Film pro teenagery a sex. Místo Sexana tu byla Saxana

Před půl stoletím, 8. září 1972, měla premiéru pohádková filmová komedie Dívka na koštěti o mladé čarodějnici Saxaně s Petrou Černockou v hlavní roli, která dala přednost životu mezi lidmi před výsadami nadpřirozených bytostí. V roce 2011 natočil režisér Václav Vorlíček i pokračování s názvem Saxana a lexikon kouzel.

Film natočil režisér Vorlíček podle námětu a scénáře zpracovaných společně s Hermínou Frankovou a Milošem Macourkem. Film se natáčel v Pardubicích a v Praze. V roce 1972 byl snímek oceněn Cenou filmového diváka na Filmovém festivalu mladých v Trutnově.

Film je provázený řadou jedinečných triků. Za zvláštní filmové efekty získal architekt Oldřich Bosák rok po premiéře filmu na Mezinárodním filmovém festivalu v katalánském městě Sitges cenu Medalla Sitges en Plata de Ley.

O jméně hlavní hrdinky později Vorlíček řekl: »Jelikož to měl být film pro teenagery, chtěl jsem do jména hlavní hrdinky nějak včlenit slovo sex. Vyslovit je ale ve společnosti bylo v té době skoro nemyslitelné. Přesto jsem ale chtěl písmena ze slova sex nějakým způsobem využít, všelijak jsem je přeskupoval, až vznikla Saxana, kde jsou sice jen dvě písmena z toho původního slova, ale myslím si, že zní docela dobře. Když jsem výsledek svého snažení sdělil tenkrát Macourkovi, byl nadšen a řekl jen: To je ono!«

Scény, ve kterých si Saxana kouzlem prodlužuje svou ruku, se natáčela podle Vorlíčka jednoduchým trikem: na zemi ležel vždy jakýsi baleťák, který byl pečlivě schovaný tak, aby nebyl v záběru vidět. Ten svou ruku natahoval před sebe po zemi.

Vedle zpěvačky Černocké se hlavních rolích objevili Jan Hrušínský, Jan Kraus či Vladimír Menšík. Ústřední píseň Saxana s hudbou Angela Michajlova a textem Pavla Kopty nazpívala Černocká.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy