Čína získala jako první na světě status památky UNESCO v oblasti čajové kultury

V neděli pozdě večer v odlehlé horské vesnici v jihozápadní čínské provincii Jün-nan propukli lidé v potlesk poté, co se dozvěděli, že jejich místní čajové lesy byly na 45. zasedání Výboru pro světové dědictví UNESCO zapsány na seznam světového dědictví.

Lidé z různých etnických skupin v tradičních oděvech se připojili ke slavnostnímu ohni v pohoří Ťing-maj ve městě Pchu-er v provincii Jün-nan.

Kulturní krajina starých čajových lesů v pohoří Ťing-maj v Pchu-eru je 57. památkou světového dědictví UNESCO v Číně a první památkou světového dědictví čajové kultury na světě. Čaj, káva a kakao jsou tři hlavní nealkoholické nápoje na světě.

Nově zapsaná lokalita světového dědictví zahrnuje pět starých čajových lesů o celkové rozloze 18 000 mu (1200 hektarů). Zahrnuje devět vesnic, v nichž dohromady žije více než 5000 obyvatel, z nichž většina jsou příslušníci etnických skupin Blang nebo Dai.

V pohoří Ťing-maj se nacházejí zachovalé komunity starých čajovníků a historie pěstování čajovníků lidmi sahá více než 1000 let do minulosti.

Zemědělci sbírají čajové lístky v oblasti starého čajového lesa v pohoří Ťing-maj v Pchu-eru v jihozápadní čínské provincii Jün-nan, 14. září 2023. FOTO – Xinhua/Hu Chao

Čou Tchien-chung, zástupce ředitele Správy pro ochranu starých čajových lesů v pohoří Ťing-maj v Pchu-eru, uvedl, že Ťing-maj je jedním z největších uměle pěstovaných starých čajových lesů na světě, kde roste více než jeden milion čajovníků starších více než 100 let.

Čaj pochází z Číny a postupem času se stal celosvětově populární. Památková rezervace Ťing-maj názorně ukazuje vznik, vývoj a šíření čínské čajové kultury, uvedl.

Předkové národa Blang a Dai byli prvními osadníky v tomto pohoří. Objevili hodnotu čaje a považovali ho za nedílnou součást svého života a jejich potomci pokračují v tradičním obhospodařování starých čajových plantáží a zachovávají ekosystém tím, že udržují napůl původní a napůl kultivované čajové lesy.

V neděli večer byl v davu i 77letý Su Kuo-wen, který žije ve vesnici Mang-ťing a je místními obyvateli uctíván jako praktikant obřadu uctívání čajového ducha etnika Blang. Během vyhlášení zůstal klidný a později varoval lidi, aby nepropadali samolibosti.

»Status kulturního dědictví byl udělen na počest výtvoru našich předků, ale jeho zachování závisí na nás. Musíme pokračovat v našich tradičních hodnotách a mít na paměti výroky našich předků – zachování půdy a čajovníků je záchranou zlata pro naše potomky,« řekl.

Letecký snímek pořízený 29. srpna 2023 ukazuje tradiční vesnici v pohoří Ťing-maj v Pchu-eru v jihozápadní čínské provincii Jün-nan. FOTO – Xinhua/Li He

V průběhu let si pohoří Ťing-maj zachovalo svou velkou biologickou rozmanitost a zároveň umožnilo osídlení a pěstování stromů. Vesnické předpisy a místní ústava brání pěstitelům čaje používat ve starobylých čajových lesích chemická hnojiva nebo pesticidy, protože čajovníky jsou při svém růstu závislé na přirozených živinách v deštných lesích. Místní obyvatelé místo toho přijali přírodní metody prevence chorob rostlin a škůdců v čajových lesích, například vysazování kafrovníků k odpuzování hmyzu.

Aj-kchan je příslušníkem etnické skupiny Blangů a obyvatelem vesnice Weng-wa, která se nachází na území světového dědictví, a byl jedním z místních zástupců, kteří doprovázeli odborníky z Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS) při posuzování žádosti o zápis Ťing-maje na seznam světového dědictví UNESCO.

»Pochopil jsem, že jejich prioritním zájmem bylo, zda jsou ochrana a využívání zdejších starých čajových lesů udržitelné,« řekl.

Zahraničním expertům řekl, že vesnice byly postaveny v půli pohoří – všechny níže, než se nacházejí čajové lesy, které se nacházejí v průměrné výšce přibližně 1500 metrů nad mořem – zatímco jejich zemědělské pozemky byly vystavěny v nižších nadmořských výškách.

Toto využití půdy zajistilo, že čajové lesy byly po dobu 1000 let minimálně narušovány lidským životem a výrobou, uvedl.

Čou uvedl, že třináctileté úsilí o zápis na seznam světového dědictví vyvinulo tlak na místní vládu, aby zlepšila dohled nad ochranou čajových lesů. Za tímto účelem bylo zavedeno nebo revidováno více než 20 pravidel a předpisů.

Za tu dobu byly také provedeny renovace tradičních staveb ve vesnicích a modernizována infrastruktura.

Podle průzkumu, který provedla správa lesů a pastvin v provincii Jün-nan, se v provincii nachází 910 000 mu čajových lesů se stromy staršími 100 let, které dohromady čítají asi 54 milionů vzácných čajovníků. Tyto zdroje představují 97 % celostátního objemu.

Plocha čajových plantáží v provincii Jün-nan činila v loňském roce 7,49 milionu mu s roční produkcí 500 000 tun čajových surovin. Čajové produkty z Jün-nanu se vyvážejí do více než 30 zemí a regionů.

V roce 2022 byly tradiční techniky zpracování čaje a s nimi spojené sociální praktiky v Číně zařazeny na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Jang Te-cchung, náměstek ředitele odboru kultury a cestovního ruchu provincie Jün-nan, uvedl, že dvojí zařazení čajové kultury na seznam dědictví UNESCO podnítí cestovní ruch v oblasti čajové kultury, což podpoří rozvoj, dědictví a mezinárodní šíření čínského čaje a čajové kultury.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy