Komise rozhodčích: Preciado měl být vyloučen, Bořil byl nejagresivnější

Sparťanský obránce Ángelo Preciado měl být ve 21. minutě za faul na slávistu Lukáše Provoda vyloučen, hostující wingbek však dostal jen žlutou kartu. To byla jediná výtka Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky (FAČR) směrem k sudím tohoto nesmírně vypjatého střetnutí plného šavrátek, faulů a negativních emocí. Přestože byl hlavní arbitr Ladislav Szikszay následně podroben kritice médií i některých akterů, komise uvedla, že sudí v derby, které skončilo remízou 1:1, obstáli.

»Rozhodčí nenastavil ideální metr,« uvedl například Václav Jurečka, střelec jediné domácí branky. Komise však sudí podržela. »Jejich výkon nebyl hlavní příčinou toho, v jakém duchu bylo utkání odehráno,« uvedla komise. Přesto vytkla sudímu i videorozhodčímu situaci z 21. minuty. »Ve 21. minutě utkání měl rozhodčí vyloučit hráče hostujícího družstva č. 2 za surovou hru. Podrážkou natažené nohy zasáhl soupeře do lýtka. VAR v tomto případě měl intervenovat,« uvedla komise ve svém stanovisku.

Další momenty už byly v pořádku, i když penaltu Slavie nařízenou za faul Preciada na Muhameda Tijaniho rozhodčí písknout mohl, ale také nemusel. »V 55. minutě utkání rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo za podražení hráče domácího družstva č. 9 hráčem hostujícího družstva č. 2. Hráč hostujícího družstva zasáhl pravou nohou míč a následně levou nohou podrazil hráče domácího družstva. Nejednalo se o bezohledný přestupek, z tohoto důvodu rozhodčí správně neudělil žlutou kartu. V případě nenařízení pokutového kopu rozhodčím by se o zjevnou chybu nejednalo, VAR by neměl intervenovat,« uvedla komise.

Dále se vyjádřila k hromadné šarvátce z 88. minuty, která vznikla po faulu Mojmíra Chytila na brankáře Sprty Petera Vindahla. Ten slávistického forvarda, ležícího na zemi, seřval a pak došlo k osrudné strkanici, kdy se mj. oba kapitáni – domácí Jan Bořil a hostující Ladislav Krejčí – drželi pod krkem. Bořila označila komise za nejagresivnějšího. »V 88. minutě utkání rozhodčí správně vyloučil hráče domácího družstva č. 18 (Bořil) a hráče hostujícího družstva č. 37 (Krejčí) za hrubé nesportovní chování. V přerušené hře došlo k hromadné konfrontaci hráčů obou družstev. Nejagresivnějším v této konfrontaci byl hráč domácího družstva č. 18, kdy nejprve chytil zezadu za ramena hráče hostujícího družstva č. 28 (Wiesner) a poté ho odstrčil. Následně konfrontace pokračovala mezi hráči H37 a D18, kteří se vzájemně fyzicky napadli tím, že sebou násilně cloumali a strkali do oblasti hrudníku a krku. Poté D18 strčil předloktím do oblasti krku hráče H22 (Haraslín), čímž způsobil jeho pád,« uvedl .

Dle Komunikačního manuálu schváleného před sezónou 2023/2024 se komise vyjadřuje jen ke čtyřem situacím vybraných médii, ostatními situacemi se sice zabývá, nikoli však veřejně. »Utkání SK Slavia Praha – AC Sparta Praha bylo pro tým rozhodčích velmi obtížné. Utkání bylo plné osobních soubojů, přestupků a nesportovního chování hráčů a realizačních týmů obou družstev. V mnoha situacích  obě družstva vůči sobě i rozhodčím ztrácela respekt. Rozhodčí této atmosféře nepodlehli a jejich výkon nebyl hlavní příčinou toho, v jakém duchu bylo utkání odehráno. Většinu herních situací rozhodčí posoudili správně a celkově dle názoru KR v utkání obstáli. KR bude opakovaně apelovat na rozhodčí, aby důsledněji postihovali nesportovní chování hráčů a realizačních týmů,« dodala komise.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy