Začíná nadstavba. Vedoucí Sparta míří do Olomouce, Slavii čeká vršovické derby

Osmi zápasy o víkendu odstartuje nadstavbová část první fotbalové ligy. Vedoucí Sparta bude na úvod pětikolové skupiny o titul hájit dvoubodový náskok v čele tabulky ve venkovním utkání v Olomouci a pokusí se zapomenout na středeční porážku 0:2 ve finále domácího poháru se Slavií. Červenobílí rovněž v neděli přivítají ve vršovickém derby pražského souseda Bohemians 1905. V sobotu třemi zápasy začne šestičlenná skupina o záchranu, v neděli pak úvodními dvěma semifinálovými duely odstartuje skupina o umístění.

Sparta v posledním kole základní části po dvou penaltách a obratu v nastavení zvítězila v Liberci 3:1 a poskočila do čela tabulky o dva body před Slavii, která jen remizovala doma s Hradcem Králové 1:1. Letenští v lize 17 zápasů po sobě neprohráli, ve středečním finále poháru ale utrpěli první porážku po 20 soutěžích duelech.

V Olomouci Sparta zvítězila v jediném z posledních šesti ligových utkání a v lednu tam jen remizovala 1:1. Speciální zápas čeká na kouče Sigmy Václava Jílka, který v minulosti trénoval na Letné. Hanáci vstoupí do nadstavby z šestého místa jen s minimální šancí na posun na pohárové příčky.

»Porážka ve finále poháru nás mrzí, je bolestivá. Ale takový je fotbal, jsou vítězové a poražení. Naším nejbližším úkolem je vrátit naše hráče zpět do formy a připravit je na nedělní utkání v Olomouci. Musíme se rychle oklepat a předvést lepší výkon jak individuálně, tak jako tým,« uvedl dánský trenér Sparty Brian Priske. Letenští útočí na první titul od roku 2014.

Trpišovský: Stále máme vše ve svých rukou

Slavia v minulém kole po remíze s Hradcem po 14 výhrách za sebou doma poprvé v ligové sezoně ztratila body a přišla o výhodu prvního místa do nadstavby, náladu si ale spravila středečním pohárovým triumfem. Červenobílí potřetí za poslední měsíc přivítají v Edenu vršovického souseda Bohemians – na začátku dubna v semifinále poháru zvítězili 3:2 po prodloužení a poté v lize vyhráli 3:0.

»Vítězství v poháru jsme si užili, ale teď zase začíná jiná soutěž. Máme zápas s Bohemkou, neděle už bude jiný příběh. Po minulé domácí remíze s Hradcem se pro nás nic nemění. Stále máme vše ve svých rukou, těch pět zápasů musíme zvládnout vítězně,« podotkl kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který v začátcích kariéry trénoval v Bohemians mládež.

»Klokani« budou v šestičlenné skupině o titul bojovat o první účast v evropských pohárech od rozdělení federace a o čtvrté místo, na kterém mají dvoubodový náskok před pátým Slováckem. Tým z Uherského Hradiště se v sobotu představí na stadionu obhájce titulu z Plzně, která figuruje na třetí příčce devět bodů od druhé i čtvrté pozice.

O záchranu i o umístění

Z pětikolové skupiny o záchranu přímo sestoupí do druhé ligy jen nejhorší tým, 14. a 15. celek pak bude čekat baráž o nejvyšší soutěž. Poslední místo aktuálně patří Zlínu, který před domácím soubojem s Jabloncem ztrácí dva body na patnácté Pardubice.

Východočeši se představí na stadionu třináctých Teplic a pokusí se snížit čtyřbodovou ztrátu na soupeře. Ve zbylém duelu úvodního kola šestičlenné skupiny o záchranu přivítá Ostrava nováčka z Brna, jemuž s mankem čtyř bodů na Slezany patří 14. místo. Baník má stejně bodů jako jedenáctý Jablonec.

V neděli začne také skupina o umístěni, v níž se mužstva na sedmé až desáté příčce utkají vyřazovacím způsobem na dva zápasy o prémii milion korun a lepší nasazení do domácího poháru. V úvodních semifinálových duelech budou hrát doma hůře postavené celky po základní části – České Budějovice budou hostit Liberec a Mladá Boleslav přivítá Hradec Králové, který má domácí azyl na stadionu středočeského soupeře. Budějovice, Liberec a Boleslav se představily ve skupině o umístění i vloni.

Víkendový program:

Sobota: 15.00 – skupina o záchranu: Zlín – Jablonec, Teplice – Pardubice, Ostrava – Brno. 18.00 – skupina o titul: Plzeň – Slovácko.

Neděle: 15.00 – skupina o titul: Olomouc – Sparta, o umístění: České Budějovice – Liberec, Mladá Boleslav – Hradec Králové. 18.00 – skupina o titul: Slavia – Bohemians 1905.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy