Antidopingový výbor mění image, chce být vnímán jako podpora a partner sportovců

Antidopingový výbor ČR mění image. Chce se prezentovat jako podpora a partner sportovců, nikoliv jen jako kontrolní orgán. Na dnešní tiskové konferenci to řekl jeho předseda Martin Čížek. S novou filozofií souvisí i nová vizuální identita včetně loga, kterým je nyní korunka.

»Nechceme být vnímáni jako ti, kdo sportovce nahání a chce je chytit. Tuhle historii chceme smazat. Chceme sportovcům pomáhat a ochránit je od toho zla,« vysvětlil ředitel organizace, která má na starosti dopingové kontroly v Česku. Chce se zaměřit i na vzdělávání sportovních svazů, trenérů i samotných sportovců, aby se případné chyby neopakovaly.

Jako příklad Čížek uvedl dopingovou kauzu z letošního semifinále hokejové extraligy, během nějž měli pozitivní test tři hokejisté Hradce Králové. »Když se to stalo, okamžitě jsme vytvořili s Českým svazem ledního hokeje vzdělávací koncept a vyškolili jsme celou extraligu, aby se tomu zamezilo. Když přijde problém, chceme přijít jako partner, který pomůže, aby se neopakoval,« líčil Čížek.

Nové logo

Proto si antidopingový výbor nechal vytvořit i novou »tvář«. Po zhruba třiceti letech se změnilo jeho logo. »Dříve vypadalo jako laserový terčík, který máte na sobě, než vás někdo sestřelí. Český antidopingový výbor byl pro mnoho sportovců nepříjemnou institucí, jakýmsi strašákem. To je jedna z věcí, které chceme změnit,« přiblížil Martin Kermes ze studia NMDS, jeden z autorů nové vizuální identity.

Se svými spolupracovníky se nechali inspirovat národním symbolem dvouocasého lva a jeho korunkou. »Je to od nepaměti symbol a znak, který patří na hlavu vítězi,« poznamenal Kermes. Tvar koruny vytvořili podle konstrukce, která vycházela z pěti olympijských kruhů. Základní je zlatá barva na modrém pozadí, ale existují i jiné kombinace. Korunka je také uprostřed sloganu »čisté zlato«, který je novým heslem Antidopingového výboru ČR. Ten bude vystupovat i pod zkráceným názvem Český Antidoping.

Vzdělávání dopingových komisařů

Součástí nové filozofie bude i vzdělávání dopingových komisařů. »Budeme pracovat na tom, abychom mezi české antidopingové komisaře dostali co nejvíce erudice a profesionality. Byl bych rád, abychom do naší práce dostali více empatie,« uvedl jeden ze zkušených dopingových komisařů Ladislav Svoboda.

Komisaři by se měli chovat lidsky. »My máme přesně stanovený postupy, které musíme dodržovat. Jde o to nebýt ani příliš autoritativní, ani příliš benevolentní. Spolupracovat ano, ale samozřejmě za dodržování pravidel a postupů, abychom zůstali nezávislí a spravedliví,« přiblížil Svoboda.

Neumannová: Zažila jsem zlomovou éru

S dopingem soupeřek má z dob aktivní kariéry bohaté zkušenosti olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. »Zažila jsem éru, která byla velmi zlomová. Začala jsem svou kariéru v době, kdy bylo dopingových kontrol strašně málo, po dobu, kdy se celý systém začal měnit a tvořil se nový a těch kontrol bylo naopak strašně moc. Bylo to období EPO a podobných látek. Ve chvíli, kdy přišla nová doba, tak jsem vylítla z pozic kolem desátého místa na medailové příčky,« vzpomínala.

Sama si cení toho, že po zakázaných látkách nikdy nesáhla. »Šli jsme šumavskou cestou mého trenéra, který kdysi řekl, že kdyby si měl na něco (nedovoleného) šáhnout, tak by se styděl vrátit domů na Šumavu. Jednou z věcí, na kterou můžu být ve svém životě pyšná, je to, že jsem se nikdy nemusela bát zazvonění nebo zaťukání dopingových komisařů na dveře,« dodala někdejší svěřenkyně Stanislava Frühaufa.

(čtk)

REPRO FOTO – ČT

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy