Bill Gates si myslí, že je nyní špatné investovat do technologií pro cestu na Mars

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates prohlásil, že nepovažuje za rozumné investovat nyní do vývoje technologií pro lety na Mars, tak jako americký podnikatel Ilon Musk, který za tímto účelem založil společnost SpaceX.

Na otázku novináře britské stanice BBC, zda je dobrý nápad investovat do projektů souvisejících s Marsem, odpověděl Gates záporně. »Podle mého názoru ne,« řekl. Podle něj jsou na Zemi nevyřešené problémy, kterým je třeba věnovat přednostní pozornost. »Let na Mars je ve skutečnosti poměrně drahý. Můžete spíš koupit vakcíny a zachránit životy,« poznamenal Gates. Vyjádřil však názor, že Musk »bude jednou velkým filantropem«, a dodal, že jeho společnost Tesla již nyní dělá mnoho dobrého pro rozvoj lidstva.

Musk opakovaně zdůraznil, že společnost SpaceX založil v roce 2002, aby pomohl lidstvu kolonizovat Mars. Prototypy její kosmické lodi Starship uskutečnily několik zkušebních letů zpět na Zemi, ale zatím létaly v zemské atmosféře. První orbitální let prototypu lodi Starship byl několikrát odložen.

Gates v rozhovoru také uvedl, že »nečekal«, že bude čelit obviněním zastánců konspiračních teorií, že se podílel na vytvoření koronaviru nebo že z pandemie profitoval. »Během pandemie se objevily desítky milionů zpráv, že jsem ji úmyslně vyvolal nebo že jsem špehoval lidi. Je pravda, že jsem spojován s vakcínami, ale jsem s nimi spojován proto, abych zachraňoval životy. Tyto zprávy tak trochu převrátily situaci naruby. Myslím, že lidé hledají strašení, zjednodušené vysvětlení. Zlomyslnost je mnohem snáze pochopitelná než biologie,« dodal podnikatel.

Kromě toho Gates přiznal, že se znal s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který byl obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilých a jejich zatahování do prostituce. »Rozhodně jsem teď opatrnější při výběru partnerů než dříve. Budu ještě obezřetnější. Možná udělám chybu znovu. Žiji ve společnosti a nechci se stát poustevníkem,« řekl.

(cik, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy