Hit pro fotbalové fanoušky je tu. Plzeň zítra na slavném Nou Campu

Fotbalisté Plzně se počtvrté představí v hlavní fázi Ligy mistrů. Úřadující čeští šampioni středečním zápasem v Barceloně vstoupí do mimořádně atraktivní a silné skupiny C, v níž jsou i další giganti Bayern Mnichov a Inter Milán. Duel na slavném stadionu Camp Nou, kde Viktoria v říjnu 2011 prohrála 0:2, má výkop ve 21.00.

Plzeň narazila na favorizovanou Barcelonu už při své premiérové účasti v nejprestižnější klubové soutěži. Venku prohrála »jen« o dvě branky, ale v tehdejším domácím azylu v pražském Edenu utrpěla debakl 0:4.

»Věřím, že kluci budou úspěšnější, než jsme byli my. To znamená, že si víc zahrajou fotbal, a mohli by být i lepší, co se týká zisku bodů,« řekl před odletem novinářům asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth, který proti Barceloně vedl Viktorii jako kapitán.

»Myslím, že to, jak bráníme, nemusí Barceloně úplně vonět. Věřím, že jejich nebezpečné a individuálně skvělé hráče dokážeme dostat do situací, které pro ně nebudou komfortní, a dokážeme tam překvapit,« doplnil Horváth.

Oba zápasy s Barcelonou ze současného kádru pamatuje také záložník Václav Pilař. »Jsou to úplně ty nejkrásnější vzpomínky. Pamatuju si doteď, jak jsem to prožíval v tu dobu. Nechci říct, že Barcelona je teď slabší. Je jiná. Není tam (Lionel) Messi, ale přišel (Robert) Lewandowski a udělali skvělé posily. Barcelona je Barcelona. Strašně se tam těšíme,« uvedl Pilař.

Z českých týmů poslední konfrontaci s katalánským obrem zažila Slavia ve skupině v roce 2019, kdy s pětinásobným vítězem Ligy mistrů nečekaně držela krok. Pražané doma prohráli 1:2 a na Camp Nou i díky skvělému výkonu brankáře Ondřeje Koláře vybojovali senzační bezbrankovou remízu.

Trenérovi Michalu Bílkovi budou ve středu chybět zranění útočník Jan Kliment, záložník Jan Kopic a krajní bek Radim Řezník. Ten se nevešel na soupisku stejně jako další obránce Filip Kaša, záložník Cadu a útočník René Dedič.

Přestože Barcelonu trápí velké finanční problémy, v létě hodně posilovala. Kanonýra Lewandowského koupila z Bayernu Mnichov, křídelníka Raphinhu z Leedsu a obránce Julese Koundého z FC Sevilla dohromady za zhruba 150 milionů eur.

Čtyřiatřicetiletý Polák Lewandowski do nového mužstva okamžitě zapadl a ve čtyřech ligových utkáních zaznamenal pět branek. Naposledy pomohl Kataláncům gólem k sobotnímu vítězství 3:0 v Seville. V nejvyšší soutěži o víkendu uspěla také Plzeň, která vyhrála 1:0 v Liberci a protáhla sérii bez porážky na 34 soutěžních duelů.

»Není to jenom o Lewandowském. Jejich kvalita dopředu je obrovská. Teď hrajou (Ousmane) Dembélé, Raphinha a Lewandowski, ale je tam i (Memphis) Depay, (Ferran) Torres, (Ansu) Fati. Neskutečná světová top kvalita. Bude to zkouška,« uvedl obránce Milan Havel.

Západočeši se v hlavní fázi Ligy mistrů představí počtvrté v historii a poprvé pod vedením kouče Bílka. V letech 2011, 2013 i 2018 pokaždé s trenérem Pavlem Vrbou obsadili třetí místo ve skupině a prošli do jarní části Evropské ligy.

Předpokládané sestavy:

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Christensen, Piqué, Alba – De Jong, Busquets, Pedri – Raphinha, Lewandowski, Fati.

Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Pernica, Jemelka – Kalvach, Bucha – Sýkora, Vlkanova, Mosquera – Chorý.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy