Krásná hala, ale malá šatna. Musíme být lepší, vědí hokejisté

Nádherná Nokia Arena, kde se v jedné ze šaten po příletu pozvolna zabydlují čeští hokejisté, bude hlavním dějištěm letošního mistrovství světa. Moderní hala s obří kostkou nad ledem a kapacitou přes 13 tisíc diváků je součástí komplexu s hotelem či kasinem. Hostit bude nejen všechny zápasy základní skupiny B, ale i play off. Jen dvě čtvrtfinálová utkání se odehrají v Helsinkách.

Stavba multifunkční arény za 124 milionů eur (3,1 miliardy korun) začala v lednu 2018 a první zápasy na jejím ledě odehrály loni 3. a 4. prosince místní týmy Tappary a Ilvesu. Ilves, do jehož kádru patří i člen reprezentačního výběru Marek Langhamer, před vyprodaným hledištěm slavil nejprve výhru 6:3, den nato ale schytal výprask 0:7.

Tradiční finské kluby mají v nové aréně svůj domov. Opustily halu Hakametsä, jež byla nejstarším hokejovým stadionem ve Finsku. Ilves a Tappara v ní hrály od jejího otevření v roce 1965, kdy Finsko pořádalo mistrovství světa. Nastupoval v ní i útočník Jiří Smejkal, když v sezoně 2020/21 hájil barvy Tappary. »Už trochu chátrala v šatnách. Ale mně se v Hakametsä hrálo vždycky dobře, měla svoje kouzlo. Teď už mají ale novou, asi jednu z nejmodernějších,« řekl po tréninku Smejkal.

»Tady v té nové hale jsem hrál zatím dvakrát jako soupeř, takže nic extra se mi v souvislosti s ní nevybaví. Tedy až na to, že je tady obrovská kostka nad ledem, kterou jsem nikde jinde neviděl. A tu jsem si popravdě také hned vybavil,« pousmál se Smejkal, jenž minulou sezonu oblékal dres Pelicans Lahti.

Hluboko v podzemí pod hlavní plochou je i tréninkové kluziště. »Tam jsem ještě nebyl, ale Sklenda (David Sklenička) ji poznal teď při play off s Oulu a říkal, že je dost šílená. Nějaký trénink nás tam také čeká, tak uvidíme,« podotkl Smejkal.

Pro brankáře Langhamera bude hala domovem i v příští sezoně. »Mám s ním spojený i jeden hodně silný moment – když jsme dali v prvním kole play off vítězný gól v prodloužení sedmého utkání,« připomněl Langhamer tuhý boj s Kärpätem Oulu.

Mezi Ilvesem a Tapparou panuje velká rivalita. »Je to něco jako Sparta a Slavia v Praze. Fanoušci jsou zakořenění, což si myslím, že je jedině dobře. A jestli je to jen taková ta zdravá rivalita? Asi jak u koho,« pousmál se Langhamer.

Češi mají kabinu hned vedle Švédů, ale ta jejich je v porovnání se zázemím Seveřanů menší. »Kabina je menší. Dost jsme se divili, jak sem těch osm mužstev srovná. Rakousko, Lotyšsko a Británie mají takové stavební buňky. Dost jsme se báli, jestli to nebudeme mít taky, ale dopadlo to ještě dobře,“ uvedl Smejkal. „Je to malé a útulné. Jak je to nové, je to všechno hezké,« namítl David Krejčí.

»Je to podle pořadí v žebříčku. A je jednoduché to pro příště změnit – když to tady vyhrajeme, příště budeme mít větší kabinu,« smál se generální manažer reprezentačního týmu Petr Nedvěd.

Už v polovině června bude mít v hale koncert Eric Clapton, v září se pak v Tampere představí jiný slavný muzikant Sting. Necelý rok od otevření pak přijde na řadu velká hokejová sláva, když se v Nokia Areně odehrají 4. a 5. listopadu zápasy NHL mezi Columbusem a Coloradem. Teoreticky by mohli diváci sledovat souboje opory Blue Jackets útočníka Jakuba Voráčka s brankářem Pavlem Francouzem.

Původně měl po dobu deseti let platit název Uros Live Arena, jenže společnost Uros se dostala do finančních potíží a smlouva byla ještě před otevřením haly rozvázána. Pak už přišla na řadu finská telekomunikační společnost.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy