry tak jednostranný nebyl a Pardubičtí se postupem doby začali osmělovat. Jejich choutky však končily zhruba dvacet metrů od ostravské brány. V době, kdy se zdálo, že Baník znervózňuje, trenérovi Vrbovi opět dokonale vyšlo střídání. Na hřiště poslal trio Tijani, Buchta, Jaroň, které bylo u dalších gólů. Buchtova dorážka ještě skončila na tyči, ale v 75. minutě prchl Nigerijec Tijani a se šťastnou tečí hostujícího Vlčka překonal Markoviče podruhé.

I potřetí udeřilo ostravské mužstvo z brejku. Tentokrát sehrál důležitou úlohu Jaroň, jehož centr z malého vápna v 82. minutě poslal do sítě Kuzmanovič. Baník vyhrál čtvrtý z pěti vzájemných ligových duelů a Pardubice doma porazil i na třetí pokus. »Jsem spokojen s body, atmosférou, nebyl to pro nás jednoduchý zápas. Pardubice odehrály v některých pasážích dobrý zápas a ten výsledek byl pro ně možná krutý. Ale my jsme zužitkovali brejky. Do druhého gólu to bylo spíše takové ubojované,« řekl kouč Baníku Vrba. »Třetí utkání, třetí porážka. Herně to ale bylo docela vydařené, jen s nejkrutějším výsledkem,« připojil Pavel Němeček, trenér Pardubic.

* * *

Slavia Praha – Dynamo České Budějovice 6:1 (3:0)

Branky: 18. a 45.+1 Tecl, 21. Schranz, 52. Masopust, 66. Lingr, 71. Ewerton – 56. Potočný. Rozhodčí: Křepský – Hájek, Antoníček – Štěrba (video). ŽK: Grič, Potočný, Sluka. ČK: 65. Hora (všichni Budějovice). Diváci: 11 312.

Slavia: Mandous – Douděra (68. Usor), Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (73. M. Jurásek) – Tiéhi, Provod (78. Hromada) – Masopust, Lingr (68. Ewerton), Schranz (68. Jurečka) – Tecl. Trenér: Trpišovský.

Č. Budějovice: Janáček – Sladký, Havel, Králik, Skovajsa – Grič (70. Sluka), Hellebrand (46. Čavoš) – Čmelík (46. Švec), Hora, Potočný (84. Hais) – Zajíc (67. Krch). Trenér: Weber.

FK Jablonec – FC Hradec Králové 3:0 (0:0)

Branky: 50. Sejk, 67. Martinec, 80. Chramosta. Rozhodčí: Batík – Nádvorník, Podaný – Machálek (video). ŽK: Houska – Rada. Diváci: 2309.

Jablonec: Hanuš – Akpudje, Martinec, Heidenreich – Šulc (89. Souček), Kratochvíl, Houska, Krob – Polidar, Chramosta (82. Patrák) – Sejk (87. Ikaunieks). Trenér: Horejš.

Hradec: Reichl – Klíma, Ševčík, Čech – Gabriel, Kučera (69. Kodeš), Rada, Smrž – Trusa (69. Dvořák), Vašulín (79. Rybička), Kubala (71. Matěj Koubek). Trenér: Miroslav Koubek.

Bohemians Praha 1905 – Slovan Liberec 0:2 (0:1)

Branky: 2. Valenta, 47. Červ. Rozhodčí: Orel – Vlček, Ratajová – Adámková (video). ŽK: Jánoš, Beran (oba Bohemians). ČK: 69. Petrák – 73. Valenta. Diváci: 4411.

Bohemians: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek (46. Petrák), Jánoš (46. Drchal), Kovařík (62. Hála) – Květ (62. Beran), Hronek – Puškáč (79. Mužík). Trenér: Veselý.

Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý – Mikula, Valenta, Červ (85. Purzitidis), Preisler (85. Fukala) – Frýdek (70. Višinský) – Matoušek (77. Rondič), Van Buren (85. Mara). Trenér: Kozel.

Baník Ostrava – FK Pardubice 3:0 (1:0)

Branky: 32. Tetour z pen., 75. Tijani, 83. Kuzmanovič. Rozhodčí: Nehasil – Kubr, Pečenka – Kocourek (video). ŽK: Tetour, Lischka – Černý, Hlavatý, Lima. Diváci: 7168.

Ostrava: Laštůvka – Ndefe, Frydrych, Lischka, Fleišman – Cadu (69. Buchta), Tetour, Kuzmanovič (85. Pojezný), Boula, Plavšič (69. P. Jaroň) – Klíma (65. Tijani). Trenér: Vrba.

Pardubice: Markovič – Kostka, Vlček, Hranáč, Helešic – Tischler (46. Sychra), Solil (74. Lima), Janošek, Icha (80. Akosah-Bempah), Hlavatý – Černý (60. Červenka). Trenér: Němeček.

FK Mladá Boleslav – 1. FC Slovácko 1:1 (0:1)

Branky: 90.+3 Krobot – 45.+1 Duskí. Rozhodčí: Starý – Vodrážka, Vyhnanovský – Klíma (video). ŽK: Mašek, Karafiát – Sinjavskij. Diváci: 1997.

M. Boleslav: Šeda – Suchý, Karafiát, Šimek – Pech, Mašek (62. Dancák), Matějovský, Mareček (85. Skalák), Fulnek – Ladra (85. Žitný), Ekpai (67. Krobot). Trenér: Hoftych.

Slovácko: Fryšták – Hofmann, Daníček, Šimko – Trávník (57. Havlík), Ljovin – Sinjavskij (85. Kadlec), Brandner (69. Petržela), Holzer (56. Reinberk), Duskí – Vecheta (69. Mihálik). Trenér: Svědík.

1.Slavia861131:619
2.Plzeň761014:619
3.Liberec842214:814
4.Sparta834112:713
5.Brno741213:1213
6.Hradec Králové84137:813
7.Bohemians 1905832312:1111
8.Slovácko824210:1210
9.Ostrava823312:129
10.Mladá Boleslav823311:119
11.Teplice823310:199
12.České Budějovice82248:158
13.Jablonec nad Nisou814313:157
14.Olomouc82159:117
15.Zlín81438:137
16.Pardubice81074:223

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy