Těstoviny potěší svou chutí. A v dnešní předražené době i cenou!

Z nepochopitelných důvodů nepatří těstoviny k hvězdným pokrmům české kuchyně. Přednost dostávají jiné přílohy – knedlíky, brambory, ba i rýže, kterou leckdo »nemusí«. Těstoviny (dlouhé, krátké, ploché i plněné) nemusí být typickou přílohou k masům a omáčkám, mohou být též hlavním pokrmem, který potěší každého chutí, jednoduchou přípravou a v dnešní inflační době hlavně cenou.

Bez ohledu na tvar a velikost je stačí uvařit, přelít omáčkou, přidat k nim zeleninu a chuťové přísady (sůl, koření, zelené bylinky) a je vystaráno nejen o lehkou večeři, ale i o vydatný oběd. Těstoviny jsou ovšem výborné nejen teplé, ale jako součást studených zeleninových či masových salátů. Těstoviny mohou být snadno připraveny jako jednoduché pokrmy, ale též jako (doslova) kulinářské zázraky. Však vás o tom záhy předsvědčíme!

Česká klasika

K přípravě domácích těstovin (ostatně těstovin vůbec) se používá výhradně (!) hrubá mouka. Třeba dvou větších vajec, 300 g hrubé mouky, trocha vody a špetka soli. Do hrnku rozklepněte vejce, přilijte trochu vody, vejce rozkvedlejte, přidejte trochu mouky a vypracujte hustě tekoucí těstíčko. To nalijte do důlku v mouce připravené na vále. Vše důkladně rukama propracujte tak, aby vzniklo tuhé těsto. To musí být tuhé a lesklé. Rozdělte je na dva či tři bochánky, a nechejte pod utěrkou několik minut odpočinout. Poté z nich vyválejte asi dva milimetry silné placky. Ty položte na čisté utěrky a nechte je zhruba 60 minut zaschnout s tím, že je několikrát otočíte. Placky sušte jen tak, aby zůstaly vláčné, budou-li přeschlé, budou se při krájení drobit a lámat. Pak je rozdělte na čtvrtiny, složte na sebe a nakrájejte například na pruhy široké asi pět milimetrů, pruhy poté nakrájejte na nudle široké asi osm milimetrů. Pokud chcete připravit tzv. flíčky, potom pruhy naskládané na sebe nakrájejte na nudle široké asi 12 milimetrů a ještě je třikrát napříč překrojte. Nudle nebo čtverečky rozložte ještě po vále, nechte je pár minut zaschnout.

Italská klasika

Též použijte hrubou mouku (asi 300 g), dvě velká vyšlehaná vejce se lžící olivového oleje. Mouku smíchejte se solí na válu a udělejte v ní důlek a do něj vlijte vyšlehaná vejce. Poté prsty zapracujte vejce do mouky. Tak získáte základ těsta, které je nutno ještě nejméně 10 minut rukama zpracovat tak, aby bylo hladké a pružné. Než budete těsto »vyvalovat«, zabalte je do fólie a nechejte nejméně 30 minut odpočinout.

V obou případech je vhodné čerstvé těstoviny uvařit co nejdříve po dokončení jejich přípravy. Pokud je chcete vařit později, potom je důkladně vysušte.

Vaření těstovin

Obecně platí, že těstoviny se vařením »navařují«, zvětšují svůj objem. Proto je vkládejte do dostatečného množství vařící osolené vody (na 500 g těstovin použijte lžíci soli a čtyři litry vody). Těstoviny ihned ode dna zamíchejte, aby se nepřilepily na dno nádoby. Domácí (čerstvé) těstoviny vařte čtyři až šest minut, kupované podle pokynů výrobce (obvykle 10 až 25 minut). Po uvaření těstoviny vždy propláchněte studenou tekoucí vodou, aby se nelepily.

A teď pojďme k některým receptům, jež možná – jak doufáme – neznáte…

Teplý těstovinový salát

Čtyři porce snadno připravíte z 250 g kolínek nebo malých »mušlí«. K nim přidejte po šesti minutách vaření na dvě tři minuty povařit hrnek rozmraženého hrášku. Přeceďte a dejte do vyhřáté mísy. Na pánvi zahřejte dvě lžíce oleje, přidejte na něj šest hrubě pokrájených jarních lahůdkových cibulek, dva jemně pokrájené stroužky česneku, a za stálého míchání smažte asi dvě minuty. Po mírném vychladnutí vše dejte do mísy, přidejte dvě tři lžíce oleje, dvě lžíce čerstvé, jemně nasekané máty, opepřete, dosolte a zakapejte šťávou z půlky citronu. Nechte pár minut odpočinout a podávejte.

Zapečené flíčky

Ano, ke klasice patří zapečené flíčky. Totiž nudlové čtverečky. Po uvaření je důkladně propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V misce utřete do pěny dvě lžíce másla, přidejte dva žloutky, hrnek jemně pokrájené šunky nebo šunkového salámu či uzeného masa, dvě lžíce zakysané smetany, osolte, opepřete, a promíchejte s uvařenými flíčky. Nakonec přidejte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Ve vymazaném pekáčku, který vysypte strouhankou, pečte v horké troubě asi 45 minut.

Kolínka se zeleninou

Znovu půjde o jednoduchou přípravu. Kolínka uvařte v osolené vodě, propláchněte studenou vodou. Dvě tři papriky zbavte zrníček a pokrájejte na tenké nudličky, dejte je do kastrolu s třemi lžícemi rozpáleného oleje, přidejte hrnek pokrájeného pórku, hrnek hrubě nastrouhané mrkve, pod pokličkou poduste až do změknutí zeleniny, podle potřeby podlijte trochou vývaru. Nakonec přidejte hrnek sterilovaného hrášku a uvařená kolínka, dosolte, opřete, prohřejte a podávejte.

Vrtulky s ančovičkami

Uvařte je podle návodu na obalu. Filátka z ančoviček (jedna konzerva stačí) pokrájejte, dejte je na pánev se lžící rozpáleného másla, přidejte lžíci rajského protlaku a několik jemně pokrájených vypeckovaných oliv; na mírném ohni za stálého míchaní smažte tak dlouho, až směs začne »prskat«. Opepřete a odstavte. Těstoviny přeceďte, nechte okapat a promíchejte je v míse s připravenou směsí. Přidejte hrst posekaných listů čerstvé bazalky a podávejte. Každou porci posypte strouhaným sýrem. Parmezán je samozřejmě nejlepší, ale kdo na něj má, zvláště v dnešní nelehké době, že…?

(jan)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy