Jíchová do finále na MS nepostoupila. Finále diskařek přineslo senzaci

AKTUALIZOVÁNO

Nikoleta Jíchová na atletickém mistrovství světa v Budapešti v běhu na 400 metrů překážek do finále nepostoupila. Byla sice o devět setin rychlejší než v rozběhu, ale čas 55,01 znamenal v semifinále jen šesté místo. Olympijský limit 54,85, pro nějž si do maďarské metropole přijela, tak zatím nesplnila a letenku do Paříže ještě jistou nemá.

Ze závodu měla rozporuplné pocity. »Technika a přeběhy byly mnohem lepší než včera, z čehož mám velkou radost, že se mi to povedlo, jak jsem chtěla. Nicméně jsem trochu doufala v lepší čas. Ale asi to dneska zase nebylo běžecky, proto smíšené pocity. Potřebuju se na to kouknout znova a utřídit si názor,« řekla českým novinářům Jíchová.

Ve svém rozběhu měla dvě medailistky z loňského šampionátu. Stříbrná Nizozemka Femke Bolová roli favoritky suverénně zvládla v čase 52,95, bronzová Američanka Dalilah Muhammadová doběhla třetí a ve finále nebude. Nejrychlejší byla její krajanka Shamier Littleová v čase 52,81 a ukázala, že je v dobré formě i osm let od stříbra z Pekingu, kde prohrála jen se Zuzanou Hejnovou.

Překvapivou vítězkou soutěže diskařek se dnes stala Američanka Laulauga Tausagová. Ve finále si zlepšila osobní rekord o více než čtyři metry na 69,49 m. Chorvatka Sandra Perkovičová, dvojnásobná mistryně světa, je po deseti letech poprvé bez medaile.

Americký triumf doplnila druhým místem olympijská vítězka Valarie Allmanová, letošní jednička světových tabulek, od níž se čekalo vítězství. Dlouho také vedla, ale v páté sérii ji Tausagová o 26 centimetrů přehodila. Bronz vybojovala obhájkyně zlata Číňanka Feng Pin.

Perkovičová, nejlepší diskařka posledního desetiletí, má ze světových šampionátů pět medailí, ale z Budapešti odjede s prázdnou, stejně jako předloni z olympijských her v Tokiu. Vylepšila si sice letošní maximum na 66,57 m, ale stačilo to jen na páté místo.

Běh na 1500 m vyhrála potřetí Faith Kipyegonová z Keni, Nizozemka Sifan Hassanová doběhla třetí stejně jako na hrách v Tokiu. Maročan Sufján El Bakkali obhájil zlato ve steeplu. Zlato v soutěži výškařů získal Ital Gianmarco Tamberi výkonem 236 cm, trojnásobný vítěz Mutaz Issa Baršim Baršim z Kataru skončil třetí.

Evropský rekord na čtvrtce

Britský čtvrtkař Matthew Hudson-Smith vylepšil už v semifinále 36 let starý evropský rekord. Časem 44,26 o sedm setin překonal výkon Thomase Schönlebeho z NDR z roku 1987. Ještě rychlejší byl Jamajčan Antonio Watson – 44,13. Zato olympijský vítěz z Baham Steven Gardiner závod nedokončil. Jen těsně proklouzl Jihoafričan Wayde van Niekerk, světový rekordman a olympijský vítěz z Ria de Janeiro.

Američanka Kendra Harrisonová se v rozběhu na 100 m překážek nešetřila. I s náskokem běžela naplno až do konce a čas 12,24 byl jen čtyři setiny za jejím bývalým světovým rekordem z roku 2016. Rychleji od té doby běžela jen Tobi Amusanová z Nigérie. Harrisonová se také dostala do čela letošních světových tabulek.

V rozbězích na 800 m byl nejrychlejší Keňan Emmanuel Wanyonyi v čase 1:44,92. Jeho slavnějším krajanům se ale vstup do šampionátu vůbec nepovedl. Dva nejlepší z olympijských her v Tokiu Emanuel Korir a Cheruiyot Rotich pomalé rozběhy takticky nezvládli a skončili v poli poražených.

(koz, čtk)

FOTO – ČAS/Soňa Maléterová

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy