Sparta vs. Viking. Nerad hledám výmluvy, prohlásil před startem sezony kouč Priske

Fotbalisté Sparty zahájí ve čtvrtek doma úvodním zápasem 2. předkola Evropské konferenční ligy proti norskému Vikingu Stavanger novou sezonu. Pražané se v minulých dvou ročnících představili v základní skupině Evropské ligy, tentokrát ale na cestě do hlavní fáze třetí pohárové soutěže musí zvládnout tři předkola. Soutěžní premiéru si na lavičce letenského celku připíše dánský trenér Brian Priske.

Mužstva se utkají v pohárech poprvé. Ve prospěch českých klubů hovoří vzájemná bilance. Tuzemské týmy vyřadily norské soupeře v šesti ze sedmi dosavadních dvojzápasů v evropských pohárech a v 15 vzájemných duelech jim podlehly jen dvakrát.

Sparta i Viking skončily v minulé sezoně ve svých ligách třetí. Zatímco Letenské čeká vůbec první soutěžní duel v ročníku, Viking má za sebou v norské lize, která se hraje systémem jaro – podzim, už 16 zápasů a drží se opět na třetí pozici.

»Taková je zkrátka situace, nerad hledám výmluvy. Česká liga teprve začne, zatímco Viking odehrál spoustu utkání. Jsou v zápasovém režimu, mají potřebnou fyzickou kapacitu, aby takové zápasy hráli, a taktické a individuální schopnosti,« řekl Priske na dnešní tiskové konferenci.

»Nemůžeme změnit fakt, že jsme strávili pohromadě jenom pět týdnů. Je jasné, že v některých situacích to od nás nebude stoprocentní. Musíme odevzdat to nejlepší. Očekávám, že přístup každého hráče a jeho výkon bude stoprocentní, díky čemuž se zakryjí nedostatky,« uvedl bývalý kouč Midtjyllandu a Antverp.

Pětitýdenní příprava kouče potěšila

Priskeho potěšila pětitýdenní příprava s fotbalisty Sparty. Přípravné zápasy na soustředění v Rakousku podle něj ukázaly, že tým je na správné cestě. Uvědomuje si ale, že hráči ještě potřebují čas, aby se dostali na požadovanou úroveň. Ve čtvrtek si v úvodním duelu 2. předkola Evropské konferenční ligy proti Vikingu Stavanger odbyde soutěžní premiéru na lavičce Pražanů. Priske si myslí, že pro norského soupeře bude těžší Letenské analyzovat.

»Jsem potěšený, mám radost z pětidenní přípravy. Hráči se dobře adaptovali. S (vedoucím fyzické přípravy) Christianem (Clarupem) jsme si brzy uvědomili, že musíme hráče posunout, ale zároveň s nimi mít trpělivost, abychom je nepřetížili,« řekl Priske.

»V přípravných zápasech na soustředění v Rakousku jsme viděli, že jsme na správné cestě, co se týče intenzity, s níž bych chtěl hrát. Vím, že nějaký čas potrvá, než všichni hráči budou na požadované úrovni. Udělali ale progres. Data vypadají dobře a ukazují nám, že jsme na správné cestě,« uvedl pětačtyřicetiletý rodák z Horsensu.

Pět proher ze šesti duelů

Sparta se v minulém ročníku evropských pohárů kvalifikovala až do úvodního jarního vyřazovacího kola Evropské konferenční ligy, kde nestačila na Partizan Bělehrad. Pražané prohráli v pohárech pět z posledních šesti utkání. Viking se představil v hlavní fázi pohárů pouze v sezoně 2005/06 v Poháru UEFA.

»Je to typický skandinávský tým. Jsou velmi dobře organizovaní, mají dobrý sytém, na kterém pracovali posledních několik let. Minulá sezona se jim hodně povedla, i tu letošní odstartovali dobře. Potom se jim výsledkově tolik nedařilo, trochu bojovali se zraněními a disciplinárními tresty, poslední dva ligové zápasy ale vyhráli. Možná se vrátili na správnou kolej,« konstatoval Priske.

»Prodali jednoho z klíčových hráčů (univerzála Sebastiana) Sebulonsena do Bröndby. Jiný důležitý útočník Berisha se potýkal se zraněním, navíc se spekuluje, že ho Viking možná prodá. To jsou otazníky. Vepředu mají kvalitu, díky niž činí soupeřům potíže,« prohlásil pětačtyřicetiletý Dán.

Trénink Sparty FOTO – ČTK/Michal Krumphanzl

Děti na tribuně

Sparta má kvůli disciplinárnímu trestu za rasistický transparent fanoušků při únorové odvetě Evropské konferenční ligy v Bělehradě uzavřenou část hlediště, kam ale díky výjimce od UEFA můžou organizované skupiny příznivců ve věku šest až čtrnáct let v doprovodu dospělé osoby. Na Letnou podle ředitele komunikace Sparty Ondřeje Kasíka dorazí kolem 15 tisíc diváků.

Utkání má výkop v 19.00. Vítěz dvojzápasu vyzve ve 3. předkole skotský Motherwell, nebo irský klub Sligo Rovers. »Pro nás to v žádném případě nemění přístup k utkání. Musíme zvítězit a kvalifikovat se do dalšího kola. Nemáme druhou šanci. Budeme mít úplně stejný přístup, abychom byli v dvojzápase lepší. Soustředíme se na to, abychom postoupili do 3. předkola,« konstatoval Priske.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Holec – Wiesner, Zelený, Hancko, Höjer – Sadílek, Fortelný – Pešek, Karabec, Haraslín – Kuchta.

Viking: Gunnarsson – Björshol, Brekalo, Vevatne – Kabran, Pattynama, Tangen, Solbakken, De Lanlay – Karlsbakk, Traoré.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy