Kongres v Bělehradě. Varhaník kandiduje na pozici předsedy EA

O nadcházejícím víkendu proběhne v Bělehradě 28. Kongres EA, kde také dojde k volbě předsedy Evropské atletiky, což je pozice, o kterou se uchází i předseda Českého atletického svazu a dosavadní místopředseda EA Libor Varhaník.

Osmadvacátý kongres EA hostí srbská metropole Bělehrad. Během třídenního programu bude projednána řada zásadních rozhodnutí, které určí směr Evropské atletiky v nejbližších letech. Mezi ta nejzásadnější patří volba předsedy, místopředsedů a členů Rady EA. Právě o nejvyšší pozici se letos uchází Libor Varhaník.

Současný místopředseda oznámil svůj úmysl kandidovat do čela Evropské atletiky na konci února tohoto roku. Důvody své kandidatury podrobněji popisuje na webových stránkách www.libor4president.com. »Ve svém manifestu se dotýkám výzev, kterým by měl náš sport čelit a vysvětluji, jak bychom se jim z mého pohledu měli postavit a jak náš sport vylepšit tak, aby odpovídal dnešním trendům a byl inspirací a vášní především pro mladou generaci,« uvedl.

Libor Varhaník působí v EA od roku 1995. Prvních osm let byl členem marketingové komise. V letech 2003-2015 byl pak členem soutěžní komise. Další čtyři roky působil jako člen Rady EA a v roce 2019 byl zvolen místopředsedou, což je funkce, kterou vykonává doposud.

Varhaníkovým protikandidátem je současný předseda Evropské atletiky Dobromir Karamarinov, jenž je v této funkci od roku 2021, kdy nahradil tehdy zesnulého Sveina Arne Hansena. Karamarinov byl v letech 2007–2015 členem Rady EA. V roce 2019 byl pak zvolen místopředsedou Evropské atletiky. Jedenáct let také vykonával funkci předsedy Balkánské atletiky (2010-2021).

Samotná volba předsedy Evropské atletiky proběhne v sobotu v dopoledních hodinách. Každá členská federace EA má při volbě předsedy jeden hlas. V rámci letošních voleb se chystají také další změny, které mají zajistit genderovou vyváženost ve vedení EA. Co se týká funkce předsedy a jeho tří místopředsedů, bude mít každé pohlaví dva zástupce. V třináctičlenné Radě EA pak musí být každé pohlaví zastoupeno minimálně pěti členy.

(koz)

FOTO – atletika.cz/libor4president.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy