Japonci milují víno dozrálé na dně řeckého moře

U pobřeží řeckého poloostrova Chalkidiki mají speciální vinný sklep, v němž vytvářejí zvláštní vína. Dozrávat je nechávají asi dvacet metrů pod hladinou moře a navíc experimentují s různě propustnými korkovými uzávěry. Informoval o tom řecký server Portnet.

»Z pórovitého korku se do lahví dostává chlorid sodný, tedy sůl… Kyselost a slanost se v bílém víně velmi dobře spojí a vytvoří zajímavou chuť,« řekl Angelos Zamanis, šéf vinařství Domaine Agrovision, o svém podmořskému »sklípku« v městečku Ierissos. Červená vína si podle něj díky tomuto způsobu zrání uchovávají ovocné aroma.

Vína mají nejen jinou chuť, ale i vzhled, který dostávají díky mořské flóře a fauně, jejíž částečky se na skle zachytí.

Velké oblibě se tato vína těší v Japonsku, napsal řecký server. Suši a řecké podmořské víno je podle něj novým trendem v zemi vycházejícího slunce.

Zamanisovo vinařství tento experiment začalo před rokem se dvěma stovkami lahví, na sto z nich mělo objednávku ještě dřív, než je potápěči vyzdvihli na hladinu. A poptávka stále roste.

Bohužel roste i neoficiální zájem. »Před časem nám někdo z té hloubky 20 metrů ukradl čtyři lahve vína,« postěžoval si Zamanis. Změnili proto místo a zabezpečili ho kamerou.

S vinařstvím Domaine Agrovision spolupracuje i majitel místního hotelu, který je zároveň šéfem potápěčského týmu. »Pro zájemce děláme potápěčské návštěvy podvodního sklepa,« dodal Thomas Aslanidis. Zájemci si tak mohou vlastní láhev v podmořském světě sami vybrat a vynést na hladinu.

Vinařství se dohodlo i s univerzitou na Lemnosu a Mezinárodní univerzitou v Soluni, na provedení laboratorní analýza vína, aby zjištěno, jak se změnilo jeho chemické složení.

(mac, čtk)

FOTO – en.rua.gr, portnet.gr, skai.gr

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy