Výborný start Plzně. V úvodu bojů o Ligu mistrů vyloupila Helsinky

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Plzně na úvod 2. předkola Ligy mistrů zvítězili v Helsinkách 2:1. Domácí odvetu čeští šampioni sehrají v úterý. Na umělé trávě v Bolt Areně otevřel skóre v šesté minutě Tomáš Chorý z penalty. Krátce po změně stran vyrovnal Bojan Radulovič, ale v 57. minutě Jan Kopic rozhodl o výhře hostů.

Viktoria, která v posledních třech sezonách nehrála hlavní fázi pohárů, si v případě postupu přes HJK zajistí minimálně účast ve skupině Evropské konferenční ligy a s tím spojenou prémii zhruba 75 milionů korun.

Hosté první soutěžní zápas v sezoně výborně odstartovali. Po Buchově střele zahrál v pokutovém území kapitán Tenho rukou a nařízenou penaltu už v šesté minutě bezpečně proměnil Chorý. »Hned začátek jsme chtěli chytit, trošku jsme na ně chtěli vletět. Bylo tam pár závarů, Syky (Jan Sýkora) se tam dostal, byla tam ruka. Na penaltu jsem byl určený, hned jsem si ji vzal, protože jsem si na ni věřil. Myslím, že jsme se zaslouženě dostali do vedení,« řekl Chorý.

Viktoria mohla za půl hodiny přidat druhý gól. Po zblokované střele propadl míč k Chorému, který sám před brankářem Hazardem nevypálil a neúspěšně hledal Havla. O chvíli později Hejdova trefa neplatila kvůli Řezníkově ofsajdu.

Hráči Helsinek si v závěru prvního poločasu vytvořili tři velké šance na vyrovnání. Gólman Staněk nejprve reflexivně vytáhnul hlavičku Raduloviče a srbský útočník ve 41. minutě z voleje napálil břevno. Předtím Tenho hlavičkoval o kousek vedle.

Západočeši nebyli jistí v defenzivě i po změně stran a v 50. minutě inkasovali. Staněk ještě vyrazil Hostikkův pokus, ale dorážející Radulovič už plzeňského brankáře prostřelil mezi nohama.

Hosté se ale rychle vzpamatovali a za sedm minut si vzali náskok zpátky. Bucha patičkou přistrčil míč Kopicovi a ten se po elegantním uvolnění trefil po zemi přesně k tyči. »Je to výhra, pro kterou jsme jeli. Můj gól byl hezký, doufám, že bude postupový,« řekl Kopic.

Závěr premiérové pohárové konfrontace finského a českého týmu velké šance nenabídl. I proto, že Viktoria vsadila na totální defenzivu a jednatřicetinásobného finského mistra nepustila do tlaku.

»Výsledek je dobrý. S tím jsme sem přijeli uhrát takový výsledek, abychom v odvetě měli trošku výhodu. To se nám podařilo. Utkání nebylo jednoduché, to jsme i viděli, že jsme narazili na soupeře, který je rozehraný. Přece jenom umělka je úplně něco jiného než přírodní tráva. Bylo tam poměrně dost ztrát. Ale pro odvetu dobrý výsledek. Věřím, že se na odvetné utkání připravíme ještě líp. Zvolíme takovou taktiku, která nám přinese úspěch. Jestli to bude bude víc vepředu, jestli to bude poctivý zodpovědný blok kolem půlky. Uvidíme. Ani doma nás nebude čekat nic jednoduchého. Ale věřím tomu, že bude plný stadion, lidé nás povzbudí a že to prostě dotlačíme do výsledku, který nám zaručí postup dál. Už jsem říkal, že nás zajímá jenom postup,« uvedl kouč Plzně Michal Bílek.

Když Plzeň postoupí, narazí ve 3. předkole Ligy mistrů na lepšího z dvojice NK Maribor/Šeriff Tiraspol. Pokud Západočeši s HJK vypadnou, paradoxně potkají Maribor, nebo Tiraspol i ve 3. předkole Evropské ligy.

HJK Helsinky – Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)

Branky: 50. Radulovič – 6. Chorý z pen., 57. Kopic. Rozhodčí: Dabanovič – Djukič, Todorovič (všichni Č. Hora). ŽK: Tenho, Murilo – Bucha, Kopic, Mosquera. Diváci: 5246.

Helsinky: Hazard – Hoskonen, Tenho (70. Peltola), Raitala – Browne, Hetemaj (79. Yli-Kokko), Väänänen, Murilo (79. Soiri) – Radulovič, Abubakari, Hostikka (70. Boujellab). Trenér: Koskela.

Plzeň: Staněk – Řezník, Pernica, Hejda, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (85. Holík), Sýkora (85. Qose), Mosquera – Chorý (81. Dedič). Trenér: Bílek.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy