Zeman by podporoval Středulu a Babiše. Expremiéra ale zkritizoval za špatnou taktiku

Prezident Miloš Zeman by ve volbě nové hlavy státu podporoval odborového předáka Josefa Středulu a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Nemá za pravděpodobné, že by veřejně prohlásil, koho z těchto dvou možných kandidátů by doporučoval volit. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. Zemanovi skončí druhý pětiletý mandát začátkem března 2023, znovu už kandidovat nemůže.

»Nemohu to vyloučit, ale spíše to pokládám za nepravděpodobné. Nechci lidmi manipulovat příliš. Už tím, že svým voličům říkám, že tyto dva kandidáty považuji za nejsilnější, jimi, doufám v tom dobrém slova smyslu, manipuluji,« řekl prezident. Aby ale doporučil jednoho z nich, musel by ten druhý podle něj »udělat šílenou chybu«. »Což ovšem nelze vyloučit,« dodal Zeman, jehož rozhodnutí prý ovlivní televizní debaty.

Zatímco Středula už začal sbírat podpisy nutné pro kandidaturu, Babiš chce sdělit až 4. listopadu, zda se volby zúčastní. Republiku v současnosti objíždí v obytném vozu, podle něj ale nejde o prezidentskou kampaň. Zeman to označil za špatnou taktiku. »Podle mého názoru může oznámit kandidaturu dříve, protože pak bude jeho kampaň věrohodnější,« konstatoval Zeman. Babiš je podle sázkových kanceláří favoritem prezidentské volby spolu s generálem Petrem Pavlem, který kandidaturu potvrdil, ale rovněž dodal, že oficiálně ji chce ohlásit až v srpnu.

Inflace? Důsledek neúspěšné politiky ČNB

V Partii na CNN Prima News došla řeč i na inflaci, což je jedno z hlavních témat (nejen) tuzemské politiky. Zeman v této souvislosti konstatoval, že šestnáctiprocentní inflace je důsledkem dosavadní neúspěšné politiky České národní banky (ČNB). Věří proto, že nový guvernér Aleš Michl zastabilizuje úrokové sazby. »Jednak to slíbil a jednak jsem mluvil s novými třemi členy bankovní rady a domnívám se, že u nich není nálada k nějakému razantnímu zvyšování úrokových sazeb,« uvedl Zeman.

Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok reagoval podle Zemana na jmenování Michla tím, že odešel z jeho expertního týmu. »Přemýšlejme o tom, zda dosavadní politika, která už trvá rok, České národní banky, politika založená na zvyšování úrokových sazeb, ve skutečnosti tu inflaci nejen že nepotlačila, ale dokonce podle některých teorií ji naopak potencovala,« uvedl Zeman.

Kritika STAN i Pirátů

Zeman přiznal, že zvažoval, že kvůli svým výhradám nejmenuje Vladimíra Balaše (STAN) ministrem školství. Neudělal tak kvůli premiérovi Petru Fialovi (ODS), neboť ČR převzala předsednictví v Radě Evropské unie. »Za prvé má na krku české předsednictví a za druhé, což je horší, aféry vládní strany, mimochodem na počet poslanců druhé nejsilnější. Tak mu nechci přidělávat další starosti. Ale tyto výhrady jsem veřejně a jasně řekl,« poznamenal Zeman v narážce na hnutí STAN.

Balaš od července ve funkci nahradil Petra Gazdíka (STAN), který podal rezignaci kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. K Balašovi má Zeman dvě výhrady, a to kvůli jeho posudku v kauze pádu Investiční a poštovní banky a k přijetí někdejšího politika Jana Rumla ke studiu na plzeňské právnické fakultě, kterou Balaš v 90. letech vedl. Předsedu STAN Víta Rakušana považuje za dobrého ministra vnitra, zvládl podle něj migrační krizi, ale za špatného šéfa STAN kvůli skandálům, které se týkají některých členů hnutí.

Za dobře pracující ministry ve vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN označil ministra spravedlnosti Pavla Blažka a ministryni obrany Janu Černochovou (oba ODS). Dlouhodobě naopak kritizuje šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti) a ministryni pro vědu Helenu Langšádlovou (TOP 09). Předčasné volby by ale podle něj nic nepřinesly, kromě pozitiva, že »některé ministrany kolem tří procent by nebyly v parlamentu«. Zmínil především TOP 09 a lidovce.

Již dříve v exkluzivním rozhovoru pro iportaL24.cz Zeman uvedl, že na hodnocení činnosti Fialovy vlády je brzo, protože se »nachází v dramatické a zcela mimořádné situaci, kdy čelí následkům války a ekonomické a společenské krize«. Žádná česká vláda po listopadu 1989 prý nemusela řešit takový soubor vážných problémů.

ČEZ: rozpor s pravicovou ideologií

Úvahy Fialova kabinetu o možném zestátnění energetické společnosti ČEZ jsou dle prezidenta v rozporu s pravicovou ideologií. Vláda podle něj nebere v úvahu náklady zhruba 200 miliard korun na vytěsnění minoritních akcionářů. Podotkl ale, že na valné hromadě vždy rozhoduje o návrzích většina, kterou drží stát. »Úvaha vlády o de facto zestátnění nebo znárodnění ČEZ mi zase připadá jako rozporná s pravicovou ideologií, protože jistě víte, že pravice chce privatizovat a levice chce znárodňovat,« uvedl Zeman. Podle něj jsou na místě obavy ze soudů ze strany minoritářů. »Já proti tomu namítám, že na valné hromadě rozhoduje většina. A stát má prokazatelnou většinu 70 procent,« uvedl Zeman. Akcie ČEZ drží stát prostřednictvím ministerstva financí.

Premiér Fiala ve svém červnovém projevu uvedl, že stát chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny, Podle odborníků tak potvrdil spekulace o možném rozdělení ČEZ na soukromou a státní část. 

Souhlas s dodávkami zbraní

Zeman dále uvedl, že by souhlasil s dalšími dodávkami zbraní na Ukrajinu i se zapojením Česka do výcviku ukrajinských vojáků. »Kdyby nebylo ruské agrese na Ukrajině, tak bych s tím nesouhlasil,« řekl k zapojení do výcviku vojáků ukrajinských ozbrojených sil. O tom, že se v této souvislosti vedou intenzivní jednání, hovořila tento týden ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Záležitost je podle ní ve fázi příprav, zvažují se různé typy výcviku.

Zopakoval svůj postoj, že Rusko z hlediska sankcí nejvíce zasahuje vyřazení ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Za »trochu komické« považuje seznamy osob, kterým se podle něj zakazuje někam cestovat. »Takové ty trochu komické akce, jako je black list, nepůsobí na ekonomiku, na náladu obyvatelstva,« podotkl prezident.

Za svůj postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu jej opakovaně zkritizovali jeho někdejší političtí spolupracovníci z minulosti. »Poslední rok mu nerozumím, jeho některé výroky jsou pro mě nepochopitelné, nevím, co ho k tomu vede,« uvedla pro iportaL24.cz například Jana Volfová, bývalá sociálně-demokratická poslankyně a dnes šéfka České suverenity. Podobně se vyjadřuje i expremiér Jiří Paroubek, podle nějž je především potřeba, abychom nepřilévali olej do ohně a pokusili se udělat co nejvíce pro mír.

Prezident trénuje chůzi

V Partii se dnes hovořilo rovněž i o zdraví úřadující hlavy státu. Zeman doufá, že mu na podzim lékaři vyndají vyživovací sondu zavedenou do žaludku. Jinak se cítí v podstatě zdravý. »Pevně doufám, že mně ji vyndají na podzim tohoto roku,« řekl Zeman. Jeho ošetřující lékař a ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral podle prezidenta po posledním odběru krve konstatoval, že z 50 indikátorů zdravotního stavu je 48 dokonalých a dva jsou špatné kvůli vyšší hladině cukru v krvi. Prezident kvůli onemocnění nohou už více než rok používá vozík. Dnes uvedl, že pravidelně trénuje na chodbě lánského zámku chůzi. »Z jedné strany mám hůl, z druhé strany mě vede bodyguard, abych neupadl, a v poslední fázi začínám chodit jen s holí a bez bodyguarda,« řekl.

Petr Kojzar

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy