Chodkyně Eliška Martínková: Univerziáda je pro mě obrovský zážitek

Česká reprezentantka ve sportovní chůzi Eliška Martínková, která se v dějišti světové univerziády v Čcheng-tu připravuje na sobotní závod v rychlé chůzi na 20 kilometrů, poskytla exkluzivní rozhovor China Media Group (CMG). »Je to tady pro mě obrovský zážitek. Organizace probíhá obdobně jako na olympiádě,« uvedla Martínková s tím, že sportovci ze všech zemí bydlí ve vesničce, kde mají k dispozici jak spoustu volnočasových aktivit, tak vše potřebné k tréninku. Podle šéfa české výpravy Ladislava Vladyky se dá říct, že se po několika letech univerziáda vrací ke standardu.

Jednadvacetiletá chodkyně z Turnova Eliška Martínková, sedmá žena z mistrovství Evropy a dvacátá z mistrovství světa, ladí formu na sobotní závod v rychlé chůzi žen již více než týden v čínském Čcheng-tu, kde od 28. července do 8. srpna probíhá světová mezinárodní univerziáda.

»Zatím jsem v Čcheng-tu jen pár dnů, ale jelikož jsem doteď žádnou podobnou akci nezažila, je to pro mě obrovský zážitek. Organizace probíhá obdobně jako na olympiádě,« uvedla exkluzivně pro CMG Martínková a dodala, že všichni sportovci a sportovkyně ze všech zemí bydlí ve vesničce, kde mají k dispozici jak spoustu volnočasových aktivit, tak vše potřebné k tréninku.

Let do Číny byl podle Martínkové dlouhý, ale ona ho téměř celý prospala. Poté se svěřila se svými dojmy z Čcheng-tu, které je šestým největším čínským městem.

»Víte, Čcheng-tu vypadá jakoby bylo pro tuto akci stvořené, všude mají dekorace k univerziádě a všichni vycházejí vstříc. Všichni jsou zde moc milí a komunikativní,« zdůraznila chodkyně a dodala, že atmosféra v dějišti univerziády je skvělá. »Atmosféra je super, my atleti jsme zatím nezačali závodit, tak jsem ji nezažila přímo ze sportovišť, ale ve vesnici je nálada fajn,« prozradila CMG Martínková s tím, že se těší na zbytek celé akce a věří, že stejně nadšená bude i ze svého sobotního závodu.

»Cítím se dobře, příprava před odletem do Číny proběhla nad očekávání,« uvedla pár hodin před svým startem na univerziádě pro CMG česká reprezentantka s tím, že věří v co nejlepší výsledek.

Kromě rychlého kolébání se v dokonalém rytmu po dlouhých tratích Martínková také studuje vysokou školu – navštěvuje obor teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

»Věnujeme se mezinárodním vztahům a diplomacii,« přiblížila nedávno v českých médiích s tím, že jinak má koníčky samé sporty, protože podle svých slov není příliš kreativním typem člověka, ale zároveň v rámci tréninku hodně využívá silniční kola a plavání, takže všestrannost ve sportu má ráda.

Chodkyně z Podkrkonoší, která si nyní užívá přátelskou atmosféru v Čcheng-tu dále pro CMG uvedla, že fandit na univerziádě bude pochopitelně všem z českého týmu.

»Jelikož ale budu závodit až ke konci, nebudu se moc chodit koukat,« vysvětlila Martínková s tím, že pokud to půjde, vždy ráda podpoří na dráze ostatní atlety a ještě uvidí, zdali nakonec stihne i jiné sporty.

Podle slov české reprezentantky se sportovní chůze v současnosti již asi hodně podobá běhu. »Akorát jsou dvě jasná pravidla, kdy jedna noha musí mít vždy kontakt se zemí, oproti běhu. A ta noha, která má kontakt se zemí, tak musí být v koleni propnutá. To jsou dva rozdíly, ale jinak tempo a rytmus pohybu je daleko víc podobný běhu, než civilní chůzi,« vysvětlila nedávno pro česká média Martínková, jak se její disciplína liší od běžné chůze či běhu.

Univerziáda v Čcheng-tu se měla konat již v roce 2021, dvakrát ale musela být s ohledem na pandemická opatření odložena. Součástí programu je 18 sportů, Češi se již zapojili nebo zapojí do třinácti z nich. Kvůli odkladu akce byla upravena i výše maximálního věku, který byl zvýšen na 27 let. Více o univerziádě, české výpravě i našem vlajkonoši v Čcheng-tu si můžete přečíst zde.

Svůj názor na právě probíhající univerziádu shrnul v médiích ještě před odletem české výpravy do Číny i generální sekretář České asociace univerzitních sportů (ČAUS) Ladislav Vladyka.

»Dá se říct, že po šesti letech se vracíme ke standardu. I univerziáda, která se konala v roce 2019 v Neapoli, měla být původně v Brazílii. Teď už budeme mít například i typickou univerzitní vesnici,« konstatoval Vladyka. Na závěr dodal, že oproti minulosti se univerziáda koná o měsíc dříve, protože sportovci mají v podobných termínech často své šampionáty, na kterých zároveň bojují o start na olympiádě v Paříži.

Radovan Rybák, zvláštní korespondent

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy