Bouzková na wimbledonském centrkurtu po »Džoukrovi«

Marie Bouzková odehraje v úterý své první wimbledonské čtvrtfinále se světovou dvojkou Ons Džabúrovou na centrálním dvorci. Poslední česká tenistka ve dvouhře zasáhne do hry po utkání úřadujícího šampiona Novaka Djokoviče s Italem Jannikem Sinnerem, které je v Londýně na programu od 14.30 SELČ.

Třiadvacetiletá Bouzková prožívá ve Wimbledonu životní turnaj, mezi osm nejlepších tenistek se probojovala poprvé na grandslamech. Rodačka z Prahy se utká letos v All England Clubu podruhé s hráčkou z první desítky, v prvním kole vyřadila osmičku Danielle Collinsovou z USA. Poté porazila i její krajanky Ann Liovou a Alison Riskeovou a naposledy Francouzku Caroline Garciaovou.

O čtyři roky starší Tunisanka Džabúrová je ve čtvrtfinále v Londýně podruhé za sebou. Turnajová trojka je po vyřazení Igy Šwiatekové a Estonky Anett Kontaveitové nejvýše nasazenou hráčkou, jež v turnaji zůstala. Neprohrála už devět zápasů a také ona zabojuje o první grandslamové semifinále v kariéře.

Proti nasazené trojce, která vyhlásila útok na celkový triumf a neprohrála už devět zápasů za sebou, nastoupí poslední česká zástupkyně ve dvouhrách poprvé v kariéře.

Krůček od splnění snu

»Jsem o krůček blíž splnění mého snu. Na kurtu potřebujete udržovat plnou koncentraci. Nebrat si příliš výjimečnost okamžiku. Tenis hraju pro radost. Jsem ráda, že jsem se dostala zase o kousíček dál. Můžu být pyšná, ale čeká mě další zápas. Jedeme dál,« řekla šestašedesátá hráčka světa webu iDNES.cz po osmifinálovém vítězství nad Garciaovou.

Bouzková je už sedmou Češkou, která se za poslední tři sezony dostala do čtvrtfinále grandslamu. Mezi osm nejlepších hráček se od začátku roku 2019 dostaly třikrát loňská vítězka Roland Garros Barbora Krejčíková, finalistka Australian Open 2019 Petra Kvitová, stále ještě úřadující vicemistryně Wimbledonu Karolína Plíšková nebo semifinalistka loňského Australian Open Karolína Muchová. Ve čtvrtfinále byly také Markéta Vondroušová (finále Roland Garros 2019) nebo Barbora Strýcová (semifinále Wimbledonu 2019).

Před letošním Wimbledonem hrálo na posledních třinácti grandslamových turnajích celkem čtrnáct českých tenistek. Do semifinále prošly v osmi případech.

Bouzková, která na turnaji dodržuje řadu rituálů a každý postup slaví s týmem tradičními jahodami se smetanou, překvapila fanoušky o to více, neboť před Wimbledonem byla po Muchové a Kateřině Siniakové třetí nejníže postavenou Češkou v turnajovém pavouku. Dosud se jen třikrát ze 13 startů na grandslamech ve dvouhře dostala přes první kolo, naposledy na Roland Garros, kde pak musela odstoupit kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Výměna trenéra

Před Wimbledonem také vyměnila po sedmi letech trenéra. Místo Španěla Cristiana Requeniho angažovala Čecha Theodora Devotyho. Ten vedl v minulosti například Radka Štěpánka. »To, kam jsem se dostala, je ale díky Cristianovi. Jsem za ty roky velice vděčná. Rozešli jsme se v pohodě. Cítila jsem, že potřebuju změnu a nějaký nový hlas. Před Wimbledonem jsem začala trénovat s Theem,« řekla Bouzková.

Proti Džabúrové ji čeká ve Wimbledonu druhý střet s hráčkou z první desítky. Bouzková již v prvním kole vyřadila světovou osmičku Danielle Collinsovou z USA. Džabúrová zatím neztratila v All England Clubu ani set a před Wimbledonem vyhrála turnaj v Berlíně. Také ona bude bojovat o první grandslamové semifinále.

»Na grandslamu není lehké hrát proti nikomu. Zejména v mé pozici, každý proti mně chce vyhrát,« uvedla Džabúrová poté, co porazila v osmifinále Belgičanku Elise Mertensovou 7:6, 6:4. »Na tomto turnaji mám ale vysoké cíle a je mi jedno, proti komu hraji. Budu bojovat do úplného konce, protože chci titul,« dodala.

Úterní program:

Centrální dvorec (14:30): Djokovič (1-Srb.) – Sinner (10-It.), Bouzková (ČR) – Džabúrová (3-Tun.),

Kurt č. 1 (14:00): Mariaová – Niemeierová (obě Něm.), Goffin (Belg.) – Norie (9-Brit.)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy