Fotbalová liga útočí na rekord v návštěvnosti. Překoná sezonu 1996/97?

První fotbalová liga útočí na překonání letitého rekordu v průměrné návštěvnosti na jedno utkání. V úvodních 11 kolech aktuální sezony přišlo na stadiony v průměru 6780 diváků, rekord drží ročník 1996/97 se 7155 fanoušky. Návštěvnost táhnou především Slavia a Sparta, velký skok oproti minulé sezoně udělaly Hradec Králové a Teplice. Ligová fotbalová asociace (LFA), která řídí první a druhou ligu, o tom informovala v tiskové zprávě.

Nejvyšší soutěž se od začátku této sezony těší velkému zájmu. Na srpnové 3. kolo dorazilo 70 022 diváků, což znamenalo rekord za jedno kolo v tomto tisíciletí. Naposledy vidělo osm utkání jednoho ligového kola více fanoušků na startu ročníku 1999/2000. Absolutní rekord samostatné ligy pak drží podle specializovaného statistického webu CS Fotbal 8. kolo sezony 1996/97 s celkovou návštěvou 84 432 příznivců.

V minulém ročníku měla liga průměrnou návštěvu na jednom zápase 5528 fanoušků, v této sezoně je to o 1252 diváků více. Na stadiony zatím přišlo 589 901 lidí. Nejvyšší soutěž by tak mohla překonat průměrnou návštěvnost ze sezony 1996/97. K ní tehdy výrazně přispělo 44 120 diváků na utkání Brna se Slavií za Lužánkami, což je nejvyšší návštěva v historii samostatné ligy, která bude s ohledem na současnou kapacitu stadionů jen těžko kdy překonatelná.

Zlepšená kooperace s fanoušky

»Že máme šanci překonat takto letitý rekord, ukazuje, že FORTUNA:LIGA a kultura fotbalu v Česku jdou nahoru. Dlouhodobou prací LFA a jednotlivých klubů se daří kultivovat prostředí, což přispívá k většímu zájmu lidí si zajít na zápasy a podívat se na ligu, i když třeba nikomu nefandí. Zároveň to ukazuje zlepšenou práci na poli kooperace s fanoušky, marketingu a komunikace v rámci všech klubů a celé soutěže,« prohlásil obchodní a marketingový ředitel Ligové fotbalové asociace Daniel Hajný.

K vysokým průměrným návštěvám nejvíce přispívají Slavia se Spartou. Do Edenu chodí v průměru 18 156 fanoušků, v předchozím ročníku to bylo 14 729. Velké zlepšení zaznamenal i obhájce titulu z Letné, kam průměrně přijde 17 030 diváků. V minulé sezoně jich bylo 14 347.

Faktor nového stadionu

Skokanem ročníku je Hradec Králové díky novému stadionu. V uplynulé sezoně chodilo na »Votroky« do azylu v Mladé Boleslavi průměrně jen 1533 fanoušků, zatímco nyní jich je 8767.

Výrazný nárůst zaznamenaly i Teplice. Stínadla se chlubí průměrnou návštěvou 9583 lidí, zatímco v minulé sezoně tam chodilo jen 3749 fanoušků.

»Teplice jsou vzorovým příkladem klubu, který dokázal i s menšími financemi udělat velký kus práce, jenž ovlivnil dění v celém klubu. Ať už rebrandingem nebo prací s fanoušky se na severu Čech povedl opět vzbudit výrazný zájem o fotbal. Věřím, že tento trend se podaří klubu udržet,« řekl Hajný.

»Skvělou práci odvádí i Hradec Králové, který výborně využil faktoru nového stadionu. I některé doposud zdrženlivější kluby se snaží posouvat práci s fanoušky a obecně kultivaci celého prostředí kupředu. To má pozitivní vliv na celou ligu,« podotkl Hajný.

Nejvyšší průměrnou návštěvnost na venkovních zápasech má Sparta (10 808 diváků), následuje ostravský Baník (9737).

(koz, čtk)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy