Více než polovina Čechů se bojí vyjádřit svůj názor

Podle reprezentativního průzkumu agentury SANEP, který byl exkluzivně zpracován pro Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP), se více než polovina Čechů bojí otevřeně vyjádřit své názory.

Nejvíce se lidé se podle průzkumu bojí otevřeně vyjadřovat k migraci, covidu a otázkám pohlaví a manželství. Mezi nejčastější důvody patří obava z výpovědi či diskriminace v práci, šikana na internetu (v obou případech většina respondentů) a narušení vztahů s přáteli a kolegy (dvě pětiny respondentů). Většina Čechů má pak podle průzkumu pocit, že se do našich životů vrací cenzura. Jednoznačné ne uvedlo pouhých 17,8 % respondentů. Téměř tři pětiny respondentů uvedlo, že se již s nějakou formou cenzury setkalo.

Mezi nejčastější případy cenzury, s nimiž se respondenti setkali, uvádějí cenzurní zásahy v médiích (více než dvě třetiny dotázaných) nebo blokované profily na sociálních sítích. Obětí cenzury se stalo více než 13 % z nich, tj. 8 % z celkového počtu respondentů průzkumu.

Skoro dvě třetiny Čechů si myslí, že s nepravdivými informacemi není třeba bojovat. Výskyt tzv. dezinformací vnímají jako nedílnou součást pluralitní demokracie. Výsledky průzkumu naznačují rozpor mezi názorem veřejnosti a kroky, které vláda a některé politické neziskovky v otázce omezování svobody projevu podnikají.

Zcela jasno mají Češi i v tom, kdo by měl určovat, co je, a co není (ne)pravdivá informace. Téměř 86 % respondentů by posouzení nechalo na soudech. Více než tři čtvrtiny dotázaných je přesvědčeno, že o tom, co je, a co není nepravdivá informace, nemá rozhodovat stát. Více než polovina je přesvědčena, že často nelze určit, co pravda je, a co není.

Více než dvě třetiny dotázaných se domnívá, že nepravdivé informace šíří především vládní politici. Téměř 60 % zařadilo mezi jejich šiřitele veřejnoprávní média a jen o málo méně i média mainstreamová.

Jako nejvíce nebezpečnou respondenti vnímají provládní propagandu bagatelizující energetickou a ekonomickou krizi (více než tři pětiny dotázaných). Téměř s totožnými výsledky jsou na dalších místech zmiňovány proukrajinská a proruská propaganda o válce na Ukrajině.

V jedné z klíčových otázek průzkumu vyšlo najevo, že skoro dvě třetiny dotázaných považuje současné zákony týkající se svobody projevu, které již nyní postihují výhrůžky násilím, dětskou pornografii a šíření poplašné zprávy, za dostatečné a že není třeba zavádět novou legislativu.

58 % respondentů vadí politická korektnost, zatímco opačného názoru je pouze 30 % dotázaných. Téměř 90 % všech respondentů čerpá informace ze sociálních sítí a digitálních platforem. Z velkých zpravodajských webů získává informace 57,8 %. Ostatní zdroje informací používá výrazně méně lidí. Pouze 6 % dotázaných sleduje weby označované za »dezinformační«, což neodpovídá obrovské pozornosti ze strany státu a médií, které se jim často dostává.

Z digitálních platforem se nejvíce používá YouTube, výrazně méně Facebook a Instagram. Twitter využívá zhruba 9 % dotázaných a 11 % sociální sítě vůbec nepoužívá.

Většina respondentů uvedla, že jim chybí možnost dovolat se svých práv v případě omezení svobody projevu ze strany digitálních platforem.

»Výsledky průzkumu ukazují na to, že lidé se stále více obávají o svobodu slova, a naznačují rozpor mezi názorem veřejnosti a kroky, které vláda v otázce svobody projevu a cenzury podniká. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že svoboda projevu představuje pro českou společnost jeden z nejdůležitějších prvků demokracie. Její hodnota spočívá v různých pohledech na věc a otevřeném dialogu, který podporuje vzájemné porozumění. Neuvážené kroky vlády a unáhlené implementace unijní legislativy mohou nenávratně poškodit prostor, v němž se stále ještě mohou vést svobodné veřejné debaty a kde může být politika soutěží myšlenek bez diskriminace nepohodlných autorů. V opačném případě se vracíme do doby normalizace, kterou mnozí z nás ještě pamatují,« komentovala výsledky průzkumu SSOP.

(cik)

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

  1. O tom jak se v USA uplatňuje Všeobecná deklarace lidských práv OSN , podle které má každý právo na sdílení informací a vyjadřování názoru je něco na britannica tečka com lomítko Chelsea pomlčka Manning
    V únoru 2010 WikiLeaks zveřejnil utajovaný diplomatický telegram, který odeslala americká ambasáda v Reykjavíku na Islandu včetně zveřejnění videa z dubna 2010, které ukazovalo, jak posádka amerického vrtulníku střílela na skupinu lidí, mezi nimiž byli i dva zaměstnanci agentury REUTERS.

  2. Na novinkách. cz z 13.3.2023 je :
    „Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák i studentští členové akademického senátu v pondělí vyzvali děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka k odstoupení. Ševčík čelí kritice kvůli účasti na incidentu po sobotní demonstraci, při němž se dav pokusil strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Ševčík výzvy zváží.“
    —-Děkan Ševčík: „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době takovými úmysly,“ uvedl v pondělním prohlášení.
    —Ševčík, který byl zachycen na videu během incidentu před Národním muzeem, se hájil tím, že místem pouze procházel a v inkriminovanou chvíli doprovázel muže zbitého policií. Další videa ukazují i jeho přítomnost na demonstraci svolané pod heslem Česko proti bídě, která incidentu předcházela.
    — „Senát Národohospodářské fakulty až na výjimky stojí za svým děkanem, takže oni sami ho neodvolají,“ řekla mluvčí. Případné odvolání děkana rektorem by podle ní bylo proti vysokoškolskému zákonu a mohlo by vést k soudní při.Podle zákona o vysokých školách je totiž odvolání děkana z podnětu rektora možné „pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy“ a to za předpokladu, že „děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty“.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy