Inovace vdechují nový život keramice z Ťing-te-čenu

Keramický hrnek, který vypadá jako zdeformovaný papírový kelímek na jedno použití, se stal senzací ve chvíli, kdy byl představen veřejnosti. Díky prohlubním na povrchu hrnku se lidem pohodlně drží a světle mléčně bílá barva ukazuje krásu jednoduchosti.

Autorem série je Chu Siao-jün, absolventka malířství na keramické univerzitě v Ťing-te-čenu. Uvedla, že design série vychází z její ekologické filozofie odmítání jednorázových hrnků. Objem prodeje těchto výrobků již přesáhl 10 000 kusů.

»Doufám, že se můj výtvor zalíbí více lidem, aby se snížilo používání jednorázových kelímků,« řekla pětadvacetiletá Chu.

Ťing-te-čen ve východočínské provincii Ťiang-si se proslavil jako světové »hlavní město porcelánu«. Historie jeho keramického řemesla trvá více než 2000 let.

V tomto městě se nyní prolínají tradiční techniky výroby keramiky s moderními kreativními návrhy, což přináší neustálé inovace při tvorbě keramických výrobků. Různé inovativní výrobky si získaly srdce mladých spotřebitelů a vnesly do »hlavního města porcelánu« novou vitalitu.

Lidé při návštěvě uměleckého veletrhu pod širým nebem, který je součástí výstavy China Jingdezhen International Ceramic Expo 2023, ve městě Ťing-te-čen ve východočínské provincii Ťiang-si, 17. října 2023. FOTO – Xinhua

Na uměleckém veletrhu pod širým nebem, který se ve městě konal od středy do neděle v rámci výstavy China Jingdezhen International Ceramic Expo 2023, návštěvníky oslnila nekonečná řada jedinečných keramických výrobků včetně vonných svíček, náušnic, náhrdelníků a stereoskopů. Zákazníci, mnozí z nich z jiných měst, přijeli do Ťing-te-čenu nakupovat a jen málokdo odešel s prázdnou.

Majitelka stánku Jang Fan ze středočínské provincie Chu-pej se veletrhu účastní každoročně od roku 2018, aby zde prodala své výrobky. Jako materiál používá keramiku, jejímiž hlavními prvky jsou květiny a motýli. Mezi její produkty z keramiky, které se dají nosit, patří náušnice, prsteny, náhrdelníky a spony do vlasů. Její průměrné měsíční tržby z prodeje se pohybují kolem 20 000 jüanů (2 785,79 amerických dolarů).

»Doufám, že se keramika stane hitem pro každodenním nošení,« řekla Jang.

Na snímku ze 17. října 2023 jsou keramické vázy vytvořené mladou designérkou ve městě Ťing-te-čen ve východočínské provincii Ťiang-si. FOTO – Xinhua

Čtyřiačtyřicetiletá žena z Korejské republiky pojmenovala svou nejnovější tvůrčí sérii »Mozaika«, protože do bílých talířů a šálků náhodně přidala několik světlých barev, například zelenou a fialovou.

»Život byl v posledních třech letech kvůli pandemii bezbarvý, a tak doufám, že moje díla pomohou učinit jej pestřejším,« řekla Park, která se loni usadila v Ťing-te-čenu.

Mezi 600 majiteli stánků je mnoho cizinců. Se svými keramickými výtvory rozloženými na malém stánku měla Park Ju-hee plné ruce práce, aby potenciálním kupcům představila svou nejnovější sérii výtvorů.

Park Ju-hee představuje své výtvory zákazníkům ve stánku během uměleckého veletrhu pod širým nebem, který je součástí výstavy China Jingdezhen International Ceramic Expo 2023, v Ťing-te-čenu ve východočínské provincii Ťiang-si, 18. října 2023. FOTO – Xinhua/Zhu Yunuo

Sun Li-sin, nositelka národního nehmotného kulturního dědictví tradiční výroby modrobílého porcelánu v Ťing-te-čenu, uvedla, že rozvoj města vyžaduje nejen dědictví řemeslného ducha, ale také inovace.

»Keramické řemeslo by mělo být propojeno s inovativními myšlenkami a smyslem pro modernost. Jen tak můžeme předávat řemeslo z generace na generaci a držet krok s dobou,« řekla Sun.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy