Rumunsko-kazachstánské a takřka rodinné semifinále Wimbledonu

Halepová – Rybakinová, Džabúrová – Mariaová. To jsou semifinálové dvojice ženského wimbledonského singlu. Rumunská tenistka a bývalá světová jednička Simona Halepová si zahraje po třech letech semifinále Wimbledonu. V boji o šesté finále na turnajích velké čtyřky vyzve Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu. V takřka rodinný souboj se promění ve čtvrtek semifinále mezi Tunisankou Ons Džabúrovou a Němkou Tatjanou Mariaovou.

Vítězka turnaje z roku 2019 dnes porazila na travnatých dvorcích v All England Clubu Američanku Amandu Anisimovovou 6:2, 6:4 a probojovala se podeváté v kariéře mezi čtyři nejlepší hráčky grandslamu. Třicetiletá Halepová, která v Londýně plní roli nasazené šestnáctky, se dostala do třetího wimbledonského semifinále po hodině a pěti minutách hry. V první sadě ukořistila dvakrát servis své soupeřky a totéž se jí podařilo i ve druhém setu. Při vedení 5:1 si sice závěr zkomplikovala, ztratila tři hry za sebou a za stavu 5:4 odvracela při svém podání tři brejkboly, pěti míčky v řadě ale dokázala duel ukončit a postoupit. Proti Anisimovové neztratila set potřetí za sebou. Američanka doplatila na 28 nevynucených chyb. Rumunka vyhrála ve Wimbledonu dvanáctý zápas po sobě. Před dvěma lety se turnaj nekonal kvůli pandemii koronaviru a vloni se ho Halepová nezúčastnila kvůli zranění. Letos se pošesté probojovala do semifinále, více účastí má jen světová jednička Iga Šwiatková (8). »Hraju tu svůj nejlepší tenis od chvíle, co jsem zde naposledy vyhrála. Získávám zpět sebedůvěru a v tuhle chvíli se cítím skvěle,« řekla Halepová. »Oproti dřívějšku jsem jiný člověk. Jsem silnější a dokážu mnohem lépe kontrolovat emoce. Jsem zkušenější. Všechny zápasy jsou jiné než před třemi lety. Jsem ale stále sebejistější a návrat na kurty si užívám. Každý zápas jsem vždy o trochu lepší. Čelila jsem těžkým soupeřkám a každý den jsem dělala, co jsem měla,« doplnila Rumunka.

V boji o šesté finále na turnajích velké čtyřky vyzve o sedm let mladší Rybakinovou. Ta zdolala Australanku Ajlu Tomljanovicovou 4:6, 6:2, 6:3 a stala se první grandslamovou semifinalistkou z Kazachstánu v historii. Ruská rodačka reprezentuje Kazachstán od roku 2018. Proti přemožitelce Barbory Krejčíkové Tomljanovicové musela duel otáčet, po ztrátě první sady však soupeřku v dalším průběhu pětkrát »brejkla» a dotáhla duel k postupu. V utkání nasbírala 15 es.

Přestože dvojici tenistek Džabúrovou a Mariaovou od sebe dělí sedm let, 101 příček v žebříčku WTA a každá reprezentuje jinou zemi, jsou velkými kamarádkami, které se setkávají i mimo kurty. Zatímco čtyřiatřicetiletá Mariaová je matkou dvou dcer, druhá hráčka světa Džabúrová jí občas pomáhá s hlídáním dětí a patří do jejího rodinného kruhu. Nyní se spolu utkají o první grandslamové finále v životě. »S Ons se známe snad už věky. Miluje mé děti a má je jako své,« řekla k vzájemnému souboji Mariaová, matka osmileté Charlotte a roční Cecilie. Džabúrová si ji proto zase dobírala. »Ano, už jsem se (Charlotte) ptala, zda bude fandit víc mně, nebo mamince,« uvedla s úsměvem čtvrtfinálová přemožitelka Marie Bouzkové. »Tatjanu miluju. Její rodina je úžasná a ona je skvělá kamarádka. Jsem ráda, že se také dostala do semifinále,« prohlásila Džabúrová, která doplnila, že spolu obě tenistky i grilují. »Je jedním z příkladů, ke kterým by měly ostatní vzhlížet. Hodně si toho prožila, aby se na turnajích dostala dál. A podívejte se na ni teď. Je v semifinále poté, co přivedla na svět dvě děti. Je to úžasný příběh,« vyzdvihla Tunisanka.

Zatímco sedmadvacetiletá Tunisanka se dostala do semifinále turnajů velké čtyřky jako první hráčka ze severní Afriky a arabského světa v historii, Mariaová je zase ve věku 34 let a 332 dní nejstarší debutantkou v semifinále grandslamu v takzvané open éře. Do letošního Wimbledonu startovala čtyřiatřicetkrát v hlavní grandslamové soutěži. Dosud ale nikdy nepřešla přes třetí kolo. Mariaová, jež dříve nastupovala pod dívčím jménem Maleková, se dostala do semifinále po výhře nad krajankou Jule Niemeierovou. Stala se tak po Steffi Grafové, Angelique Kerberové, Sabine Lisické, Julii Görgesové a Bettině Bungeové šestou Němkou v semifinále Wimbledonu. Ve věku 34 a více let to před ní dokázaly jen Billie Jean Kingová, Martina Navrátilová, Chris Evertová, Venus Williamsová a Serena Williamsová. »Je to neuvěřitelné, nemůžu tomu uvěřit. Jsem na to hrdá,« uvedla rodačka z Bad Saulgau. Přestože se obě kamarádky střetnou o životní úspěch, mají již nyní jasno. Ať už se do finále letošního Wimbledonu dostane kdokoli, jejich vztahy to nenaruší. »Jsme takovými profesionálkami, že půjdeme na kurt, odevzdáme tam maximum a po zápase bude vše zase v pořádku,« dodala Mariaová.

Výsledky:

Ženy:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Halepová (16-Rum.) – Anisimovová (20-USA) 6:2, 6:4, Rybakinová (17-Kaz.) – Tomljanovicová (Austr.) 4:6, 6:2, 6:3.

Juniorky:

Dvouhra – 3. kolo:

Klimovičová (16-ČR) – Naefová (2-Švýc.) 6:2, 1:6, 6:3, Bartůňková (3-ČR) – Nijkampová (Niz.) 6:1, 6:3.

Juniorky:

Čtyřhra – 2. kolo:

Bartůňková, Naefová (1-ČR/Švýc.) – Jamrichová, Lincerová (SR/Pol.) 4:6, 6:3, 10:4. Tomajková, Vargová (8-ČR/SR) – Fontenelová, Svendsenová (Švýc./Dán.) 3:6, 6:4, 10:6, Klimovičová, Šalková (ČR) – Peyreová, Slamaová (Arg./USA) 3:6, 7:5, 15:13, Klugmanová, Oluwadareová (Brit.) – Štruplová, Macaveiová (ČR/USA) 6:4, 6:3.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy