Láska ke kultuře prezidenta Si Ťin-pchinga: Pravěký domov

»Jaké štěstí je, že Wan-šou-jen byl zachráněn, hrozilo mu zničení.« Archeologické naleziště Wan-šou-jen se nachází ve městě San-ming v čínské provincii Fu-ťien. Bylo zařazeno na seznam deseti nových archeologických objevů v Číně v roce 2000. Před 185 tisíci lety zde žili pravěcí lidé. Asi před 40 tisíci lety zde byly vyrobeny nejstarší »vnitřní dekorace« v Číně.

Před více než 20 lety byl Wan-šou-jentéměř zničen kvůli těžbě železa a ocelárně v San-ming. Při rozhodování, zda zničit nebo zachovat, vydal tehdejší zástupce vedoucího provincie Fu-ťien Si Ťin-pching rozhodně pokyny a Wan-šou-jenbyl úspěšně zachráněn. Si Ťin-pching ale pamatoval i na ocelárnu v San-mingu. Zaměřil se na střednědobý a dlouhodobý rozvoj a navrhl, aby ocelárna využívala vědecké a technologické inovace, snížila spotřebu energie a sledovala cestu trvale udržitelného rozvoje. Příběh o Wan-šou-jena ocelárně v San-mingu je ve skutečnosti nejlepší příklad toho, jak prezident Xi Jinping řekl: »Ochrana kulturních památek a rozvoj produkce si vzájemně nebrání.«

Jak prostřednictvím institucionálních záruk a nejvyšší úrovně designu zajistit, aby historické památky jako Wan-šou-jenuž nečelily okamžikům »života nebo smrti«? Prezident Si Ťin-pching v září roku 2020 na 23. kolektivním studiu 19. politbyra Ústředního výboru Komunistické strany Číny předložil návrh na vytvoření mechanismu ochrany nemovitých kulturních památek a začlenění řízení ochrany kulturních památek do přípravy a provádění národního územního plánování.

V srdci prezidenta Si Ťin-pching jsou kulturní památky vzácné dědictví, které nám zanechali naši předkové. Stranické výbory a vlády na všech úrovních by měly posílit svou úctu k historickým památkám, zavést vědecký koncept toho, že ochrana kulturních památek je také politický úspěch a koordinovat ochranu kulturních památek a hospodářský a sociální rozvoj.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy