Rafael van der Vaart čtyřicátníkem. Uteklo to jako voda

Čtyřicetiny dnes slaví nizozemský fotbalový trenér Rafael Ferdinand van der Vaart. Uteklo to jako voda. Sportovní příznivci si jistě pamatují, jak v roce 2003 rodák z Heemskerku získal ocenění Golden Boy. To je cena udělovaná italským sportovním deníkem Tuttosport pro nejlepšího hráče do 21 let působícího v některé z evropských nejvyšších fotbalových lig.

Tehdy bylo Rafaelovi dvacet a měl celou kariéru před sebou. Dlužno dodat, že ji – až po moment, kdy se před pěti lety v dresu dánského klubu Esbjerg fB definitivně rozloučil s profesionálním fotbalem – využil opravdu naplno. Právě v Esbjergu i začal s trenérskou kariérou.

Ale vraťme se k oné úspěšné kariéře na zeleném trávníku. Ofenzivní záložník, který si zahrál i za slavný Real Madrid, je mimo jiné vlastníkem stříbrné a bronzové medaile z mistrovství světa (2010 a 2014) a pomyslného bronzu i z Eura 2004 v Portugalsku, kde si mj. v jednom z nejbáječnějších zápasů fotbalové historie – jak ho označují sportovní fanoušci i novináři – zahrál proti tehdy úspěšné české reprezentaci (2:3). Oba týmy ale tehdy smolně skončily v semifinále.

V soukromém životě žije Rafael van der Vaart s nizozemskou házenkářskou reprezentantkou Estavanou Polmanovou, s níž má dceru Jesslyn. Spolu jsou od roku 2016, čtyři roky předtím se fotbalista rozešel s manželkou Sylvií, s níž má syna Damiana Rafaela, narozeného v roce 2006. Po skončení aktivní kariéry se věnuje nejen trenéřině, ale i profesionálním soutěžím v šipkách.

(pk)

FOTO – wikipedia.org/CC BY 2.0/Kathi Rudminat

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy