Čínský a střelecký příběh technické delegátky FISU

Při pohledu na Ivanu Ertlovou, technickou delegátku FISU na univerziádě v Čcheng-tu, v místě konání střelby je těžké uvěřit, že je jí již 67 let.

Ačkoli čas zanechal na její tváři jemné stopy, tato elegantní dáma neustále vyzařuje energického ducha. Jako technická ředitelka sportovní střelby a skutečná propagátorka tohoto sportu usilovně pracovala na tom, aby byla střelba zařazena do programu her FISU.

Během univerziády v Čcheng-tu se Ertlová, původem z České republiky, vydala zpět do Číny, aby se setkala se starými přáteli a složila poklonu rychlému čínskému rozvoji. Jako funkcionářka FISU a prezidentka České asociace univerzitního sportu strávila více než 20 let neúnavnou propagací tohoto sportu.

Ertlová kdysi působila jako trenérka gymnastiky, poté si dala pauzu, aby se mohla starat o rodinu, ale nakonec se do České asociace univerzitního sportu vrátila.

»Na vysoké škole jsem byla střelecky málo zdatná, ale střelbu a střeleckou obec mám prostě ráda, takže když jsem začala znovu pracovat, chtěla jsem pro to něco udělat,« říká Ertlová a vzpomíná na dobu, kdy střelba nebyla součástí FISU Games.

Neúnavným úsilím se jí a jejím kolegům podařilo v roce 2003 slavnostně uspořádat první mistrovství světa univerzit ve sportovní střelbě v Plzni, které bylo odloženo kvůli povodním v roce 2002. V roce 2007 byla střelba poprvé zařazena do Světových univerzitních her FISU.

Ertlová svým nadšením pomohla pozvednout tento sport v rámci her FISU na úroveň, která podle ní může v některých disciplínách konkurovat olympijským hrám.

»Je to náročné. Ale když víte, jak na to, jde to snadno,« prohlásila.

Ertlová předává medaile sportovcům. FOTO – Xinhua/Tian Guangyu

Se smutkem vzpomíná na okamžik, kdy se dozvěděla, že univerziáda v Čcheng-tu bude kvůli pandemii z roku 2021 možná odložena, což jí připomnělo situaci z odloženého šampionátu v roce 2002.

»Všichni zaměstnanci, studenti a rodiče byli smutní, protože to znamenalo, že někteří sportovci překročí věk pro účast v soutěži a přípravy musí začít znovu od začátku,« vysvětlila s tím, že totéž se málem stalo i v Čcheng-tu.

Nicméně díky uvolnění věkové hranice pro vstup na univerziádu v Čcheng-tu se jí mohli zúčastnit i někteří starší studenti. Příprava akce během pandemie představovala určitou výzvu, ale Ertlová pochválila své čínské kolegy a personál v Čcheng-tu za jejich vytrvalost.

»Obtíží bylo mnoho, ale odvedli skvělou práci. Podle mě překonali spoustu těžkostí,« potvrdila.

Trpělivost a víra Ertlové v tento úspěch byly odměněny. »Tolik lidí Čcheng-tu chválí. Všem se tu líbí a myslím, že zdejší sportoviště mohou hostit jakékoli hry ISSF,« řekla.

Radostnou událostí pro ni letos bylo opětovné setkání s nejlepší kamarádkou Jü Chaj-ťüan v Číně. Obě se spřátelily během první návštěvy Ertlové v Číně v roce 2007, kdy Jü pracovala pro Čínskou střeleckou asociaci.

»Tři roky jsme se neviděly, moc mi chyběla,« podělila se o své pocity. »Bojujeme bok po boku, organizujeme akce, Chaj-ťüan je pro mě jako sestra.«

Ertlová a Jü Chaj-ťüan jsou dobré kamarádky od roku 2007. FOTO – Xinhua/Tian Guangyu

Jejich přátelství se během univerziády v Čcheng-tu zjevně upevnilo, protože je bylo vždy vidět při družném rozhovoru.

Ertlová ocenila pokrok Číny a poznamenala, že i ženy mohou zastávat vedoucí funkce, stejně jako mnoho jejích kolegyň v Čínské střelecké asociaci, včetně Jü.

Skloubení rodinného a profesního života bylo náročné, když si Ertlová dopřála pauzu kvůli dětem. »V minulosti to tak bylo, ale myslím, že další generace má více možností,« poznamenala.

Při svých pobytech v Čcheng-tu byla Ertlová okouzlena zelení, organizovaností, pohostinstvím a zejména ochotou zdejších dobrovolníků. Její porozumění Číně se díky mnoha návštěvám prohloubilo.

»Doufám, že to není poslední univerziáda v Číně, a věřím, že tomu tak nebude,« uzavřela.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy