Baník je lepší než Slavia i Sparta. Dokázal porazit Hradec…

Fotbalisté Ostravy porazili v třetím kole ligové nadstavby ve skupině o titul Hradec Králové 3:1 a mají definitivu konečného pátého místa v tabulce. Hosté ve Vítkovicích sice vedli po gólu Adama Vlkanovy ze sedmé minuty, ale Baník pak skóre otočil. Na vyrovnávací trefu Ladislava Takácse z 24. minuty ve druhé půli navázal dvěma brankami nejlepší střelec Slezanů Ladislav Almási.

Hradec v nadstavbě po senzační výhře nad Slavií a nečekané remíze na Spartě poprvé nebodoval a prohrál po devíti kolech. Východočeský nováček nejvyšší soutěže má jistotu, že skončí na šestém místě. Ostravští ve čtvrtém soutěžním utkání s Hradcem v této sezoně poprvé zvítězili a připsali si premiérové body v nadstavbě po porážkách 1:3 na Spartě a na Slovácku.

Ani čtvrtý vzájemný zápas obou týmů v této sezoně, v níž Hradec vyřadil Baník v osmifinále domácího poháru, nezačal pro Ostravu dobře. Než se pořádně vzpamatovala, přišla ledová sprcha v podobě gólu. Vlkanova se v sedmé minutě opřel do přihrávky z křídla a jeho pokus ještě před Laštůvkou tečoval do protipohybu jeden z domácích obránců.

Ostravě inkasovaný gól uškodil, ale po hluché pasáži dokázala ve 24. minutě srovnat. Takács zblízka razantně hlavičkoval do Klímova centru a překonal Vízka. Obránce Slezanů si připsal první branku v ligovém ročníku.

Baník ožil a v krátkém náporu si vytvořil několik závarů v královéhradeckém vápně. V závěru půle byl ale z brejků znovu nebezpečnější soupeř. Zejména Kubala dělal průvan v obraně domácích, ale i jeho velkou šanci ve 41. minutě Laštůvka zmařil.

»Bylo to velmi kvalitní utkání. Vsadili jsme na rychlostní hráče, kteří chodí do náběhu, a to se nám v průběhu zápasu dařilo. V momentě, kdy jsme vedli, jsme dostali laciný gól,« řekl na tiskové konferenci trenér Hradce Miroslav Koubek, který v minulosti vedl Baník.

Rovněž v úvodu druhé půle se hosté zdáli být v ofenzivě aktivnější, jenže své kontry nedotahovali zdaleka tolik jako v úvodním dějství. Místo toho se prosadili Ostravští. Ndefe v 67. minutě dokázal zprava posunout míč na malé vápno k Almásimu, který pohodlně skóroval.

»Dnes jsme splnili jeden úkol, a to donutit soupeře k chybám. To se nám povedlo a šance jsme dovedli zužitkovat,« pochvaloval si ostravský trenér Tomáš Galásek. »Druhý poločas jsme hru více otevřeli. Bohužel jsme udělali několik chyb a soupeř tyto šance využil,« uvedl Koubek.

Hradec přesto nemusel odjet s prázdnou. Na Laštůvku se řítil střídající Kučera, který však čtvrthodinu před koncem s nepříliš razantním pokusem mohl stěží uspět. Hosté v závěru nechávali otevřená zadní vrátka a tři minuty před koncem se jim to vymstilo.

Domácí sice nejprve brejk pokazili špatnou finální přihrávkou, ale z druhé vlny Buchta vybídl k druhé trefě v utkání Almásiho. Slovenský útočník skóroval už pošestnácté v ligové sezoně a na rozdíl jednoho gólu se dotáhl k lídrovi tabulky kanonýrů Jurečkovi ze Slovácka.

Baník Ostrava – FC Hradec Králové 3:1 (1:1)

Branky: 67. a 87. Almási, 24. Takács – 7. Vlkanova. Rozhodčí: Křepský – Arnošt, Bureš – Machálek (video). ŽK: Jaroň, Takács – Jakub Klíma. Diváci: 4253.

Ostrava: Laštůvka – Ndefe, Takács, Lischka (46. Chlumecký), Fleišman – Jaroň (69. Kuzmanovič), Kaloč (46. Budínský), Pokorný, Jiří Klíma (77. Falta), Smékal (46. Buchta) – Almási. Trenér: Galásek.

Hradec: Vízek – Jakub Klíma, Král, Čech – Mejdr, Doležal (75. Rada), Kodeš, Novotný (62. Harazim) – Vlkanova – Kubala (75. Dvořák), Prekop (69. Kučera). Trenér: Koubek.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy