FAČR podá v souvislosti s podezřelým třetiligovým utkáním trestní oznámení

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalová asociace ČR (FAČR) dostala od kurzové společnosti Fortuna informaci o podezřelých sázkách na nedělní třetiligový zápas ČFL mezi Admirou Praha a »béčkem« Českých Budějovic, při němž v nezvykle dlouhém nastavení prvního poločasu nařídil rozhodčí Michal Paták pro domácí tým kontroverzní penaltu za údajný faul. FAČR v tiskové zprávě uvedla, že asociace chystá trestní oznámení na neznámého pachatele, její předseda Petr Fousek podá podnět k etické komisi a případem se také bude zabývat na nejbližším zasedání výkonný výbor.

Ze záznamu, který koluje na sociálních sítích, je patrné, že českobudějovický Jakub Pařízek ve vápně patrně čistě obral o míč domácího záložníka Filipa Kouteckého. K překvapení všech aktérů následně Paták, který byl už létě 2016 vyřazen z listiny pro profesionální soutěže, odpískal pokutový kop, z nějž v nezvykle dlouhém nastavení Miroslav Horák zvýšil na 2:0. B-tým Dynama v Praze nakonec prohrál 1:2.

Fortuna, která je hlavním partnerem soutěže, dnes informovala FAČR o nezvyklém množství podezřelých sázek na utkání. Společnost bude informovat ministerstvo financí a chystá trestní oznámení.

O jaký druh tipů šlo, asociace v tiskové zprávě neuvedla. Na opačné straně v úvodním dějství sudí zastavili pro údajné ofsajd dva úniky Dynama, byť podle záznamu se nejspíš o porušení pravidel nejednalo.

»Dnes jsem hovořil s generálním ředitelem Fortuny Davidem Vaňkem. Máme nejen stejné indicie ohledně zmiňovaného utkání, které FAČR monitoruje v rámci svého Integrity programu, ale zejména také stejný pohled na to, že je nepřijatelné takovým nechutným způsobem poškozovat fotbal,« uvedl Fousek.

»FAČR se nejen připojí k podání trestního oznámení, ale osobně budu iniciovat podání podnětu také etické komisi FAČR vzhledem k okolnostem a hrubému ovlivnění utkání. Také předpokládám, že případ posoudí disciplinární komise Řídící komise pro Čechy včetně zápisů, zpráv, videí a dalších důkazů. Záležitost vzhledem k důležitosti případu každopádně také zařadíme na program nejbližšího jednání výkonného výboru FAČR,« dodal Fousek.

Oficiální report v nejbližších dnech

FAČR dlouhodobě spolupracuje s mezinárodní společností Sportradar, která také monitoruje sázky na zápasy. Asociace tak bude mít v nejbližších dnech k dispozici oficiální report týkající se utkání a obsahující kompletní analýzu sázek a poskytne jej příslušným disciplinárním orgánům FAČR pro další vyšetřování.

Zápasem, který je v kompetenci Řídící komise pro Čechy (ŘKČ), se dnes večer zabývalajejí komise rozhodčích. Listiny sudích a delegátů ŘKČ sice do pravomoci výkonného výboru a komise rozhodčích FAČR pro profesionální soutěže (první a druhou ligu) nespadají, ale Fousek už v pondělí uvedl, že očekává nekompromisní závěry. Stalo se. ŘKČ Patáka vyřadila z listiny pro amatérské soutěže a zároveň jeho případ předala své disciplinární komisi. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda komise Rudolf Špoták. »Dostal jsem video ještě hodinu předtím, než se objevilo na sociální síti. Když jsem video viděl, moje první myšlenka byla okamžitě (Patáka) vyhodit,« prohlásil Špoták. »Pevně věřím, že disciplinární komise to nesprávné uvedení informací do zápisu ohodnotí jako podvod,« dodal Špoták, který je také hejtmanem Plzeňského kraje (Piráti).

Sedmačtyřicetiletý sudí během 13 sezon v první lize odpískal jako hlavní sudí 185 zápasů a na mistrovství Evropy 2016 ve Francii působil jako brankový sudí. V červenci téhož roku ho komise rozhodčích pod vedením Poláka Michala Listkiewicze kvůli několika kontroverzním rozhodnutím vyřadila z listiny pro profesionální soutěže. Poté nastoupil do Příbrami jako sportovní ředitel. Obecně býval Paták označován za osobu velmi blízkou kontroverznímu místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi.

»V posledních dvou letech jsme usilovali o navrácení důvěry v český fotbal a mnohé se nám v této oblasti zdařilo. Tento případ na tomto našem cíli nic nemění. Ale zároveň nám ukazuje, že ještě hodně práce v odstraňování těchto odporností z fotbalu zbývá vykonat, a proto přijmeme další opatření. Je nepřijatelné, aby jedno ovlivněné utkání ve třetí lize takto dehonestovalo celý český fotbal,« dodal Fousek.

Admira: politování i distanc

K záležitosti se vyjádřila i Admira na svých oficiálních stránkách: »Fotbalový klub FK Admira Praha z. s. vyjadřuje politování a současně se distancuje od sledu událostí v závěru 1. poločasu utkání 3. kola ČFL FK Admira Praha – Dynamo České Budějovice B. Kontroverzní rozhodnutí o nařízení pokutového kopu a především nastavení času nad rámec základní hrací doby 1. poločasu považujeme za velmi nešťastné. Tato mediálně velmi šířená událost neprávem znehodnocuje výkon našeho mužstva v utkání a především nezaslouženě vrhá velmi špatné světlo na klub FK Admira Praha z.s. jako takový.«

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy