EK chce zakázat přísady, které dodávají kouřovou chuť

Evropská komise (EK) plánuje prosadit zákaz používání potravinářských přídatných látek, které dodávají potravinářským výrobkům uzenou příchuť. Informoval o tom španělský deník El País s odvoláním na Generální ředitelství EK pro zdraví a bezpečnost potravin.

Uvádí se, že iniciativa byla vyslovena poté, co Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) předložil několik zpráv, které konstatovaly riziko genotoxicity těchto sloučenin, tedy schopnost poškozovat genetický materiál buněk v lidském těle a způsobovat rakovinu.

»EFSA dospěl k závěru, že tyto látky mají problémy s genotoxicitou nebo že takovou možnost nelze vyloučit,« upřesnila EK. »Z tohoto důvodu a s ohledem na bezpečnostní hlediska Komise okamžitě zahájí jednání s členskými státy EU o odnětí povolení pro dané látky.«

Podle publikace se opatření netýká výrobků, které procházejí průmyslovým nebo tradičním procesem uzení, ale těch, u nichž je tohoto cíle dosaženo pomocí přídatných látek. »Společnosti, které tyto přísady používaly, budou nyní muset vyvinout nové bezpečné sloučeniny nebo přestat nabízet výrobky s uzenou příchutí,« vysvětlil José Juan Rodríguez, profesor bezpečnosti potravin na Autonomní univerzitě v Barceloně.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy