Mistrovství světa v biatlonu je tu! Davidovou čeká zlatá obhajoba

Závodem smíšených štafet odstartuje ve středu v německém Oberhofu mistrovství světa v biatlonu. Hlavní českou nadějí je Markéta Davidová, která obhajuje předloňské zlato z vytrvalostního závodu. V roli favorita bude vedoucí muž Světového poháru Nor Johannes Thingnes Bö, mezi ženami je nejvýše postavenou závodnicí Julia Simonová z Francie. Šampionát se koná od 8. do 19. února.

»Myslím, že do mistrovství světa nemusíme jít s pesimismem. Kluci se letos po běžecké stránce zlepšili a Makula patří reálně mezi pole největších favoritek,« řekl prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. »Bude záležet, jak jí to sedne, jak se zadaří i soupeřkám. Když se trefí, může jí to vyjít v jakékoliv disciplíně. Dosud jí ve spoustě závodů chyběla jedna rána, aby byla na pódiu. Třeba se to sejde tady,« doplnil Hamza.

Šestadvacetiletá Davidová se umístila sedmkrát v sezoně v první desítce, dvakrát skončila na stupních vítězů. Ve sprintu v Hochfilzenu byla druhá, ve stíhacím závodě dojela třetí. V pořadí Světového poháru zaujímá osmé místo.

Loňská vítězka malého křišťálového glóbu z vytrvalostních závodů se pokusí obhájit ve stejné disciplíně dva roky starý triumf z Pokljuky. Minulý rok se na olympiádě v Pekingu připravila o zlato poslední ranou. V Oberhofu dosud ještě na stupních vítězů po individuálních závodech nestála.

Davidovou doplnily v ženské nominaci Lucie Charvátová, Tereza Voborníková, Eliška Václavíková a Jessica Jislová. Druhou nejlépe hodnocenou Češku Jislovou (29.) ale trápí bolesti v oblasti mezižeberních svalů a vyšetření odhalila výhřez meziobratlové ploténky. »Věřím, že Jessica bude schopná závodit. Budeme ji potřebovat i na štafetu. Po Anterselvě si odpočinula a začala s námi tréninkový kemp v Ridnaun. Pak jsme si ale řekli, že bude lepší, když pojede domů a dá se do pořádku. Náš lékařský tým na tom tvrdě pracuje,« uvedl na svazovém webu trenér Egil Gjelland.

Alfou a omegou je střelba

Mužský tým povede dvaatřicetiletý Michal Krčmář, který se v této sezoně probojoval dvakrát na rozšířené stupně vítězů a patří mu v SP patnácté místo. Na mistrovství světa se poprvé představí Tomáš Mikyska s Jonášem Marečkem, v tým jsou také Jakub Štvrtecký a Adam Václavík.

»U kluků je to o střelbě, ale tam věřím, že je jen otázka času, než se působení Matta Emmonse (asistent trenéra) projeví. Perspektiva u kluků je veliká. Výrazná změna nastala také v servise. Zde pro nás Benjamin Eder (broušení lyží) udělal velký kus práce a zapadl do toho velmi dobře,« řekl Hamza.

Češi naposledy ve smíšené štafetě uspěli před třemi lety, kdy ve složení Eva Puskarčíková, Davidová, Ondřej Moravec a Krčmář získali v Anterselvě bronz. Předloni byli na MS jedenáctí, minulý rok na olympiádě skončili o příčku hůř.

Po smíšených štafetách se pojedou tento týden ještě sprinty a stíhací závody. V příštím týdnu jsou na programu vytrvalostní závody, smíšené štafety dvojic, klasické štafety a závody s hromadným startem. Výsledky z mistrovství světa se nově nebudou do pořadí Světového poháru započítávat.

Hlavními soupeři Johannese Thingnese Böa budou další Norové Sturla Holm Laegreid nebo Vetle Sjaestad Christiansen. Mezi ženami se vedle Simonové a Davidové mohou řadit na vyšší příčky Švédka Elvira Öbergová, Italky Lisa Vittozziová a Dorothea Wiererová nebo po zdravotních problémech se vracející Norka Marte Olsbuová Röiselandová. Domácími nadějemi jsou Benedikt Doll a Denise Herrmannová-Wicková.

Mistrovství světa se v Oberhofu koná po devatenácti letech. Příští rok se šampionát uskuteční v Novém Městě na Moravě, kde bude po letošním MS pokračovat od 2. do 5. března Světový pohár.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy