Americký herec čínského původu vidí obrovské příležitosti pro čínské filmaře

Čínští filmaři mají obrovskou příležitost představit divákům po celém světě jedinečné a neotřelé přístupy, protože lidé touží po nových nápadech a filmových směrech, uvedl čínsko-americký zpěvák a herec Kris Phillips.

Phillips, v Číně známý spíše pod svým čínským jménem Fej Siang, se v exkluzivním rozhovoru pro agenturu Xinhua v italských Benátkách podělil o své názory na kinematografii.

»Zdá se, že Hollywood, který po desetiletí dominoval celému světovému filmovému průmyslu, dělá spoustu předělávek týchž filmů stále dokola,« zvláště v posledních letech, řekl. »Myslím, že mají potíže s hledáním nových příběhů a nových směrů.«

Jako příklad uvedl oscarový jihokorejský film »Parazit« a prohlásil, že důvodem úspěchu této černé komedie je »velká zvědavost diváků na příběhy, které ještě neviděli, a na lidské zkušenosti a lidské osudy, které ještě v kinech nespatřili«.

Čínsko-americký zpěvák a herec Kris Phillips se účastní panelové diskuse na téma »Žánrové trendy ve světové filmové produkci« během 80. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, Itálie, 3. září 2023. FOTO – Xinhua/Jin Mamengni

Na právě probíhajícím 80. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách se objevil za čínskou mytologickou epickou trilogii »Creation of The Gods« (Stvoření bohů), jejíž první část se letos v létě promítá v Číně. Film se již stal kasovním trhákem a v pokladnách kin získal více než 2,5 miliardy jüanů (342,28 milionu amerických dolarů).

»Jsem velmi hrdý a šťastný, že ji mohu představit celosvětovému publiku, protože představuje historický fantasy epos o dynastii Šang (1600-1046 př. n. l.), který ještě nikdo neviděl,« řekl agentuře Xinhua.

Trilogie vychází z románu dynastie Ming (1368-1644) »Feng-šen Jen-i« neboli »Investitury bohů«, který vypráví o pádu dynastie Šang a nástupu dynastie Čou v 11. století př. n. l. a o bojích mezi bohy, bohyněmi a smrtelníky.

Phillips, který svým šarmem okouzlil publikum v Číně, si zahrál hlavní roli krále Čou, posledního vládce dynastie Šang.

Kaleidoskopická témata čínské literatury s myriádami příběhů a postav nabízejí divákům nový zážitek, řekl. »Stvoření bohů je tradiční film v epickém stylu – podobně jako byl ‚Pán prstenů‘. Ale takovýto epický rozsah produkce je něco, co se v dnešní době nevidí tak často. Myslím, že po velkolepých filmových produkcích je určitě velký hlad.«

Čínsko-americký zpěvák a herec Kris Phillips (třetí zprava) se účastní panelové diskuse na téma »Žánrové trendy ve světové filmové produkci« během 80. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, Itálie, 3. září 2023. FOTO – Xinhua/Jin Mamengni

Film »Creation of the Gods«, který režíroval čínský režisér Wuershan, původem Mongol, kombinuje starověkou mytologii s tradičním čínským uměním a speciálními efekty. Diváci uvidí bojové sekvence ve velkolepějším stylu a zároveň si vychutnají čínskou estetickou rovinu fantasy. »Myslím, že zejména pro celosvětové publikum to bude obrovské překvapení,« řekl Phillips.

Podle něj je zde také dostatek prostoru pro menší a nízkorozpočtové filmy, které zobrazují současný život Číňanů. Diváci po celém světě se mohou s těmito moderními příběhy ztotožnit, pokud filmy dobře zachycují běžná životní témata.

»Pokud jsou tato společná témata dobře zobrazena – témata rodiny, témata lásky, témata odpovědnosti, strachu, toho, co nás dělá lidmi – můžete očekávat obrovský úspěch. Myslím si, že pro čínský film je nyní velká příležitost, protože čínské příběhy jsou nové.«

»Je to jako obrovské, neprobádané, široké území, které jen čeká na filmaře, aby se tam vydali a vyhrabali ty skvělé příběhy. Jsem velmi optimistický, pokud jde o tento okamžik čínské kinematografie,« řekl.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy