První ženská olympiáda. Sto let od historické akce

Před zraky zhruba 20 000 diváků se 20. srpna 1922 konaly v Paříži první Světové hry žen v lehké atletice, někdy také nazývané jako první ženská olympiáda. Zúčastnilo se jich 77 závodnic z pěti zemí – Československa, Francie, Velké Británie, Spojených států a Švýcarska, které soutěžily v jedenácti disciplínách.

Z československých reprezentantek podala vynikající výkony především osmnáctiletá Marie Mejzlíková II, v té době nejlepší atletka na světě, která zvítězila v běhu na 60 metrů; v rozběhu na 100 yardů sice překonala v mezičasech čtyři světové rekordy, ale ve finále nakonec skončila druhá. Její o rok starší jmenovkyně Marie Mejzlíková I byla ve vrhu koulí obouruč čtvrtá a další úspěch zaznamenaly československé atletky ve štafetě 4×100 yardů – doběhly si pro bronzové medaile. V celkovém pořadí se závodnice z Československa umístily na čtvrté příčce.

Světové hry žen se konaly jednou za čtyři roky až do roku 1934. V roce 1938 pak byly nahrazeny mistrovstvím Evropy žen v lehké atletice, které se uskutečnilo ve Vídni a o osm let později se evropského šampionátu v atletice poprvé zúčastnili muži i ženy společně.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy