Štafeta s pochodní FISU Games zdůrazňuje odhodlání světové mládeže jít za svými sny

Štafeta s pochodní 31. světové univerziády FISU ve středu skončila, ale pro světovou mládež nebyla pochodeň čchengdské univerziády »Ronghuo« jen obyčejnou pochodní z významné události, ale také symbolem ducha integrace a inkluzivity.

Štafetu s pochodní absolvovalo 800 jejích nositelů ze šesti čínských měst za 49 dní. V tu chvíli se díky sportu mladí lidé na celém světě spojili v jeden celek.

Staré časy

Po převzetí plamene v italském Turíně, hostitelském městě prvních univerzitních her FISU, se 8. června na mezinárodním letišti Tchien-fu v Čcheng-tu konal slavnostní ceremoniál zahájení štafety s pochodní pro 31. světové univerzitní hry FISU.

Na této fotografii pořízené 8. června 2023 je vidět oheň Světové univerziády na mezinárodním letišti Tchien-fu v Čcheng-tu. FOTO – Xinhua/Wang Xi

Oheň byl poté 10. června přenesen do Pekingu, kde se uskutečnila štafeta s pochodní, do níž se zapojilo šest měst: Peking, Charbin, Šen-čen, Čchung-čching, I-pin a hostitelské město Čcheng-tu.

Z těchto měst se v Pekingu konala univerziáda FISU v roce 2001 a v Šen-čenu v roce 2011, zatímco Charbin byl hostitelským městem 24. zimní světové univerziády FISU v roce 2009.

»Když se bývalí hostitelé světových univerziád znovu setkají s pochodní, odstartují své tažení za splněním snů,« řekl Li Čching-čchüan, stranický šéf univerzity v Šen-čenu, agentuře Xinhua.

Dobré vzpomínky

Olympijský medailista Su Ping-tchien se 20. června v Šen-čenu zúčastnil štafetové aktivity s pochodní.

»Na univerziádě v Šen-čenu jsem závodil v roce 2011 a v poslední době jsem na této trati absolvoval mnoho tréninků,« řekl držitel asijského rekordu v běhu na 100 metrů.  

»Je mi ctí být nosičem pochodně a rád bych pomohl dalším mladým sprinterům zlepšit jejich schopnosti,« dodal Su.

Nosič pochodně Su Ping-tchien pózuje během štafety s pochodní v Šen-čenu v jihočínské provincii Kuang-tung 20. června 2023. FOTO – Xinhua/Liang Xu

Olympijská vítězka ve skocích do vody Wu Min-sia byla 2. července první osobou, která nesla pochodeň v Čcheng-tu.

»Chci předat pochodeň, stejně jako sportovního ducha, mladé generaci. Chci také vyzvat více vysokoškolských studentů, aby se zapojili do sportovních aktivit. Sport jim přinese užitek a mohou si v těchto soutěžích najít přátele,« řekl Wu.

Na hrách FISU startovalo mnoho čínských sportovních legend, například basketbalista Jao Ming nebo olympijský vítěz v překážkovém běhu Liou Siang.

Podle úřadujícího prezidenta FISU Leonze Edera štafeta s pochodní zprostředkovala ducha a atmosféru her FISU celému světu. Mladí reprezentanti z mnoha zemí a regionů předali jako nosiči pochodně na hrách FISU v Čcheng-tu silné poselství »spolupracovat na vytvoření lepší budoucnosti pro lidstvo«.

Živoucí hrdinové

Kromě elitních sportovců se nositeli pochodní ve štafetě 31. ročníku univerziády FISU stalo i mnoho obyčejných lidí, z nichž každý přispěl k výjimečnému eposu.

Členové výzkumného týmu z modulu Wen-tchien, prvního modulu čínské vesmírné stanice, pózují s nosičem pochodně Chan Cchungem (vpředu vpravo) během štafety s pochodní v Charbinu v severovýchodní čínské provincii Chej-lung-ťiang, 15. června 2023. FOTO – Xinhua/Xie Jianfei

V úseku v Charbinu převzalo pochodeň pět mladých nosičů z charbinského technologického institutu, kteří vyvinuli robotické rameno pro laboratoř Wen-tchien čínské orbitální vesmírné stanice, od zlatého medailisty ze zimních olympijských her Chan Cchunga.

V I-pinu a Čchung-čchingu byli nosiči pochodně zástupci všech společenských vrstev.

»Sportovní aktivity nejen zlepšují ohebnost a koordinaci těla studentů, ale posilují je i po psychické stránce,« řekl agentuře Xinhua Wang Šu-sin, šéf univerzity v Čchung-čchingu.

»Štafeta s pochodní pomáhá našim studentům lépe poznat Čínu. Začnou vnímat svět,« dodal Wang.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy