Komise rozhodčích kvůli porušení kodexu vyřadila z listiny sudí Orla a Horáka

AKTUALIZOVÁNO

Hlavní sudí Pavel Orel a asistent Adam Horák byli vyřazeni z listiny pro profesionální fotbalové soutěže. Oba podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) porušili interní nařízení a etický kodex. Jakého prohřešku se sudí dopustili, komise v komuniké nezveřejnila. Orel pro ČTK uvedl, že si den před nedávným úvodním utkáním 2. předkola Evropské konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabahem v Lotyšsku, kde byl čtvrtým rozhodčím a Horák asistentem, dal na hotelu jedno pivo a delegát to zmínil ve své zprávě.

Orel naposledy řídil nedělní utkání třetího ligového kola mezi Slavií a Zlínem (2:1). Horák byl ve stejném zápase asistentem viderozhodčího. Oba vyřazení sudí se v této sezoně v jednom duelu sešli ještě v Ostravě, kde při souboji se Slováckem (0:0) dělal Horák druhého asistenta a Orel videorozhodčího. Prohřešek se ale týká pohárového utkání v soutěžích UEFA.

»Rozhodnutí se týká mé účasti v rámci utkání Evropské konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabah Baku, na které jsem byl s kolegy delegován před dvěma týdny. Připouštím, že jsem den před výše zmíněným utkáním, po příjezdu před obědem, vypil jedno pivo v hotelu, v němž jsme byli ubytováni,« uvedl Orel v prohlášení pro ČTK.

»Tuto skutečnost delegát utkání zmínil v následném reportu zmíněného utkání. Komise rozhodčích FAČR věc vyhodnotila tak, že jsem porušil etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže. Považuji vzniklou situaci za nešťastnou, nicméně rozhodnutí je plně v kompetenci komise rozhodčích FAČR,« doplnil Orel.

V utkání, které se odehrálo 26. července, dělal čtvrtého rozhodčího a Horák byl prvním asistentem. Zápas, v němž zvítězil hostující Sabah 2:0, kompletně řídili čeští sudí. Roli hlavního zastával Jan Machálek a druhého asistenta Jan Váňa.

Etická novinka pod vedením Kovaříka

Komise rozhodčích vyřazení obou sudích více nekomentovala. »Rozhodčí porušili interní nařízení a etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže. Komise rozhodčích k věci a přijatému opatření nebude poskytovat další vyjádření,« uvedla komise v prohlášení na internetových stránkách FAČR.

Etický kodex rozhodčích zavedla komise pod vedením nového předsedy Libora Kovaříka, který nahradil Radku Příhodu, od této sezony. Jsou v něm popsány zásady chování sudích v profesionálních soutěžích před utkáním, v jeho průběhu i po něm. Zároveň stanovuje hranici střetu zájmů a povolené a nepovolené kontakty mezi sudími a zástupci klubů. Porušení kodexu je disciplinárním prohřeškem.

Orel patřil k nejzkušenějším rozhodčím na aktuální listině profesionálních soutěží. Jako hlavní odřídil v nejvyšší soutěži 124 utkání, v 62 zápasech figuroval jako videorozhodčí. Premiéru v lize si odbyl již v sezoně 2011/12, v tomto ročníku zasáhl do všech tří kol.

V minulosti se Orel nevyhnul chybám a několikrát mu byla omezena delegace. V sezoně 2019/20 musel vynechat prakticky celý podzim, během něhož dělal videorozhodčího. Čtyřiatřicetiletý arbitr dříve byl také na mezinárodní listině.

Sedmatřicetiletý Horák si premiéru v lize odbyl v sezoně 2016/17. V roli asistenta má v nejvyšší soutěži na kontě 98 utkání, v 39 zápasech dělal asistenta videorozhodčího.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy