Veterán Svoboda jako za starých časů. Žádné příště nebude, řekl na Memoriálu Josefa Odložila

Překážkář Petr Svoboda si před dnešním Memoriálem Josefa Odložila vůbec nebyl jistý, v jaké formě při vstupu do venkovní sezony je. Výhra i čas 13,47 sekundy mu dodaly sebejistotu a odhodlání do sezony, která má dva letní vrcholy. Účast na ME už má Svoboda díky svým výkonům jistou od loňska, dnes získal i důležité body do žebříčku, z něhož by se mohl dostat na mistrovství světa.

Před startem nebyl suverénní. »Bál jsem se, v rozcvičování jsem měl pocit, že nemůžu naběhnout na první překážku. Kotníky mi nejely. Jak jsem dlouho neběhal, tak jsem takovej tuhej, špatně se mi tělo ovládá,« přiznal. Výpadky v tréninku měl kvůli tomu, že si dvakrát natáhl zadní stehenní sval. »Nebylo to nic vážného. Ale čtyři týdny jsem pořádně neběhal překážky, jen jsem to tak testoval na schodech,« vyprávěl.

I proto byl český rekordman po vítězství v euforii. »Jsem ve stadiu, kdy pro mě žádné příště nebude. Když nastupuju na závody, tak si tohle povím. Nevím, co říct. Je to nádherný pocit. Pořád to tam je. Jsem nadšenej. Je to super start, upevnění rankingového místa na mistrovství světa v Oregonu,« vykládal někdejší halový mistr Evropy.

V zimě se vrátil k Danielu Hejretovi, pod jehož vedením získal bronz na HME v roce 2017. »Věděl jsem, do čeho jdu. Jdu si za tréninkem, který je ozdravný. Je to ozdravný systém, který funguje,« řekl sprinter, jehož kariéru poznamenala řada zranění. Dnes ještě běžel v protivětru, takže cítil velký potenciál ke zlepšení. »Jestli tam byla jednička proti, určitě se nevzdávám boje o český rekord. Klasicky,« prohlásil s tradičním odhodláním po závodě, v němž foukal překážkářům do tváře vítr o rychlosti 0,9 metru za sekundu.

I když je přesvědčený, že stále ještě neřekl poslední slovo, je rád, že mu možná vyrůstají nástupci. Štěpán Schubert dnes v závodě juniorů na nižších překážkách vylepšil český juniorský rekord na 13,52 sekundy.

»Štěpán je výborný, hlavně jeho trenérka je skvělá. Jsou schopní mi poslat video, já jim k tomu něco povím. Jsou tam obrovské rezervy. Když se ten kluk naučí běžet nahoře a odrážet do překážky, ne to jen přisedávat. Je tady někdo, kdo se může postarat o to, že Svoboda může jít do důchodu,« chválil osmnáctiletého jabloneckého atleta, který soupeří s vrstevníkem Šimonem Weiserem. Potenciál má také třiadvacetiletý David Ryba. »Věřím, že jsou tady tři čtyři kluci, kteří mají našlápnuto k tomu, co jsem já zažil ve svém vzrůstu,« dodal Svoboda.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy