Slavia bere jen postup, Slovácko o něm sní

Slávisté připustili, že při losu Evropské konferenční ligy doufali v atraktivnější skupinu, než jakou dostali, ale neberou nic jiného než postup. Jako velmi atraktivní a těžké, ale zároveň hratelné, označili trenér Slovácka Martin Svědík a kapitán Michal Kadlec tři soupeře, které jim určil dnešní los v Istanbulu.

Pražané se na druhou stranu těší do Kluže, kde před třemi lety nakročili k účasti v hlavní fázi Ligy mistrů. Pražané se vedle rumunského šampiona utkají ještě se Sivassporem a kosovským nováčkem Ballkani. »Určitě jsme to chtěli trošku pestřejší, ale los je takový, jaký je. Takhle to prostě je. Popereme se s tím a jednoznačně budeme chtít postoupit. To je náš cíl,« uvedl v nahrávce pro média pravý bek či záložník Lukáš Masopust.

»Přál jsem si Iry, kteří nám zase utekli, a byli tam i jiní favorité. Ale bereme to tak, jak to je. Mrzí mě, že tam není pro fanoušky úplně zajímavý tým, někdo s velkým jménem. Ale přišli i teď na předkola, takže věřím, že nás poženou k tomu, abychom skupinu zvládli, postoupili a šli pak do dalšího losování,« řekl trenér Jindřich Trpišovský.

Slávistům při losu povětšinou nevyšlo přání. »Já nejvíce chtěl Anderlecht Brusel. Ale protože je to moje první evropská skupina, tak bych vesměs bral všechny týmy všemi deseti. Moc jsem na to nekoukal. Papírově nejsilnější je asi Kluž. Přál jsem si hlavně takové týmy, přes které by se dalo postoupit. To je jednoznačný cíl, atraktivnější soupeře můžeme chytnout později,« uvedl pravý obránce či záložník David Douděra.

Ve dvojzápase proti Kluži slávisté v létě 2019 vybojovali svůj druhý postup do skupiny Ligy mistrů. V Rumunsku zvítězili Masopustovým gólem 1:0 a stejným výsledkem vyhráli i doma. »Myslím, že celá Slavia má na ten stadion krásné vzpomínky. Nastartovali jsme tam naši cestu do Ligy mistrů, všichni se tam těšíme. Oba týmy prošly velkou proměnou, takže myslím, že ten zápas bude úplně jiný, než byl před třemi roky,« mínil Masopust.

»Vzpomínky jsou příjemné. Známe prostředí, trenér stejný, spousta stejných hráčů. Já mám raději týmy, s kterými jsme ještě nehráli, kde jsme ještě nebyli. Na druhou stranu víme, do čeho jdeme. Kluž si pořád drží výkonnost, získali rumunský titul. Sivasspor je silný v domácím prostředí, vyhrál Turecký pohár. Máme turecký fotbal trochu zmapovaný z jarních zápasů s Fenerbahce Istanbul. O kosovském týmu zatím nevíme nic, musíme si ho nakoukat,« dodal Trpišovský.

Vizitky soupeřů Slavie Praha:

FC BALLKANI

Rok založení: 1947

Klubové barvy: oranžová a bílá

Web: http://fcballkani.com

Největší úspěchy: mistr ligy (2022)

Stadion: Suva Reka (kapacita 1500 diváků)

Trenér: Ilir Daja

Současné opory: Arbër Potoku, Theophilus Solomon, Nazmi Gripshi

Ostatní: na evropské scéně takřka neznámý tým sídlí ve městě Suva Reka v Kosovu, do roku 1965 se jmenoval FC Rinia; v uplynulé sezoně poprvé vyhrál domácí ligu; po vypadnutí v úvodním předkole Ligy mistrů přešel přes tři předkola Konferenční ligy a jako první kosovský klub v historii si zahraje v pohárech skupinu; má přezdívku Gabriels.

CFR KLUŽ

Rok založení: 1907

Klubové barvy: fialová a bílá

Web: www.cfr1907.ro

Největší úspěchy: 8x mistr ligy (2008, 2010, 2012, 2018-22), 4x vítěz domácího poháru (2008-10, 2016)

Stadion: Constantina Radulesca (kapacita 23 500 diváků)

Trenér: Dan Petrescu

Současné opory: Camora, Ciprian Deac, Alexandru Paun

Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech:

2009/10, základní skupina EL: Sparta – Kluž 2:0 a 3:2

2012/13, 3. předkolo LM: Liberec – Kluž 0:1 a 1:2

2019/20, 4. předkolo LM: Slavia – Kluž 1:0 a 1:0

2021/22, základní skupina EKL: Jablonec – Kluž 1:0 s 0:2

Ostatní: klub z druhého největšího rumunského města v roce 2002 koupil bohatý podnikatel Árpád Pászkány, pod kterým Kluž vyhrála třikrát ligový titul a dvakrát postoupila do základní skupiny Ligy mistrů; v roce 2014 se však dostala do finančních problémů a disciplinární komise UEFA potrestala Kluž kvůli dluhům zákazem účasti v evropských pohárech; z krize se vymanila díky podnikateli Marianu Bagaceanovi a v letech 2018 až 2022 získala dalších pět titulů; jako trenér se na úspěších podílela legenda rumunského fotbalu Dan Petrescu; letos v prvním předkole Ligy mistrů vypadla s Pjunikem Jerevan a ve čtvrtém předkole EKL porazila Maribor; Kluž v roce 2009 krátce vedl trenér Dušan Uhrin mladší spolu s dalším Čechem Alešem Jindrou; CFR v názvu je zkratka pro rumunskou železnici, v logu klubu je parní lokomotiva.

SIVASSPOR

Rok založení: 1967

Klubové barvy: červená a bílá

Web: https://www.sivasspor.org.tr/

Největší úspěchy: vítěz domácího poháru (2022)

Stadion: Sivas (kapacita 27 532 diváků)

Trenér: Riza Çalimbay

Současné opory: Fredrik Ulvestad, Mustapha Yatabaré, Ziya Erdal

Ostatní: klub z tureckého města Sivas byl založen v roce 1967 sloučením tří fotbalových klubů (Yolspor, Kizilirmak a Sivas Gençlik); od roku 2005 hraje nejvyšší tureckou fotbalovou soutěž, v letech 2013 až 2014 byl jeho hlavním trenérem bývalý vynikající brazilský obránce Roberto Carlos; nejlepším umístěním klubu v domácí lize je druhé místo v sezoně 2008/09, v letošním roce Sivasspor poprvé vyhrál domácí pohár; v týmu v minulosti působili čeští hráči Roman Bednář, Milan Černý, Jakub Navrátil, Tomáš Rada a Jan Rajnoch.

Kadlecovi se už jeden sen splnil

Přemožitelům AIK Stockholm se ve skupině postaví do cesty Partizan Bělehrad, Nice a Kolín nad Rýnem. Kadlec sní i o tom, že se Slovácku při jeho premiéře ve skupinové fázi na evropské scéně může podařit postoupit do vyřazovacích bojů.

Zatímco Svědík by si místo srbského velkoklubu přál raději londýnský West Ham United, bývalý reprezentant Kadlec byl spokojen, neboť se mu splnil sen a zahraje si proti Kolínu. »Tohoto soupeře jsem si přál, neboť jsem v Kolíně nad Rýnem bydlel pět let během svého angažmá v nedalekém Leverkusenu,« řekl stoper Slovácka v nahrávce pro média. »Dobře znám jejich stadion. Naše vzájemné zápasy patřily vždycky k napínavým a dramatickým duelům a jsem rád, že si tam ještě jednou zahraju,« uvedl Kadlec.

Bývalý reprezentant nepochybuje ani o kvalitách dalších soupeřů. »Partizan bude těžký zejména u nich před bouřlivým publikem. Nice jako přední celek francouzské ligy je na tom podobně. Říkal jsem teď klukům v kabině po losu, že je to kousek od Monte Carla, takže bychom si mohli vzít hotel tam,« řekl Kadlec v žertu.

Na duely s Kolínem se nejvíc těší i trenér Svědík. »Německá atmosféra a vůbec německý fotbal je velice zajímavý,« řekl s tím, že Slovácko a jeho fanoušky čekají atraktivní zápasy se všemi třemi soupeři. »My jsme nováčky na evropské scéně a nemůžeme si vybírat. Všechny skupiny jsou velice obtížné a já jako trenér musím tým připravit na všechny zápasy bez rozdílu,« dodal kouč.

I přes velkou sílu soupeřů je Kadlec optimistou. »Je to skvělá skupina, ale hratelná. Budeme se snažit posbírat nějaké body a třeba se nám podaří hrát v pohárech i na jaře,« prohlásil.

Vizitky soupeřů Slovácka

FK PARTIZAN

Rok založení: 1945

Klubové barvy: černá a bílá

Web: https://partizan.rs/

Největší úspěchy: finalista PMEZ 1966; 27x mistr ligy (v éře Srbska 2008-13, 2015, 2017), 16x vítěz domácího poháru (naposledy 2019)

Stadion: Partizan (kapacita 29 775 diváků)

Trenér: Gordan Petrič

Současné opory: Ricardo Goméz, Slobodan Uroševič, Igor Vujačič

Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech:

1965/66, čtvrtfinále PMEZ: Sparta – Partizan 4:1 a 0:5

2002/03, 2. kolo UEFA: Slavia – Partizan 1:3 a 5:1 po prodloužení

2017/18, 2. kolo EL: Plzeň – Partizan 1:1 a 2:0

2021/22, 2. kolo EKL, Sparta – Partizan 0:1 a 1:2

Ostatní: s 27 mistrovskými tituly druhý nejúspěšnější srbský klub po městském rivalovi Crvene zvezdě Bělehrad; po skončení druhé světové války jej založili důstojníci jugoslávské armády; v roce 1966 se Partizan stal prvním celkem z východní Evropy, který postoupil do finále PMEZ, v němž podlehl Realu Madrid 1:2; byl rovněž prvním srbským týmem, který si zahrál hlavní fázi Ligy mistrů; v předchozích třech sezonách obsadil druhé místo za Crvenou zvezdou; v lednu 2017 UEFA Partizan na tři roky vyloučila z evropských pohárů kvůli nezaplaceným daním a sociálnímu a zdravotnímu pojištění, ale CAS verdikt zrušil; letos ho v Evropské lize vyřadil kyperský AEK Larnaka, do skupiny EKL postoupil přes maltský Hamrun; klubu se přezdívá Černobílí či Parní válec.

1. FC KOLÍN NAD RÝNEM

Rok založení: 1948

Klubové barvy: červená a bílá

Web: https://fc.de

Největší úspěchy: finalista Poháru UEFA 1985/86; 3 x vítěz německé ligy (1961/62, 1963/64 a 1977/78),

Stadion: RheinEnergieSTADION (kapacita 50 000 diváků)

Trenér: Steffen Baumgart

Současné opory: Ellyes Skhiri, Dejan Ljubicic, Jonas Hector

Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech:

1967/68, 1. kolo Veletržního poháru: Slavia – 1. FC Kolín n/R 2:2 a 0:2

1985/86, 2. kolo UEFA: Bohemians Praha – 1. FC Kolín n/R 2:4 a 0:4

Ostatní: klub vznikl v roce 1948 fúzí dvou tradičních městských klubů, a to Kölner BC 01 a SpVgg Sülz 07; jeho největším úspěchem na mezinárodní scéně je finále Poháru UEFA, ve kterém v roce 1986 podlehl Realu Madrid po výsledcích 1:5 a 2:0; klub několikrát sestoupil do druhé ligy, naposledy v roce 2018 (po roce se vrátil do nejvyšší soutěže); v posledním ročníku bundesligy obsadil sedmé místo; do skupiny EKL postoupil přes maďarský Fehérvár; z českých hráčů za klub hrál např. Miroslav Baranek; klub má přezdívku Die Geissböcke (Kozlíci).

OGC NICE

Rok založení: 1904

Klubové barvy: červená a černá

Web: www.ogcnice.com

Největší úspěchy: 4x mistr ligy (1951-52, 1956, 1959), 3x vítěz domácího poháru (1952, 1954, 1997)

Stadion: Allianz Riviera (kapacita 36 178 diváků)

Trenér: Lucien Favre

Současné opory: Amine Gouiri, Dante, Kasper Schmeichel

Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech:

1997/98, 2. kolo PVP: Slavia – Nice 2:2 a 1:1

2020/21, skupina EL: Slavia – Nice 3:2 a 3:1

Ostatní: tradiční francouzský klub, který patřil mezi zakládající mužstva profesionální ligové soutěže v zemi; nejúspěšnější období měl v 50. letech minulého století, kdy získal všechny své mistrovské tituly; ve 30. letech za klub hrál český fotbalista Karel Kudrna, který klub po skončení aktivní kariéry krátce i trénoval; od 80. let Nice několikrát sestoupilo do druhé ligy; v posledních pěti letech se OGC drželo v horních patrech první ligy, nejlepším umístěním bylo 3. místo v sezoně 2015/16, v posledním ročníku Ligue 1 skončilo páté; do skupiny EKL postoupilo přes Maccabi Tel Aviv; klub má přezdívky Les Aiglons (Orli), Le Gym (podle celého názvu klubu Olympique Gymnaste Clubde Nice-Côte d’Azur).

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy