Spartu posílil gambijský reprezentant Gomez. Připomíná Ogbua

Obhájce titulu hlásí již pátou letní posilu. Novou akvizicí fotbalové Sparty je jednadvacetiletý gambijský reprezentant James Gomez. Vysoký stoper přestoupil na Letnou z dánského Horsensu a podepsal s českým mistrem víceletou smlouvu.

»James je mladý talentovaný hráč, který má ve svém věku už čtrnáct startů za seniorský národní tým své země. Je to hráč s fyzickými předpoklady, který má schopnost konstruktivně založit útočnou fázi. Vidíme v něm potenciál, který chceme rozvíjet,« uvedl na internetových stránkách Sparty její sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Gomez opustil rodnou Gambii, kde nastupoval v akademii Realu de Banjul, v roce 2020. Vybral si Horsens, za který si postupně zahrál 80 soutěžních duelů. Připsal si i 14 startů za gambijské reprezentační »áčko«, v jehož dresu navíc jednou skóroval. Podle deníku B.T. za něj Sparta zaplatí Horsensu 10 milionů dánských korun (téměř 32 milionů korun). Jeho cenu mohlo snížit i to, že klub sestoupil z elitní soutěže. Výhodou pro Letenské je určitě rovněž fakt, že dánský realizační tým v čele s koučem Brianem Priskem dobře zná tamní fotbalové prostředí a o hráčích má dokonalý přehled.

Díky Gomezovi má Sparta v kádru šestého stopera – po odchodu zkušeného Ondřeje Čelůstky jí zbyla mj. trojice, jež nastupovala nejčastěji v uplynulé mistrovské sezoně. Jsou to kapitán Ladislav Krejčí mladší, který je však použitelný i v záloze, nejlepší obránce minulé sezony Asger Sörensen a reprezentant do 21 let Martin Vitík, jenž je však aktuálně lehce zraněný. Dalšími alternativami jsou zásutpce kapitána Filip Panák a mladý Patrik Vydra.

Gomez je však odlišný typ. Má výborný výskok a je díky přesné hlavičce použitelný i při útočných stránkách. Bývá srovnáván s Nigerijcem ve službách konkurenční Slavie Igohem Ogbuem, který přišel do Edenu v zimě. Gomez je však ještě elegantnější při hře s míčem a gymnasticky lépe vybavený.

Vedení Sparty vedle něj již pro novou sezonu, jež startuje o víkendu, přivedlo záložníky Michala Ševčíka a Srba Veljka Birmančeviče, slovenského brankáře Jakuba Surovčíka a nigerijského útočníka Victora Olatunjiho jako náhradu za reprezentačního Tomáše Čvančaru, který odešel do bundesligového Mönchengladbachu.

(pk)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy