Po třech letech stejný sok. Udělá Slavia krok k postupu?

Fotbalisté Slavie ve čtvrtek proti Kluži odehrají třetí z šesti zápasů ve skupině Evropské konferenční ligy. Po dvou kolech Pražané bez porážky vedou o skóre tabulku a případným vítězstvím nad rumunským šampionem by udělali důležitý krok k postupu. Duel bude reprízou souboje ze srpna 2019, kdy červenobílí po dvou výhrách 1:0 postoupili přes Kluž do skupiny Ligy mistrů.

Slavia na úvod skupiny Evropské konferenční ligy remizovala v Sivasu 1:1 a poté doma porazila Ballkani 3:2. Kluž dosud získala jen bod, když nejprve hrála venku s Ballkani 1:1 a pak doma prohrála se Sivassporem 0:1. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst tabulek, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize.

»Potřebujeme vyhrát, je to pro nás hodně důležité. Jako obvykle budeme hrát kompaktně a vysoko. Musíme být na zápas připraveni, nebude to jednoduché. Ale jsem přesvědčen, že uhrajeme dobrý výsledek,« řekl klubové televizi slávistický křídelník Peter Olayinka.

Góly v posledních minutách

Pražané před třemi lety postupem přes Kluž vybojovali druhou účast ve skupině Ligy mistrů. Venku i díky tomu, že brankář Ondřej Kolář chytil penaltu, zvítězili 1:0 a v domácí odvetě se o stejný výsledek postaral gólem Jan Bořil.

»Je tam stále stejný trenér (Dan Petrescu) a někteří hráči. I herní styl je podobný. Soustředí se na defenzivu, nechtějí dostat gól. Výsledky 1:0, 1:1 a góly v posledních minutách jsou odrazem toho, jak do zápasů vstupují a jak je chtějí odehrát,« podotkl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

»Ten zápas si samozřejmě všichni pamatujeme. Byl to pro nás magický moment postoupit do skupiny Ligy mistrů. Zítra nás s nimi čeká další zápas. Doufáme, že se nám to utkání také povede,« dodal Olayinka, který se v minulém zápase s Ballkani stal se 13 góly historicky nejlepším slávistickým střelcem v evropských pohárech.

Marodi a nejisté starty

Pražané hrají skupinu pohárů pošesté za sebou, na jaře v premiérovém ročníku Konferenční ligy došli až do čtvrtfinále. Finále této sezony bude hostit Eden. Kluž hraje skupinu pohárů počtvrté po sobě. Před rokem narazila na Jablonec, s nímž venku prohrála 0:1 a doma zvítězila 2:0.

V této sezoně vítěz posledních pěti ročníků rumunské nejvyšší soutěže senzačně vypadl v úvodním předkole Ligy mistrů s Pjunikem Jerevan a poté přešel přes tři soupeře v kvalifikaci Konferenční ligy. Kluž ve všech pěti venkovních zápasech tohoto pohárového ročníku remizovala, Slavia doma všechny čtyři duely vyhrála.

»Výkony Kluže v těch dvou zápasech skupiny byly horší než v rumunské lize. V prvním utkání skupiny s Ballkani zachraňovali remízu v nastavení, v druhém zápase proti nim byl Sivasspor také lepší. Moc se jim ty první dva zápasy nepovedly. Doufejme, že v tom budou pokračovat, že se přes reprezentační pauzu nic nezměnilo. I když teď v lize vyhráli gólem v 91. minutě,« řekl Trpišovský, jehož svěřenci po reprezentační přestávce porazili v lize Liberec 3:0.

Zápas začne v Edenu ve čtvrtek v 21.00. Pražanům bude vedle dlouhodobých marodů ze zdravotních důvodů nadále scházet pravý bek Lukáš Masopust. Start záložníka Ondřeje Lingra a brankáře Aleše Mandouse je nejistý.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Kolář – Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek – Tiéhi, Ševčík – Ewerton, Provod, Olayinka – Tecl.

Kluž: Scuffet – Braun, Burca, Matias, Camora – Deac, Boateng, Muhar – Yeboah, Malele, Birligea.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy